Wellness pobyty v Rakousku. Solné lázně a termální prameny kousek za hranicemi

Rodinná dovolená Rakousko wellness

Zimní dovolená neznamená nutně jen lyže a zasněžené svahy. I v zimě je prostor i pro odpočinek a vzhledem k tomu, že to není vrcholná lázeňská sezóna, tím spíše si odpočinete. Pojďte s námi objevovat lázně a wellness v Rakousku. V Rakousku si můžete naordinovat solné lázně se špetkou turistiky i termály s trochou lyžování, a to vše autem a třeba jen na prodloužený víkend. Vyrážíme za odpočinkem jen kousek za hranice!

 

Základní motoristické a cestovní informace

Asi tušíte správně, že v Rakousku vás čekají dálnice a rychlostní silnice ve skvělém stavu. Infrastruktura je výborně udržovaná a organizovaná, místní dopravní policisté nesmlouvaví a pokuty vysoké. Do povinné výbavy patří reflexní vesta, autolékárnička, výstražný trojúhelník a rezerva. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy v období od 1. listopadu do 15. dubna a dále dle sněhových podmínek. Děti do 150 cm nebo do 14 let musí být přepravovány v autosedačce. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

V Rakousku je mírná tolerance vůči alkoholu, je to 0,49 ‰, u začínajících řidičů (řidičský průkaz méně než dva roky) jen 0,099 ‰. Tolerovaná hranice 0,49 promile by měla stačit na jedno pivo u oběda, raději k tomu ale přistupujte s rezervou a dejte si jen malé. V případě nouze zde můžete volat 112, anglicky se domluvíte bez problému. 

V Rakousku jste v EU, k překročení hranic vám tak stačí občanský průkaz, pokud řídíte, tak potřebujete průkaz řidičský. Pokud cestujete s dětmi, měli byste mít průkaz s fotografií i pro ně - ať už občanku, nebo pas. Platí se zde eurem a téměř všude zaplatíte kartou. 

 

Pojištění do Rakouska

V případě nutnosti budete v Rakousku jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako rakouští občané. Zdravotnická zařízení jsou zde jak státní, tak soukromá a v akutních případech nemůžete ovlivnit, kam vás dopraví. 

 

 

Zvlášť pokud se chystáte na horskou túru, nebo na lyže, myslete i na cestovní pojištění s dostatečným krytím. A pak je tu ještě případný převoz pacienta do domovské země. Věřte, že s naším pojistným krytím do 100 milionů vás asi opravdu nic nezaskočí. 

 

Silniční poplatky v Rakousku

V Rakousku jsou zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Silniční známky lze zakoupit s platností na 10 dní, dva měsíce, nebo rok. Pokud jedete na 14 dní, můžete koupit buď dvouměsíční, nebo dvakrát desetidenní. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček - pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Většina Čechů míří do Rakouska vlastním autem. Nezapomeňte si auto na zahraniční silnice připojistit. Rakousko je sice blízko, ale i tak se může stát, že vám auto asistence z povinného ručení nebude stačit. Chystáte se v zimě ještě na lyže do zahraničí? O důvod víc pořídit si Auto Care. 

 

Bad Ischl - sůl, kopce a jezera

Solná komora, to jsou nejen nejkrásnější jezera v Rakousku, ale i ozdravné solné lázně kousek za hranicemi. Pokud zvažujete wellness a chcete víc než jen masáže a vířivku, je oblast Solné komory skvělá volba. V hornorakouském okrese Gmunden se nachází nejstarší solné lázně v Rakousku. Navštivte třeba lázeňské městečko Bad Ischl a nepřijdete ani o zmíněná jezera. Největší jezero solné komory Wolfgangsee i Mondsee jsou doslova za humny. Ale zpět k lázním! 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Lázeňské městečko Bad Ischl leží v půvabném údolí na soutoku dvou řek a proslavilo se v 19. století, kdy si zdejší solné lázně oblíbila císařská rodina a rakouská honorace ji poslušně následovala. Dnes tu najdete několik velkých wellness hotelů, kde se můžete ubytovat, ale hlavně samostatné lázně, kam můžete zajít, ať už se ubytujete kdekoli. Solné lázně a zdejší vody působí blahodárně na nervový a dýchací systém, napomáhají odpočinku a regeneraci. Slaná voda a solanka má pozitivní vliv na fungování látkové výměny a na srdeční činnost, také pomáhá k potlačování alergií. Kromě slaných pramenů je v Bad Ischlu i sirný pramen s vodou velmi vhodnou k léčbě pohybového aparátu a kožních problémů. Horké termální vody ve venkovních bazénech si můžete vychutnat po celý rok s kouzelným výhledem na okolní kopce. Přímo z městečka jede kabinková lanovka a tak se na jeden z kopců můžete také vypravit.

 

Bad Ischl

O nejkrásnějších rakouských jezerech jsme pro vás už psali. 

