Last minute Turecko. Proč je to ta nejlepší volba?

Last minute Turecko

Proč si v moři last minute zájezdů vybrat právě Turecko? Argumenty jsou pádné. Teplé moře, skvělá kuchyně, velmi kvalitní služby, pestré zážitky, silná káva i poznávání kultury. Nabízíme pár dobrých důvodů, proč se vypravit právě tam a přibalíme i pár cestovatelských informací a tipů, ať se neztratíte v záplavě možností. A nezapomeňte, že k last minute patří rozhodně i all inclusive a to v Turecku opravdu umí.

 

Doklady

Turecko - země na pomezí Evropy a Asie, země úžasně zachovalých antických památek, koření, mešit a minaretů, silné kávy a věčného politického neklidu. Každý lovec zájezdů na poslední chvíli ví, že je potřeba mít cestovní pas v pohotovosti. Ani u Turecka to není jinak. Češi tam cestují na dovolenou už od 90. let bez nutnosti víza, zato ale vždy s platným pasem. Nezapomeňte na pasy pro děti.

 

Letecky do Turecka

Do Turecka není problém letět přímým spojem z Prahy, ale letenky se dají v menší míře pořídit i z Ostravy nebo Brna. Objevují se i akční nabídky s odletem z Vídně, obvykle se jedná o all inclusive, kterému se těžko říká ne. Z Vídně prodávají cestovní kanceláře dokonce zájezdy do Turecka na pouhé 4 dny - prostě na skok. Většina větších letovisek v Turecku disponuje letištěm, pokud se jedná o menší letovisko, obvykle se letí s mezipřistáním v Istanbulu, Antalyi nebo Dalamanu. 

 

 

Jak se dostat v Turecku z letiště k hotelu?

Pokud necestujete s cestovní kanceláří, budete postaveni před výzvu, dostat se do hotelu po vlastní ose. Hotelové komplexy mnohdy stojí částečně mimo město podél pobřeží. Turečtí taxikáři nemají o moc lepší pověst než ti pražští a na ceně je lepší se domluvit předem. Nicméně se zavazadly je to asi nejkomfortnější způsob dopravy. Některé hotely vám dokáží odvoz z letiště zajistit s nasmlouvaným taxikářem. Jinak jsou zde k dispozici autobusy a dolmusy - minibusy, které jezdí po celém městě a okolí a vyloží vás, kdekoli si řeknete. Jsou nejlevnější a také vždy narvané k prasknutí, což prý v překladu znamená i jejich název. Otázkou je, jak moc autentický zážitek v dopravě vyhledáváte. Další možností je samozřejmě i zapůjčení auta na letišti, to bychom ale určitě doporučili vyřídit předem. 

 

Zdravotní péče

V Turecku zajišťují zdravotnickou péči veřejná i soukromá zařízení. Nezapomínejte, že nejste v EU, čili bez ohledu na typ zařízení si český turista za vše platí sám. I proto turisté často preferují soukromá zařízení, kde se lze lépe domluvit v angličtině. Tak či onak náklady uhradí vaše cestovní pojištění, bez kterého do Turecka (a ideálně ani jinam) určitě necestujte. 

 

Nákupy

V Turecku se platí tureckou lirou. Jedna lira je asi 15 českých korun. Ve většině případů lze platit také eury nebo dolary. Turecko je ráj nákupů a typické bazary, neboli bedestany, byste neměli vynechat. Ceny jsou tu nicméně orientační a i prodavač, který se tváří nekompromisně, je připraven smlouvat a bere to úplně samozřejmě. I v případě, že to pro vás není komfortní, věřte, že můžete bez problémů usmlouvat cenu o třetinu a odvést si třeba typický ručně vyrobený koberec, který lze (na rozdíl od místní keramiky) poměrně dobře přepravit v kufru zpět domů. 

 

Turecko, trh s koberci

Je v Turecku draho?

Cenová hladina je u běžného zboží velmi podobná jako v Česku. Ceny se liší hlavně u ovoce a zeleniny, které na trzích pořídíte v úžasné kvalitě a za směšné částky. Ve skvělé kvalitě a za nízkou cenu nakoupíte také koření, kávu, vodní dýmky, tabák a kožené zboží. Rozhodně si nechte v hotelu doporučit i nějakou autentickou místní restauraci. Turecká kuchyně je na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO a je tam zcela oprávněně. Ne, nejí tam jen kebab, ale věřte, že místní kebab je o několik kategorií jinde než ten, který si obvykle koupíte u nás. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Antalye, Turecko

Oblíbené turecké destinace pro last minute?

