Tunisko - last minute oáza pro vaší dovolenou

Tunisko - last minute oáza pro vaší dovolenou

Tunisko na samém severu Afriky nabízí pestrost arabské země, divokost svého kontinentu i služby evropského rázu v luxusních letoviscích. Najdete tu pláže, pouště, hory i zelené oázy. Můžete snadno navštívit s průvodci místní vesnice, Saharu, ale také bez výčitek neopustit pláž a pít drinky ze svého all inclusive v perfektním hotelu. Dovolenou v Tunisku lze pojmout různě. Rozhodně ale nebudete litovat a jako bonus se jedná o ty levnější destinace pro vaší dovolenou.

 

Ubytování

Tunisko nabízí krásné pláže, zachovalé antické památky, saharské písečné duny i velmi dobré ceny. Zatímco v Turecku je poměrně náročné najít hotel s méně než pěti hvězdičkami, v Tunisku najdete hravě i tříhvězdičkový hotel s dobrými službami u krásné pláže, a ještě navíc za cenu penzionu v Českém ráji. Je dobré hledat a najdete tu perly za velmi rozumné ceny. Cestovní kanceláře vám s tím určitě dokáží poradit.

 

Doklady

Do Tuniska se cestuje s cestovními pasy a bez víz, pokud vaše návštěva nepřesáhne 90 dní. Tuniské zdravotnictví je považované v daném regionu za velmi dobré. Najdete tu mix veřejných a soukromých zařízení, přičemž ta soukromá mají obvykle vyšší standard a lépe se tam domluvíte anglicky. Na evropský standard ale zapomeňte a rozhodně nezapomínejte na cestovní pojištění.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

 

Měna a nákupy

V Tunisku se platí Tuniským dinárem, jeden dinár je okolo 7 českých korun. V Tunisku nespoléhejte na možnost platit Eurem a mějte raději hotovost. Karty přijímají obvykle jen v hotelech a větších řetězcích. A teď to důležité - v Tunisku je skutečně levně. Za kávu dáte běžně kolem 10 korun a v restauraci se naobědváte kolem stovky. 

Co si v Tunisku koupit? Na místních trzích koupíte výhodně kožené zboží, typickou místní keramiku, tepané předměty z mědi a bronzu, vonné esence ve skleněných lahvičkách nebo hedvábné šátky. Co se týče šperků i koberců, doporučujeme větší obezřetnost, ne vždy se jedná o pravé a autentické předměty. Najdete tu i množství koření, ovoce a zeleniny. Nezapomeňte na nezbytné smlouvání, i když se vám cena bude zdát už tak velmi dobrá. Nesmlouvat je téměř urážkou pro obchodníka. Navíc můžete cenu snížit ještě třeba o třetinu

 

Doprava

Přemýšlíte o zapůjčení auta? Benzín je tu skutečně levný, takže to zní jako dobrý nápad. Obecně se to ale příliš nedoporučuje. Místní provoz je velmi složitý. Nic jako navigace tak úplně neplatí a spousta dopravních předpisů je spíše zvyková. Na druhou stranu řada turistů mluví o tuniských řidičích jako o velmi vstřícných a nápomocných, když vidí za volantem Evropana. 

V Tunisku lze jet autobusem, jízdní řády ale neexistují a jsou spíše intuitivní. Je to velmi autentický a dobrodružný způsob dopravy. Když si stoupnete na zastávku, někdy něco přijede. Louage (čtěte luáž) jsou v podstatě minibusy, které jezdí po městech. Mají jasně určené trasy, ale ne časy. Jezdí stále dokola a naberou kohokoli, kdo na ně zamává a vysadí vás, kde si na trase řeknete. Jsou to bílá auta s červeným nebo modrým pruhem a jsou jen o něco dražší než autobusy. Na delší vzdálenosti lze využít také vlak. 

Nejjednodušší je samozřejmě cesta taxíkem. Jako turistu vás občas natáhnou, ale i tak je to vlastně poměrně levné cestování. Tomu, že vás taxikář ošidí, můžete předejít tak, že se na ceně domluvíte předem, nebo si zkontrolujete, že na taxametru běží “tarif 1”, “tarif 2” je totiž noční sazba a je o něco vyšší. V hotelu vám určitě doporučí prověřeného taxikáře a řada taxikářů vás i ochotně vyveze na okolní periferii a ukáže autentičtější místa zdejšího života, než okolí hotelů.