Panoramatická lanovka Katrin s červenými kabinkami poskytuje krásný výhled na nedaleká jezera i celé údolí s městečkem. Při ideálních podmínkách můžete vidět dokonce 7 jezer Solné komory. Na vrcholku jsou nenáročné trasy (okruh zpět na Katrin má asi 4 kilometry s minimálním převýšením) a také horská chata Katrin s autentickou kuchyní. A potom zase lanovkou zpátky - žádná dřina, jenom úžasné výhledy a relaxace. Výhledy stojí za to i v zimě, zasněžené vrcholky a jezera mají hodně do sebe. 

 

Bad Kleinkirchheim - luxusní termální lázně přímo pod sjezdovkou

Bad Kleinkirchheim je lázeňské město v Korutanech, které jsou jednoznačně sportovním regionem, jehož potenciál lze využít naplno i v zimě. Zatímco v teplejších měsících je okolí rájem cyklistů, v zimě tu kralují lyžaři. Po ránu si tu můžete perfektně zalyžovat a pak se věnovat celé odpoledne spa. Místní lázně Römerbad s termální vodou mají úctyhodných 12 000 metrů čtverečních bazénů, ze kterých můžete koukat na okolní zasněžené kopce i sjezdovky z Kaiserburgu a také si vybrat jednu z desítky místních saun.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Najdete tu i lázně St. Kathrein, které se zaměřují na odpočinek pro celou rodinu s tobogány a jinými atrakcemi. Tyto lázně ale mají i klidovou část se saunovým světem a wellness. Termální voda v Bad Kleinkirchheimu přispívá ke zmírnění příznaků alergických onemocnění, migrény, vyhřezlých plotének a revmatismu. Lázeňská atmosféra je patrná nejen v městečku, ale i v lyžařské středisku, které má tak nějak poklidnější rytmus a na vrcholcích i podél sjezdovek se můžete spolehnout na časté “odpočívárny” s relaxačními lehátky. Místní sjezdovky vás přitom šetřit nebudou, jsou převážně červené a sportovní, koneckonců se zde jezdí i závody Světového poháru. Pro zájemce jsou tu i běžecké stopy, nebo trasy od lanovky po hřebenech pro všechny “sběratele” těch nejkrásnějších výhledů. 

 

Bad Kleinkirchheim

Lázeňské město nabízí samozřejmě také slušnou gastronomii, retaurace Loy Stub'n je jeden případ za všechny - tradiční restaurace se starobylým interiérem a klasickou korutanskou kuchyní - je pravidelně oceňována rakouskými znalci. Neobyčejným zážitkem je možnost zúčastnit se skupinové “husky safari”, což je celodenní výlet se psím spřežením. Při zastávce na horské salaši se občerstvíte “friggou”, jednoduchou korutanskou specialitou, zažijete trochu folkloru a pak na saních sjedete do horské vesnice Feld am See, odkud se můžete vrátit autobusem zpět do lázní. Z hlediska ceny se celkově jedná o dražší lokalitu, z hodnocení návštěvníků se však zdá, že za své peníze dostanete zcela odpovídající, tedy špičkové, služby. 

 

Bad Gastein - dokonalé termály uprostřed národního parku

V Národním parku Vysoké Taury leží ve výšce 1100 m. n. m. malé lázeňské městečko Bad Gastein, které má ve znaku lazebnický džbán a jeho historie sahá hluboko do středověku. V městečku a jeho okolí vyvěrá 18 termálních pramenů, přesto sem dnes lidé míří převážně za turistikou a lyžováním, nikoli za lázeňskými procedurami. I proto zde nečekejte “hlavu na hlavě”. 

Zdejší vody jsou obohacené o mírně radioaktivní prvek radon, který má blahodárný vliv při léčbě revmatismu, artrózy, nebo dýchacích cest. Najdete tu termální lázně vytesané do skály, které nabízí intimní atmosféru pro páry i brouzdaliště a 70metrovou skluzavku pro malé i větší děti. Vyhlášené jsou i zdejší saunové rituály. Jen čtvrthodinku od Bad Gastein můžete navštívit konkurenční lázně Alpentherme Gastein a jejich zážitkovou saunu Tauern, tamní horké prameny jsou o něco teplejší a dosahují až teploty 46 °C. 

 

Bad Gastein

Sjezdovky Vysokých Taur jsou nad Bad Gasteinem poměrně strmé a na své si přijdou spíše zkušení lyžaři. Pro lehčí trasy je dobré si trochu popojet do jiné části údolí. Navazuje zde na sebe několik areálů. V areálu Stubnerkogel, který se tyčí přímo nad Bad Gasteinem, najdete drátěný visutý most, který je díky svému výhledu velkou turistickou atrakcí a nabízí ikonický pohled na Taury. Dostanete se k němu kabinkovou lanovkou. Krom lázní a lyžování najdete v Bad Gastein ptačí park nebo krásný vodopád Gletschermühlen. 

Ať už cestujete za odpočinkem či sportem, nezapomínejte (v zimě obzvlášť) na cestovní pojištění pro sebe a své blízké. 


Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.