Turecká riviéra a Středozemní moře

Pokud se vydáte na Tureckou riviéru, pravděpodobně poletíte do Antalye, největšího města v této oblasti. V okolí Antalye najdete nespočet hotelových komplexů s bazény, s udržovanými písečnými i oblázkovými plážemi, s plážovými bary s drinky, lehátky a perfektním zázemím pro relaxaci i aktivní odpočinek. Blízkost většího města vám pak umožní vystoupit z toho “turistického kokonu” a zahlédnout život v Turecku trochu autentičtěji. Nakoupit si na místním trhu, zažít šrumec zdejších ulic, dát si černý nebo jablečný čaj z malé skleničky v nějaké zapadlejší uličce. Pokud ve městě strávíte alespoň část dne, jistě uslyšíte i typický adhan, tedy svolávání věřících k modlitbě do mešity, která probíhá několikrát denně. Takže ano, i v blízkosti letovisek lze zažít kousek toho “skutečného Turecka”. 

Antalye, Turecko

Češi si na turecké riviéře oblíbili například Side, historické městečko, kde najdete antický amfiteátr, Apollonův chrám, ale také dostatečně velké tržiště a dost restaurací. Side se pyšní luxusními hotelovými resorty, které se předhání v čistotě bazénů a pestrosti služeb all inclusive. Nedaleko se nachází také Belek, který je rájem golfistů. Najdete tu hned několik velkých golfových hřišť s úžasnými výhledy. Co se týče ubytování, jen těžko najdete hotel pod pět hvězd. 

A přece jen trochu turistických lákadel? Z Antalye byste měli vidět Hadriánovu bránu a starou čtvrť Kaleici s původní architekturou, dřevěnými domky a křivolakými uličkami. Pokud máte pocit, že Turecko je málo zelené, naplánujte si výlet k některým vodopádům v okolí. Vodopády Dolní Düden ústí přímo do moře a nabízí úžasnou podívanou. Za návštěvu rozhodně stojí i Horní Düden, pod kterými se skrývají starověké hrobky nebo vodopád Kurşunlu uprostřed borového lesa. Pokud toužíte po trochu náročnější turistice udělejte si výlet do zaniklého kamenného města Termessos ve skalách. Jeho dominantou jsou pozůstatky starověkého amfiteátru a za trochu toho stoupání to rozhodně stojí. 

 

Side, Turecko

Bodrum a pláže Egejského moře

Bodrum je stotisícové přístavní město na břehu Egejského moře nedaleko řeckého ostrova Kos a jeho pláže jsou tak trochu řecké - písek je jemný a voda křišťálově čistá a modrá. Původně to byla rybářská vesnice a město si navzdory své velikosti zachovalo hodně z původního rázu. Hotely a hotelové komplexy navíc vyrostly trochu stranou, nenarušily tak zástavbu města. Bodrum má dnes letiště, můžete sem tak přiletět s jedním mezipřistáním z Prahy přímo. 

Bodrum nabízí rozhodně velmi čilý noční život a spíše než rodiny s dětmi tu potkáte mladé lidi a movitější turisty. Jedná se o vyhledávané místo pro yachting a další vodní sporty. Najdete tu několik center pro potápěče a zašnorchlují si tu dobře i rekreační potápači - díky čisté vodě je tu skvělá viditelnost. Najdete tu korály i pestrobarevné ryby. Pro ty zkušenější jsou tu atraktivní potápěčské lokality u vraku lodě Pamir a jeskyně v oblasti Yassica Island. Vybavení si lze zapůjčit a vypravit se na místo i ve skupině. 

 

Bodrum, Turecko

Malebné zátoky, jachty, skryté pláže a dominanta Hradu sv. Petra na obzoru. To je Bodrum. Raně gotický hrad je rozhodně největší turistické lákadlo ve městě. Dalším jsou pozůstatky Mauzolea v Halikarnassu, které patří mezi jeden ze sedmi divů antického světa. Celá historická část města vyzývá k objevování, které můžete zakončit v menším římském amfiteátru. Bodrum je také skvělé výchozí místo pro kratší i delší treky po okolí, tedy pro všechny, kdo to v horku snesou. Svlažit se můžete nejen v moři, ale i na místním koupališti nebo v lázních. Také je možné udělat si lodí celodenní výlet na řecké ostrovy Kos nebo Rhodos, kam vám pro cestu stačí občanský průkaz. 

Co přibalit? Krom hodně vysokých opakovacích faktorů a dobré knížky, nezapomínejte na cestovní pojištění.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.