Zapomeňte na moře. Vyrazte k jezeru! Kam? Do Rakouska! Kdy? Klidně hned!

Mondsee

Máte už letos horka dost? Vynechte moře a vydejte se k jezerům. Do sousedního Rakouska je to blízko a dá se tam vyjet i na prodloužený víkend. Majestátní Alpy, zelená údolí, malebná jezera, historická městečka, skvělé služby a udržované silnice a cesty. To je jen hrstka z argumentů, proč sednout do auta a vyrazit právě do Rakouska. Vybrali jsme pro vás pár jezer, která vás okouzlí.

 

Základní motoristické a cestovní informace

Asi tušíte správně, že v Rakousku vás čekají dálnice a rychlostní silnice ve skvělém stavu. Infrastruktura je výborně udržovaná a organizovaná, místní dopravní policisté nesmlouvaví a pokuty vysoké. Do povinné výbavy patří reflexní vesta, autolékárnička, výstražný trojúhelník a rezerva. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy v období od 1. listopadu do 15. dubna a dále dle sněhových podmínek. Děti do 150 cm nebo do 14 let musí být přepravovány v autosedačce. 

V Rakousku je mírná tolerance vůči alkoholu, je to 0,49 ‰, u začínajících řidičů (řidičský průkaz méně než dva roky) jen 0,099 ‰. Tolerovaná hranice 0,49 promile by měla stačit na jedno pivo u oběda, raději k tomu ale přistupujte s rezervou a dejte si jen malé. V případě nouze zde můžete volat 112. V Rakousku jste v EU, k překročení hranic vám tak stačí občanský průkaz, pokud řídíte, tak potřebujete průkaz řidičský. Cestujete s dětmi, čili byste měli mít průkaz s fotografií i pro ně - ať už občanku, nebo pas. V případě nutnosti zde budete jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako rakouští občané - zdravotnická zařízení jsou zde jak státní, tak soukromá a v akutních případech nemůžete ovlivnit, kam vás dopraví. Pokud se tedy do Rakouska chystáte na delší dobu, nebo za aktivní dovolenou, nezapomeňte přibalit cestovní pojištění.

Mondsee

Silniční poplatky

V Rakousku jsou zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Silniční známky lze zakoupit s platností na 10 dní, dva měsíce, nebo rok. Pokud jedete na 14 dní, můžete koupit buď dvouměsíční, nebo dvakrát desetidenní. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček - pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek.

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Jezera Solné komory

Nejznámější jezera v Rakousku najdeme v oblasti zvané Solná komora na pomezí Salcburska, Horních Rakous a Štýrska. Toto území tvoří více než dvacítka jezer převážně ledovcového původu. Ledovcová aktivita v krajině dala vzniknout i okolním vysokým horám, které ještě podtrhují kouzlo jezer ukrytých v údolích. Aby té krásy nebylo málo, je tato oblast solnými ložisky a vysoká koncentrace soli způsobuje úžasně tyrkysovou barvu vodních hladin těchto jezer. Nejnavštěvovanější je jezero Wolfgangsee a Halštatské jezero (více jsme o nich psali zde). Pojďme se ale podívat na ta méně známá. 

Travenské jezero je nejhlubším a nejobjemnějším jezerem Solné komory, přesto tak trochu stojí mimo hlavní zájem turistů. V jezeře najdete na ostrůvku zámek Schloss Ort, který rozhodně stojí za návštěvu, na jezeře se lze věnovat vodním sportům, koupat se, vystoupat na vrchol Traunstein s úžasným výhledem na jezero i okolí, nebo se vydat na dřevěnou rozhlednu Baumwipfelpfad Salzkammergut, což je taková obdoba stezky v korunách stromů, která nabízí úžasný výhled na Solnou komoru. Kde se ubytovat? V Altmünster najdete příjemný kemp i čisté pláže, Traunkirchen je velmi klidná malebná vesnice plná malých hotýlků a rodinných penzionů, v Gmunden najdete malebné uličky i skvělý výchozí bod pro túry. Chcete uniknout před horkem? Travenské jezero jsou mimo jiné vyhledávané klimatické lázně. A ty potřebujeme asi všichni, že? 

Mondsee neboli Měsíční jezero patří mezi nejteplejší jezera Solné komory, jeho teplota dosahuje až 27°C. Samotné městečko Mondsee je malebné a najdete zde třeba nádherný benediktinský klášter, jehož dominantou je katedrála sv. Michaela. U jezera najdete koupaliště, rozlehlé golfové hřiště a spoustu restaurací. Vydat se můžete na vyhlídkovou plavbu, nebo na pěší túru, ve sklanatějších úsecích najdete i zajištěné cesty a okolí je velmi zajímavé pro horolezce. 

