Řecko - nejlepší místo pro váš last minute v Evropě. Kde se ještě vykoupete?

Řecko - nejlepší místo pro váš last minute v Evropě. Kde se ještě vykoupete?

Řecko je nepochybně stálice dovolenkových cílů nejen mezi českými turisty. Na většinu míst lze bez problémů vyrazit i po sezóně a ještě stále se vykoupat - při příjemnější teplotě, bez narvaných pláží a přeplněných restaurací. Zkuste s námi objevit místa pro last minute po sezóně i během ní. Podíváme se na Rhodos a Krétu. Co čekat? Dokonale tyrkysové moře, bílý písek, antiku na každém kroku a fantastickou středomořskou kuchyni.

 

Cestování do Řecka

Řecko je v Evropské unii, s doklady a měnou je to tedy velmi snadné. Stačí vám platný občanský průkaz nebo pas, nezapomeňte na průkaz s fotografií i pro své děti. Platí se eurem a v turistických destinacích většinou akceptují i platbu kartou. 

V Řecku najdete mix soukromého a veřejného zdravotnictví. Zatímco ve veřejném budete ošetřeni za standardních podmínek jako občané EU, v soukromých si připlatíte. I s ohledem na to, že dnes bude řeč zejména o cestách na ostrovy, nezapomeňte na cestovní pojištění. Převoz pacienta vrtulníkem do pevninské nemocnice je totiž obrovský náklad, ať už jste v Evropě nebo v Asii. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Nákupy

Řecko patří v kontextu Evropy mezi středně drahé země. V turistických letoviscích, Athénách a Soluni si připlatíte v podstatě za vše. Jedná se ale stále o akceptovatelnou cenovou hladinu. Co se vyplatí nakupovat? Lokální potraviny jako olivy, olivový olej, feta sýr, sušené ovoce, med a víno. Řecko má bohatou tradici rukodělných výrobků, jako jsou keramika, šperky, tkané výrobky a sochy. Je to také země šperkařská, známá pro své šperky a drahokamy. Některá města mají dokonce specializované šperkařské čtvrti. Pokud chcete ušetřit peníze, můžete vyzkoušet nákup na místních trzích a v malých obchodech, místo větších supermarketů a nákupních center.

 

Doprava 

Řecko má dohromady šest mezinárodních letišť, která obsluhují hlavní město a nejoblíbenější letoviska, včetně Kréty a Rhodosu. Zatímco v některých destinacích (jako je třeba Tunisko) je opravdu užitečné mít komfort cestovní kanceláře, která vám zajistí odvoz z letiště až k hotelu, v Řecku zvládnete takovou cestu hravě sami. Na Krétě i na Rhodosu působí služba Hoppa nebo Holidaytaxis, které fungují na principu svozu a jednoduše si je objednáte online skrze anglický formulář - kdy a kam přiletíte a k jakému hotelu potřebujete odvézt. Lze jet také taxíkem. Taxi tu má denní a noční tarif a nikdy není na škodu domluvit se na cenu předem. Autobusy zde jezdí také, ale na jízdní řády bychom příliš nespoléhali. Řekové totiž spěchají pouze na siestu. 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Řecké ostrovy

Ostrovy jsou rozhodné řecké geografické specifikum. Mají jich prý přes 6 000, od úplně maličkých, až po ty největší jako je Kréta. Obydlených je asi 200, a většina z nich je turistickými destinacemi. Proč si pro last minute vybrat v Řecku právě ostrovy? Ve většině případů se jedná o ty dražší destinace, které se vyplatí navštívit právě po sezóně. Zatímco během horkého léta je ostrovní klima o něco příjemnější, po sezóně se hodí, že je i stabilnější a ostrovy se tak rychle neochlazují. 

Antická a rozmanitá Kréta

Kréta - největší řecký ostrov a také pátý největší ostrov ve Středozemním moři vůbec. Tady se - dle pověstí - narodit Zeus, vládce bohů. Je to oblíbený cíl pro turisty díky svým krásným plážím, bohaté historii, tradiční kultuře, vysoké úrovni služeb a skvělému jídlu. Kréta má také několik známých archeologických nalezišť, jako je palác Knossos nebo Faistos, což jsou pozůstatky minojské civilizace. Kréta je nečekaně pestrá. Je zde neuvěřitelně bohatá flóra - běžně můžete potkat orchideje i divoké tulipány, cypřiše, agáve, levanduli, všechny druhy bylin. Zato exotických tvorů se bát nemusíte. Nic divočejšího než ještěrka nebo cikády, vás tu nepřekvapí. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023

 

Okolo Kréty je přes 300 pláží. Některé jsou skalnaté, jiné oblázkové a některé písečné. Asi nejznámější je Elafonissi na západě ostrova. Jedná se o pláž typickou svým narůžovělým pískem a křišťálově čistou vodou. Je určitě dobré vybrat si ubytování podle toho, co preferujete. Najdete tu také malé malebné zálivy s rybářskými osadami, romantické zátoky, malé přístavy a v horách také úplně autentické malé vesničky. Nejfrekventovanější letovisky jsou Chania, Paleochora, Rethymno, Plakias nebo Damnoni a další a další. 

