Do Rakouska autem na lyže. Lyžařská sezóna je tu!

Do Rakouska autem na lyže. Lyžařská sezóna je tu!

Do Rakouska na lyže. Kam jinam? Rakousko je nejoblíbenější alpskou destinací českých lyžařů. Je to blízko, ceny jsou srovnatelné se Špindlem, služby jsou na velmi dobré úrovni a možností ubytování nespočet. Poradíme vám s cestou na rakouských dálnicích, s pojištěním na lyže i nejlepšími destinacemi. Tak hurá! Lyžařská sezóna 2023/2024 je tu.

 

Základní motoristické a cestovní informace

Asi tušíte správně, že v Rakousku vás čekají dálnice a rychlostní silnice ve skvělém stavu. Infrastruktura je výborně udržovaná a organizovaná, místní dopravní policisté nesmlouvaví a pokuty vysoké. Do povinné výbavy patří reflexní vesta, autolékárnička, výstražný trojúhelník a rezerva. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy v období od 1. listopadu do 15. dubna a dále dle sněhových podmínek. Děti do 150 cm nebo do 14 let musí být přepravovány v autosedačce. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

V Rakousku je mírná tolerance vůči alkoholu, je to 0,49 ‰, u začínajících řidičů (řidičský průkaz méně než dva roky) jen 0,099 ‰. Tolerovaná hranice 0,49 promile by měla stačit na jedno pivo u oběda, raději k tomu ale přistupujte s rezervou a dejte si jen malé. V případě nouze zde můžete volat 112, anglicky se domluvíte bez problému. 

V Rakousku jste v EU, k překročení hranic vám tak stačí občanský průkaz, pokud řídíte, tak potřebujete průkaz řidičský. Pokud cestujete s dětmi, měli byste mít průkaz s fotografií i pro ně - ať už občanku, nebo pas. Platí se zde eurem a téměř všude zaplatíte kartou. 

 

 

Pojištění na lyže do Rakouska

V případě nutnosti budete v Rakousku jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako rakouští občané. Zdravotnická zařízení jsou zde jak státní, tak soukromá a v akutních případech nemůžete ovlivnit, kam vás dopraví. 

Nechceme strašit, ale i při menších úrazech na lyžích zasahuje často horská služba a s transportem pomáhá vrtulník. Myslete na cestovní pojištění s dostatečným krytím. Na vrtulník pojištění od platebních karet obvykle nestačí, výdaje jdou do vyšších statisíců, podle dostupnosti terénu. A pak je tu ještě případný převoz pacienta do domovské země. Věřte, že s naším pojistným krytím do 100 milionů vás asi opravdu nic nezaskočí. 

 

Silniční poplatky v Rakousku

V Rakousku jsou zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Silniční známky lze zakoupit s platností na 10 dní, dva měsíce, nebo rok. Pokud jedete na 14 dní, můžete koupit buď dvouměsíční, nebo dvakrát desetidenní. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček - pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Většina Čechů míří do Rakouska na lyže vlastním autem. Nezapomeňte si auto na zahraniční silnice připojistit. Odtah z alpských silnic není úplně levný špás. Rakousko je sice blízko, ale i tak se může stát, že vám auto asistence z povinného ručení nebude stačit. Chystáte se v zimě na hory víckrát? O důvod víc pořídit si Auto Care

Nejbližší lyžování v Rakousku při cestě z Česka, je rakouská strana Šumavy. My se ale dnes podíváme trochu dál, na alpské kopce i na ledovce.

 

 

Kaprun Kitzsteinhorn - lyžování na ledovci v tom nejlepším balení

Kitzsteinhorn je alpský vrcholek ve Vysokých Taurách a také úplně první rakouské ledovcové lyžařské středisko. Hora dosahuje výšky 3203 m. n. m. a nabízí přes 60 kilometrů skvěle upravených sjezdovek, na dvacítku vleků a při dobré viditelnosti krásný výhled do údolí na jezero a městečko Zell am See. Sezóna zde startuje obvykle na přelomu září a října a končí začátkem července. Kaprun Kitzsteinhorn patří mezi nejnavštěvovanější střediska v Rakousku. Je přehledný a je k němu dobrá dopravní dostupnost z většiny velkých měst. Najdete tu jak široké a rovné carvingové sjezdovky, tak červené až černé sešupy jako je třeba sjezdovka Black Mamba.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Pro děti je tu Maisi Park s lehčími freestylovými prvky, pro snowboardisty velký snowpark rozdělený do tří částí a pro dobrodruhy zabezpečené a vyznačené skiroute pro freeridové sjezdy. Na vrcholu je kromě restaurace naučná galerie, panoramatické kino a vyhlídková terasa. Jedná se o velmi oblíbené středisko a je to z dobrého důvodu. Ubytování zde najdete od apartmánů v soukromí, přes typické horské penziony, až po luxusní wellness hotely. Nevýhodou je, že se jedná o rušnější a dražší oblast. 