 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Úžasná Mahdia

Mahdia je menší přístavní město na východě země. Proč je tak oblíbené u turistů? Mahdia nabízí velmi mnoho z toho, co je typické nejen pro Tunisko, ale celou severní Afriku. Město bylo původně římské, posléze janovské, dlouhou dobu bylo obléhané Francouzi, několik let patřilo Španělsku a poté bylo součástí Osmanské říše. Svůj příběh má i během druhé světové války. To vše se podepsalo na architektuře i rázu tohoto strategického přístavu ve Středozemním moři. Právě velmi zachovalým historickým jádrem je unikátní. Zdejší medína (stará část města) s místními trhy je jako cesta do minulosti. Specifické atmosféře starého města přispívá i fakt, že je opevněné 10 metrů tlustou zdí. Hotely leží přibližně dva kilometry od města, čili nenarušují zdejší genius loci. V Tunisku je spojení letoviska a původního města velmi vyjímečné. Řada letovisek, kam se běžně jezdí, totiž vznikla “na zelené louce”.

Krom historického města Mahdia nabízí také jednu z nejkrásnějších pláží v celém Tunisku - přes 6 kilometrů dlouhou písčitou pláž a azurově modré moře. Nabídka hotelů je také pestrá. Najdete zde jak ekonomická řešení, tak luxusní ubytování. Pláž mají všichni stejně krásnou, takže pokud nevyhledáváte bazény a nadstandardní gastronomii, ubytujete se i za rozumnou cenu. 

 

Mahdia, Tunisko

Co dalšího Mahdia nabízí? Čtvrť Bojr Erras se nachází na výběžku do moře a najdete tu po celý den na různých malých placech místní prodejce. Typické bílé fasády jsou ve spojení s azurovým mořem kouzelné. Tahle část úplně vyzývá k procházce. Dále tam najdete monumentální pevnost Borj El Kebir z 9. století, námořní hřbitov s úžasným výhledem i maják “Cape Africa”. Pokud se vám nechce pěšky, jezdí tudy i turistický vláček. Ten vás doveze, také ke dvěma významným zdejším mešitám a když si to dobře načasujete, uslyšíte i svolávání k modlitbě. Je tu také několik možností k výletu lodí. 

Mahdia, jak asi tušíte, nemá letiště a létá se tak do 45 km vzdáleného Monastiru, což je sice pouhých 50 minut, ale pro řadu lidí je to jistě dobrý argument k zájezdu s cestovní kanceláří, která vás dopraví z letiště až před hotel. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Djerba - ostrov ultimátní relaxace

Djerba je největší ostrov severní Afriky a bydlí na něm asi 120 000 obyvatel. Djerba hlásí 320 slunečných dnů v roce, což znamená v podstatě nepřetržitou sezonu a tudíž dokonalé místo pro last minute dovolenou. Najdete tu kolem dokola dokonalé pláže, pětihvězdičková all inclusive letoviska a také mezinárodní letiště. To jsou lákadla, která vám možná úplně stačí, ale máme toho pro vás na Djerbě víc. Léta jsou zde díky ostrovnímu klima o něco mírnější než ve zbytku země a Djerba je doslova pokryta (údajně) více než milionem datlových palem, nabízí tak více stínu než jiné lokality. A také hodně datlí. 

Djerba nabízí také určité paradoxní protiklady. Například se jedná o jedno z posledních míst v Tunisku, kde se do větší míry udržela berberština, což je jazyk Berberů, tedy minoritního etnika severní Afriky, na druhou stranu zde většina osídlení vznikla kolem letovisek kvůli dostupné práci. Djerba tak nenabídne příliš autentických historických městeček poblíž hotelů. Ve vnitrozemí je pár berberských vesnic, kde si lze koupit místní zboží, jinak jen “novostavby” kolem hotelů. Djerba je opravdu optimální dovolená pro ty, kdo chtějí odpočívat na lehátku v resortu all inclusive s perfektními službami, dokonalým mořem a lehkým vánkem na písečné pláži.

 

Djerba, Tunisko

Co jinak na Djerbě? Moc toho není, ale něco přece. V obci Midoun se každé úterý koná tradiční berberská svatba a je tu také krokodýlí farma. Guellala je centrem zdejší výroby keramiky. Využívají se tu i rozbité kusy a staví se z nich ploty i garáže.  Na Djerbě jsou také dvě židovské vesnice a jedna významná synagoga - El Ghriba, která vznikla na základech jedné z nejstarších synagog světa. Můžete si také půjčit skútr a celý ostrov přejet a prozkoumat.

Ať už se chystáte kamkoli v Tunisku, nezapomeňte na své cestovní pojištění. Jakýkoli převoz pacienta je z Afriky nákladný, a pokud se jedná o převoz z ostrova, platí to vždy dvojnásob… nebo spíš trojnásob. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.