Víkend v Paříži pro dva. Zaručeně dobrý nápad po celý rok

Víkend v Paříži

Víkend v Paříži pro dva možná není nejoriginálnější cestovatelský nápad, zato je to sázka na jistotu. Paříž je krásná za každého počasí a ročního období a téměř na každém kroku. Řada významných míst se dá obejít pěšky, bagety jsou vždy křupavé, makronky křehké a Pařížané styloví. Paříž je prostě romantická, umělecká, historická, ale i moderní a inspirativní. Je to ideální cíl pro váš eurovíkend, ať už ve městech vyhledáváte cokoli.

 

Proč právě Paříž?

Když svítí slunce, můžete jen tak posedávat v Tuilerijských zahradách nebo na schodech pod Sacre Coeur, když prší, můžete se ukrýt v desítkách špičkových galerií a stovkách místních kaváren, nebo sledovat Pařížanky při nákupech třeba v Le Bon Marché. Můžete obejít svá oblíbená filmová místa, otestovat ty nejlepší bageterie, procházet se mezi antikvářskými stánky na nábřeží Seiny, vychutnat si cafe au lait s výhledem na Eiffelovu věž, nebo jak libo. Paříž lze vychutnat na stovky způsobů. Máme pro vás základní informace o městě, dopravě, jídlu i pití. Zbytek necháme na vás. Tak bon voyage!

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

 

Základní informace

Francie je v EU, takže vám ke vstupu do země stačí platný občanský průkaz. Platí se zde eurem. V případě nezbytnosti zde budete ošetřeni za stejných podmínek jako jakýkoli francouzský občan. To ale neznamená vždy bezplatně - ve Francii mají mix soukromého a veřejného zdravotnictví a za řadu zákroků se musí připlácet. Určitě tedy nezapomínejte na své cestovní pojištění, i víkend by se mohl nečekaně prodražit. 

 

Doprava v Paříži

Většinu památek a turistických cílů najdete na mapě dopravního podniku v zóně 1-3. Proto bychom doporučili se tam také ubytovat a pohybovat se v těchto zónách. Za každou zónu si totiž připlatíte. Jízdenky se dají pořídit v trafikách i automatech, které už dnes akceptují mince, karty a někde i papírové bankovky. Pro víkendové využití bychom doporučili jízdenku Mobilis - je to jednodenní jízdenka a pokud se svezete více než třikrát za den, vyplatí se. Na jízdenku musíte dopsat propiskou své jméno a datum dne, kdy ji využijete, jinak je neplatná. Cenově se liší pro pásma 1-2 a 1-3. Krom metra platí i pro autobus, tramvaje nebo lanovku na Montmartre. Naplánujte si výlety tak, abyste jeden den vše objeli a další se vypravte pěšky nebo na kole!

V Paříži můžete využít hustou síť sdílených kol a projížďku kolem Seiny velmi doporučujeme, i tady mají svou “Náplavku”. Pařížané se sami obvykle dopravují kombinací metra a sdílených kol. Nejhojnější je aktuálně sdílení kol Vélib. Klidně si rovnou před cestou stáhněte aplikaci. 

 

 

Jak se dopravit z letiště? Většina letů z Prahy míří na letiště Roissy-Charles-de-Gaulle, které má tři terminály, z ČR pak létá zpravidla na 2F. Z letiště můžete využít zvláštního autobusu Roissy, který jezdí několikrát za hodinu a cca za 75 minut vás dopraví k Opeře v centru Paříže. Doporučujeme si místo rezervovat. Další variantou je příměstský vlak RER linka B - tyto vlaky jsou součástí sítě pařížského metra, dá se z nich tak pohodlně přestoupit. Do třetice se dá jet ještě autobusy linky 350 a 351. Vše najdete velmi přehledně zpracované na webu letiště a můžete si vybrat dle své cílové stanice. 

 

Kde jíst? Bageterie, patisserie, bistra, restaurace i brasserie

Jak poznat tu nejlepší bagetu? Nejde jen o chuť, ale i o sluch a omak. Správná francouzská bageta musí správně křupat. Nenechte se jako turisté zmást a najděte tu nejlepší v Paříži! Zapomeňte na knižní průvodce, než se vydáte do Paříže, vygooglujte si současného držitele titulu “Grand Prix de la Baguette de Tradition Française de la Ville de Paris” pro daný rok. Na webu snadno najdete žebříček aktuální TOP desítky mezi pařížskými bageteriemi včetně adres. Kdykoli během dne tu dostanete obloženou bagetu dle vlastního výběru a další pečivo. 

