Letní tipy na dovolenou v Rakousku. Na své si přijdou alpinisti, cyklisti, rodiny s dětmi i milovníci wellness.

Rakousko dovolená u jezera

Rakousko nabízí mnoho cestovatelských lákadel pro milovníky alpské krajiny i zelených nížin. Navíc leží příhodně blízko a dá se tam tak bez větších problémů dojet i s menšími dětmi. Jak se v sousedním Rakousku jezdí, co je třeba sbalit na cesty a jakou cílovou destinaci zadat do navigace? Poradíme. Vyrazit můžete třeba hned odpoledne

 

 

Základní motoristické a cestovní informace

Asi tušíte správně, že v Rakousku vás čekají dálnice a rychlostní silnice ve skvělém stavu. Infrastruktura je výborně udržovaná a organizovaná, místní dopravní policisté nesmlouvaví a pokuty vysoké. Do povinné výbavy patří reflexní vesta, autolékárnička, výstražný trojúhelník a rezerva. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy v období od 1. listopadu do 15. dubna a dále dle sněhových podmínek. Děti do 150 cm nebo do 14 let musí být přepravovány v autosedačce. 

V Rakousku je mírná tolerance vůči alkoholu, je to 0,49 ‰, u začínajících řidičů (řidičský průkaz méně než dva roky) jen 0,099 ‰. Tolerovaná hranice 0,49 promile by měla stačit na jedno pivo u oběda, raději k tomu ale přistupujte s rezervou a dejte si jen malé. V případě nouze zde můžete volat 112. V Rakousku jste v EU, k překročení hranic vám tak stačí občanský průkaz, pokud řídíte, tak potřebujete průkaz řidičský. Cestujete s dětmi, čili byste měli mít průkaz s fotografií i pro ně - ať už občanku, nebo pas. V případě nutnosti zde budete jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako rakouští občané - zdravotnická zařízení jsou zde jak státní, tak soukromá a v akutních případech nemůžete ovlivnit, kam vás dopraví. Pokud se tedy do Rakouska chystáte na delší dobu, nebo za aktivní dovolenou, nezapomeňte přibalit cestovní pojištění

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23.

 

Silniční poplatky

V Rakousku jsou zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Silniční známky lze zakoupit s platností na 10 dní, dva měsíce, nebo rok. Pokud jedete na 14 dní, můžete koupit buď dvouměsíční, nebo dvakrát desetidenní. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček - pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek.

Wolfgangsee

Všechno víme. Vyrážíme!

Rakouské Alpy mají skvělou úroveň služeb a jako rodina s dětmi se nemusíte bát, že byste byli kdekoli nevítaní, naopak. Možná si trochu připlatíte, ale ve srovnání s českými horami, už ani ne tolik. Pro rodinnou dovolenou jsme vybrali pár tipů, kde je dostatek zábavy pro děti, turistických tras pro kočárky i krásných výhledů a dobrého jídla pro rodiče. 

 

Tyrolské Alpy i pro nejmenší

Tahle lokalita se skvěle hodí i pro malé děti a od Prahy je vzdálená jen něco přes 400 km. Pokud si dobře vyberete ubytování, můžete téměř minimalizovat přejezdy autem, v oblasti totiž jezdí i mimo sezónu pravidelné skibusy. Například když se ubytujete v městečku Waidring, máte to jen 3 minuty autem ke krásnému horskému jezeru Ahornsee, kolem kterého jsou nádherné turistické trasy. Přímo z městečka vede také lanovka na Steinplatte, která je v provozu i v létě. Celý vrcholek s výhledy je sjízdný i s kočárkem a najdete zde něco jako dinopark s volným vstupem. Uprostřed hor je přímo ve městečku také přírodní koupaliště s dobrým přístupem do vody a bazénem. Přímo v obci nechybí kavárna, pekárna a dvě restaurace. Pro vzdálenější výlety se dají využít kola, autobus, nebo vlak, jehož trať má v Tyrolských Alpách vlastní poetiku. Některá ubytovací zařízení navíc dávají k ubytování i Gästekarte (neboli kartu hosta), díky které budete mít autobusy i vlaky zdarma. Skoro v každé výletnické destinaci najdete něco pro děti a lanovky přepravují kočárky zdarma. Skvělá destinace pro malé cyklisty, nebo děti, které toho moc neujdou a vozí se či nosí.