 

Pláž Elafonissi, Kréta

Co dělat na Krétě? Nechce jen relaxovat, plavat a krmit se olivami s fetou? Půjčte si auto! Kréta není ostrov, který prozkoumáte za den, ale i za den můžete zažít skutečně rozmanitý výlet. Půjčit si můžete také skútry. Vyjde vás to okolo 25 EUR za den. Pusťte se do potápění. Všechna letoviska mají svá potápěčská centra, kde si můžete domluvit výlet na ta nejlepší místa a půjčit vybavení. Půjčte si loďku a prozkoumejte ostrůvek na obzoru. Vydejte se za antickými památkami a pusťte se do křivolakých kamenitých uliček místních městeček. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023

 

Vybrat si na Krétě ubytování je i není snadné. Pravděpodobně budete čelit rozhodovací paralýze, protože žádná lokalita není chyba. Rozhodujte podle toho, zda cestujete s dětmi nebo nikoli, a lovte akční nabídky. Chania nabízí už zmíněnou pláž s růžovým pískem. Malia je zase oblíbená u mladých lidí a je typická svým nočním životem. Agia Pelagia je rájem pro rodiny s dětmi. Agios Nikolaos nabízí krom pláží také přírodní jezero a klidnější atmosféru. Chybu neuděláte. 

 

Chania, Kréta

Božský Rhodos

Rhodos, krásný ostrov v Egejském moři, okouzluje své návštěvníky nádhernými plážemi s jemným zlatým pískem, křišťálově čistým mořem a teplým sluncem. Tato destinace nabízí také pestré historické dědictví s úchvatnými památkami, jako je starověké město Rhodos a hrad, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Malebná starobylá města s úzkými uličkami a historickými budovami tvoří nezapomenutelnou atmosféru. Krásy Rhodosu se neomezují pouze na pláže a historii, ale zahrnují také bohatý noční život, kulinářské dobrodružství a možnosti pro dobrodružné výlety po ostrově. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023

 

Podle řeckých bájí vznikl Rhodos jako ostrov boha slunce Hélia, který jej ozářil svým paprskem a vytvořil z něj nejkrásnější ostrov v Egejském moři. Rhodos za sebou má pestrou historii. Patřil Řecku, Římské řiši, Byzantské řiši i Osmanům a okupovali jej Turci i Italové. Italskou okupaci ukončil až konec druhé světové války. Blízkost s Tureckem ovlivnila i zdejší kuchyni, která je trochu kořeněnější než jinde v Řecku. Do Turecka se také můžete vydat na jednodenní výlet lodí, což velmi doporučujeme. Nezapomeňte ale, že tam musíte jedině s platným pasem. 

 

Rhodos, Řecko

Ostrov je tak akorát velký, abyste si půjčili auto, celý ho projeli a objevili v jednom dni. Pro ty důkladnější průzkumníky doporučujeme vozidlo na dva dny (zaplatíte kolem 100 EUR), nebo zvážit i možnost skútru. V sezóně je dobré objednat auto předem. Mimo sezónu nebývá zapůjčení problém. Skoro před každým hotelem stojí také zastávka autobusu. Na Rhodosu se rozhodně neztratíte. 

Hledáte aktivní dovolenou? Zvolte ubytování v okolí mysu Prasonisi. Je to bod na jihu ostrova, kde se potkává Středozemní a Egejské moře a je zde velmi větrno. Je to optimální místo pro surfaře a vodní sporty, zejména windsurfing a kitesurfing. Větry na východní straně mysu jsou obvykle silnější, zatímco na západní straně jsou klidnější, což umožňuje různým úrovním surfařů najít vhodné podmínky. Hledáte noční život, diskotéky a mladé lidi? Zvolte město Faliraki. Hledáte místo pro dovolenou s dětmi? Písek a klid? Zkuste Kolympia, Lindos, Kiotari nebo přímo Rhodos Town, které nabízí kombinaci klidného koupání na písčitých plážích a historických městeček. 

 

Rhodos, Řecko

*

Řecko vás nepřesvědčilo? A co třeba Tunisko nebo Turecko? Ať už se vydáte kamkoli nezapomeňte na správného parťáka a cestovní pojištění

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023