 

Kaprun Kitzsteinhorn

Kitzbühel - tyrolská jednička pro celou rodinu

Tento areál má všechno, co potřebuje rodina na lyžích a ještě hodně navíc. Tato kolébka moderního lyžování je domovem nejslavnějšího lyžařského závodu na světě a také místem, kde můžete lyžovat na téměř 200 kilometrech sjezdovek. Najdete tu přes 50 vleků nebo lanovek, z toho devět dětských kobercových pásů a třináct kabinkových lanovek. Proč ještě je středisko optimální pro děti? 56 % všech sjezdovek tvoří trasy nejnižší náročností, čili “modré”. Najdete tu Fun Park, dětské hřiště i lyžařskou školu. Dětské vleky na okraji areálu jsou navíc zdarma. Černých sjezdovek je tu sice “jen” 17 kilometrů, zato zde najdete 36 kilometrů skiroute, tedy neupravovaných, ale bezpečných cest pro freeride. Nejedná se o ledovec a vrcholek má jen kolem 2000 m. n. m. Mezi nevýhody tedy patří horší sněhové podmínky v dolní části areálu v odpoledních hodinách a samozřejmě větší rušnost střediska s ohledem na jeho velikost. Koneckonců zdejší vleky a lanovky dokáží za hodinu přepravit skoro 100 000 lyžařů. Ubytovat se můžete rovnou v obci Kitzbühel, nebo v některé ze sousedních, klidnějších i o něco levnějších obcí, třeba v Kirchbergu, který má dokonce i vlastní sjezdovku pro noční lyžování, nebo sáňkování. 

 

Kitzbühel

Mölltaler Gletscher - takový klidnější ledovec

Mölltalský ledovec je menší, zato ale nabízí příjemně rozmanité trasy a je o poznání klidnější, než třeba Kitzsteinhorn nebo tyrolské ledovce. Z vrcholku je krásné panorama na Dolomity, Grossglockner i Dachstein a najdete tu přibližně 17 kilometrů upravených sjezdovek s převážně střední náročností. Páteř areálu tvoří jedna kabinková lanovka a na horní stanici najdete samoobslužnou restauraci, v půli jedné z černých sjezdovek pak najdete chatu Duisburger Hütte s dřevěným útulným lokálem a místními specialitami.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Areál není příliš vybavený pro děti a poskytuje klidné lyžování pro středně zdatné či zdatné lyžaře. Jsou zde široké ledovcové sjezdovky i příležitosti pro freeride. Jediný přístup pod ledovec je podzemní lanovkou, která vede z velkokapacitního parkoviště, které je zdarma. Mölltaler je poměrně náchylný na horší povětrnostní podmínky, pokud si zde ale zakoupíte skipas, můžete ho využít i v jiných střediscích, která jsou v dojezdové vzdálenosti. 

 

Mölltaler Gletscher

Kasberg - ideální lyžování pro děti a začátečníky

Kasberg je velmi netypickým ski areálem a my ho doporučujeme z několika důvodů. Je to opravdu komorní středisko, žádná masovka. Vyráží se sem hlavně o víkendu a pokud si pobyt prodloužíte, bude zde opravdu spíše prázdno. Z Prahy jste tu za necelých 5 hodin. Jsou zde dvě desítky sjezdovek převážně nižší náročnosti a najdete tu asi čtyři horské chaty, kde se lze občerstvit. Jsou to chaty s obsluhou, žádné jídelny s tácy. Mají tu dvě kabinkové lanovky, jednu sedačkovou a asi sedm vleků. Najdete tu také tři “kobercové” vleky pro děti a dětskou lyžařskou arénu. Areál je trochu spletitý, zato si zakládá na dostupných cenách. Parkování je hned u kabinkové lanovky a je zdarma. Hlavní ubytovací středisko je vesnička Grünau im Almtal, ze které jezdí pravidelné skibusy k lanovce.

Lákají vás s prvním sněhem spíše oceánské pláže? Zkuste třeba Kapverdy, nebo prázdné řecké pláže či Turecko a Tunisko po sezóně. A co třeba Paříž? To je vždycky dobrý nápad. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.