Paříž je nejen město bageterií, ale i patiserií. Patisserie je druh pekárny zaměřený zejména na sladké pečivo. Najdete tu croissanty, francouzské tarte, makronky i úžasné a pestré čokoládové pralinky. V patiseriích si obvykle můžete koupit i kávu a sníst si pochoutku na místě, nebo na lavičce někde poblíž. V Paříži je možné stravovat se celé dny těmito menšími svačinami, což je skvělé i pro ty, kdo se chtějí stravovat ekonomicky. Všude dostanete něco malého s sebou. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Pro Paříž jsou samozřejmě typická bistra. Jedná se o malé podniky, kde majitele najdete obvykle v kuchyni. Tradičně si tu můžete dát různé dušené pokrmy - jako hovězí po burgundsku nebo telecí s citronovo-smetanovou omáčkou. Pokud chcete navštívit to, co v Paříži považují za restauraci, jedná se obvykle o podnik s “vysokou kuchyní” a doporučujeme vám rezervaci předem. Restaurace jsou obvykle součástí hotelů a jedná se o velmi elegantní místa, čemuž je dobré přizpůsobit oblečení. 

Co si rozhodně nenechte ujít, jsou pařížské pivnice, neboli brasserie. Nečekejte ale hospodu tak, jak jsme na ni zvyklí my. Jsou to elegantní místa, kde se najíte a napijete od brzkých ranních hodin do půlnoci. Tu nejslavnější - La Coupole - najdete ve čtvrti Montparnasse. S oblibou se tu setkávali Picasso, Sartre, Hemingway, Marlene Dietrich i Simone de Beauvoir. Rozhodně si budete připadat jako z filmu Půlnoc v Paříži, který si - než se do Paříže vypravíte - nezapomeňte pustit.  

 

Kde bydlet?

V Paříži máte rozhodně hodně možností - od levných hostelů, po luxusní hotely s výhledem na Eiffelovu věž. Pokud jedete jen na víkend, není špatný nápad ubytovat se někde blíže centru, ať ráno a večer neztrácíte drahocenný čas dlouhou cestou příměstskými vlaky. Navíc možnost večerní procházky a sklenky vína přímo v centru Paříže je nepochybně lákavá a my se za ně přimlouváme. 

 

 

Airbnb je možná vaše první myšlenka, ale v Paříži je už poměrně regulované. Najdete tu tedy nabídky, které se vrací k původní myšlence celého projektu. Tedy pronájmy volné ložnice v obydleném bytě. Což je určitě fajn možnost pro všechny, kdo si chtějí s místními skutečně povídat, nahlédnout jim do kuchyně a nechat si doporučit opravdu autentická místa. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Když vybíráte ubytování, dívejte se na mapu a ověřte si, zda je v dochozí vzdálenosti stanice metra. Můžete vybrat třeba jeden z mnoha “Ibisů” a “Mercurů”, které jsou rozesety po Paříži, nebo zkusit spíše nějaký lokální hotýlek. Nejdražší pokoje jsou v hotelech na Montmartru, v okolí Louvru, Champs-Élysées nebo v elegantní čtvrti Saint-Germain-des-Prés. Úspěšnější při hledání cenově dostupného, ale stále příjemně autentického bydlení budete třeba ve studentské Latinské čtvrti, nebo ve čtvrti Montparnasse. Z hlediska zjednodušení dopravy se podívejte na mapu dopravního podniku (viz výše u dopravy) a zkuste se trefit do zmiňovaného pásma 1-3.

 

 

Jak se správně navnadit na cestu do Paříže? 

Pusťte si znovu Amélii z Montmartru - můžete navštívit jak Améliinu kavárnu Café des 2 Moulins, tak zelinářství pana Collignona. Určitě nevynechte zmiňovanou Půlnoc v Paříži Woodyho Allena, přidat můžete Paříži, miluji tě, klasické Moulin Rouge! nebo romantický nářez Před soumrakem. Do svých playlistů určitě přidejte Zaz, Carlu Bruni a Edith Piaf či Charlese Aznavoura. 

Hledáte spíše písčité pláže v zátiší olivovníků než romantiku a bagety? Zkuste třeba týden na Krétě.  


Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.