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23.

 

Ahornsee

Kitzbühelské Alpy s kočárkem

Kitzbühelské Alpy jsou na pomezí Tyrolska a Salcburska a jsou nekonečně zelené. Zkušení rodiče cestovatelé je doporučují zvlášť těm, kdo jedou s miminkem, nebo dítětem ochotným jet dlouhé úseky v kočárku. Trasy jsou tu totiž pro kočárek skvělé, ač kopcovité. Ubytujte se třeba v městečku Scheffau nebo Ellmau a Going a užijete si krásné výhledy i z ložnice. Okolí je velmi bohaté na lanovky, lesní dětská hřiště a pohybové parky. Ve městečku Itter je například velký dětský park s volným vstupem a dokonce i koupaliště. A v okolí je takových míst spousta, třeba Elmi´s Zauberwelt v Ellmau je trochu dětské lanové centrum, trochu zábavní park se spoustou vodních prvků, po kterém lze pohodlně drandit s kočárkem, ve Westendorfu je dětská stezka Alpinolino s kuličkovou dráhou Spoggolino a další a další místa. Mimochodem, kuličku si určitě někde kupte, kuličkových dráh je tu v okolí spousta.

 

Kitzbühelské Alpy

Aktivní odpočinek u jezera Wolfgangsee

Jezero Wolfgangsee je jedno z nejkrásnějších v Rakousku, díky vysokému podílu soli má dokonale tyrkysovou barvu a člověk tak neví, zda se dívat dříve na něj, nebo úžasné okolní kopce. Přilehlá městečka se svou typickou architekturou dýchají lázeňskou atmosférou. Na jezero můžete vyrazit výletní lodí, nebo se věnovat vodním sportům a nechybí ani dětský zábavní park ABArena s obřími klouzačkami i vnitřní částí. Okolí jezera nabízí nenáročné rovinaté stezky, ze St. Wolfgangu se můžete vyvézt historickou lanovkou “zubatkou”, která vypadá jako malý červený vláček, na horu Schafberg do výšky 1782 m. n. m. Výhled na jezero pod vámi i okolní hory stojí rozhodně za to. Hotely přímo u jezera mívají soukromé pláže a mola s loďkami a šlapadly k zapůjčení a po okolí se dá rozhodně cestovat i za gastronomií. Na nedalekém Halštatském jezeře určitě nevynechte vesnici Hallstatt, která je údajně nejfotografovanější vesnicí v Rakousku,. Je to jako vstoupit do pohlednice. Co by kamenem dohodil je to i do Salcburku s vyhlášenou ZOO. 

 

Wolfgangsee

Korutany a Ossiach See

Osiašské jezero je třetí největší vodní plochou spolkové země Korutany na jihu Rakouska. Jedná se tedy o trochu vzdálenější cíl, než předchozí tipy, k létu ale patří voda a tomuhle se těžko odolávalo. Cestou si můžete udělat přestávku u některého ze Solných jezer - třeba Wolfgangsee (viz výše) - nebo u Mondsee, kde najdete na promenádě například velké bezplatné dětské hřiště a řadu restaurací k osvěžení. Ať už se ubytujete v jakémkoli městečku na Ossiach See, lze se mezi nimi dopravit lodí. V Ossiachu můžete navšívit velký dětský zábavní park a s těmi staršími lanové centrum. Z Annenheimu (další obce na jezeře) se můžete vydat kabinkovou a následně sedačkovou lanovkou až na vrchol Gerlitzen (1911 m. n. m.), v mezistanici je Funpark a po vrcholu se dá jít okruh s kočárkem. Většina pláží kolem samotného jezera je zpoplatněná, zato však udržovaná a nechybí tam toalety, převlékárny nebo dětské prolézačky. Výletů v okolí je ale řada a pokud se půjdete koupat až odpoledne, je vstupné spíše symbolické. 

 

Mondsee

Nezapomeňte, že v Rakousku jste sice “za humny”, ale stále v zahraničí a promyslete své cestovní pojištění a také auto asistenci pro svoje vozidlo - repatriace vozu z Rakouska se jen málokdy pokryje z povinného ručení.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23.