 

Travenské jezero

Neziderské jezero

Nudí vás tyrkysové hladiny jezer Solné komory? Láká vás větší divokost přírody a méně atrakcí a turistů s nafukovacími lehátky? Neziderské jezero je tu pro vás! Nachází se na úplném východě země u hranic s Maďarskem a spolu s Balatonem se jedná o jediná stepní jezera v Evropě. Není divu, že tento přírodní unikát a součást Národního parku je zapsán i v Unescu. Okolní příroda zahrnuje mokřiny, bažiny, slaniska a stepi. Břehy jezera jsou obklopené rákosovým pásem a asi vás nepřekvapí, že je jezero domovem řady vzácných živočichů a vodních ptáků.

Jezero je mělké a koupat se v něm lze na řadě míst. V některých částech jsou typická dlouhá mola obklopená rákosím, v jiných částech najdete i menší písečné pláže ukryté v zeleni. Skvělé jsou vyjížďky na loďkách skrze rákosové labyrinty. Kolem celého jezera vede cyklostezka dlouhá 125 km, je to veskrze asfalt a rovina, je tedy vhodná i pro malé cyklisty. Cestou vás čeká divoká příroda, majáky a taky vinice. 

Tato oblast je jedním z nejplodnějších vinařských regionů v Rakousku, sklenku dobrého místního vína si tak můžete dát téměř v každém podniku, nebo se na kole vypravit rovnou do některého z rodinných vinařství, třeba do vinařství Hillinger, které zde pěstuje víno už po generace a je známé velmi moderním přístupem, nebo rodinnou firmu Juris ve městečku Gols, která se zaměřuje na burgundské odrůdy. Ale ano, i zde najdete místa jako lázně Mörbisch, kde se nad širokými písečnými plážemi tyčí “socha svobody” místního lunaparku. Prostě pro každého něco. 

Neziderské jezero

Bodamské jezero

Pojďme se podívat pro změnu na úplný západ Rakouska. Bodamské jezero! Odkud že ho známe? 1415? Kdopak dával ve škole pozor? Ano, na břehu Bodamského jezera leží například Kostnice, kde byl upálen mistr Jan Hus. K jezeru je přístup jak z rakouské, tak německé i švýcarské strany. Hranice není na hladině jezera jasně dána, jedná se jistou spojnici mezi těmito oblastmi. V Rakousku je jedná o největší vodní plochu vůbec, ačkoli má ve svém katastru nejmenší část jezerního pobřeží.

Dobrá zpráva je, že Německo je v EU a Švýcarsko v Schengenském prostoru, můžete se tak kolem jezera vypravit kamkoli “jen na občanku”. Okolo se totiž nachází mnoho malebných měst a vesnic, které jsou oblíbenými turistickými cíli. Některá z nejznámějších měst na březích jezera zahrnují právě historickou Kostnici na německé straně, Bregenz v Rakousku, kde se v létě koná vyhlášený festival vážné hudby Bregenzské slavnosti

(na jaře pak taneční festival), německý Friedrichshafen, kde si hrabě von Zeppelin založil svou továrnu na vzducholodě, taktéž německé Lindau, jehož centrum se nachází na malém ostrůvku, a neuvěřitelně malebnou historickou švýcarskou vesnici Stein am Rhein.

Co se týče sportu, má Bodamské jezero všechno. V zimě lze s výhledem na jezero dokonce lyžovat. Jezero má také tři ostrovy. Bezpochyby nejzajímavějším je ostrov Mainau, který je známý svými květinovými zahradami a botanickou rozmanitostí. Je oblíbeným místem pro návštěvníky, kteří se chtějí potěšit krásou květin a zeleně. Nejlépe se tam dostanete lodí z Kostnice. Pár kilometrů po řece Rýn narazíte na největší vodopády v Evropě - Rýnské vodopády. Kolem ostrova je téměř 300 kilometrů cyklostezek, na kole můžete navštívit hrady, zámky i kláštery. Jezero na rozhraní tří evropských států nabídne v podstatě vše. 

Bodamské jezero

Ať už bude vaš dovolená aktivní, nebo spíše pasivní, myslete na své cestovní pojištění. Pokud se plánujete cestovat vlastním vozem, nezapomínejte ani na auto asistenci.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.