Je vám moře málo? Objevte Kapverdy - perly rozsypané v Atlantiku.

Kapverdy Last Minute

Kapverdy jsou souostroví na západě Afrického kontinentu. Zahrnují deset ostrovů v Atlantském oceánu a potěší všechny ty, komu je moře “málo” a léto, které někdy začíná a končí, také. Tady je léto po celý rok a oceánské pláže mají doslova karibskou atmosféru. Co tu najdete? Stovky kilometrů zlatého a černého vulkanického písku, průzračný Atlantik, kreolskou kulturu i originální kuchyni. Objevte s námi ostrovy Boa Vista, Sal a Santiago!  

 

Ideální last minute 

Kapverdy nepatří mezi úplně levné destinace, i proto doporučujeme lovit zájezdy v last minute kategorii. Vyrazit sem můžete po celý rok. Populární jsou i zájezdy přes Vánoce nebo Silvestr. Pokud chcete zažít Vánoce na pláži bez přehnaných veder, jsou Kapverdy to pravé. Na Kapverdských ostrovech se protnuly kultury Evropy, Afriky a Jižní Ameriky. Kreolská kultura, která zde převládá je velmi radostná, plná hudby, tance a slavností v průběhu celého roku. Čekají vás korály, vulkány i úžasný mix mezinárodní kuchyně. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Základní cestovatelské informace

Od roku 2019 cestují občané EU na Kapverdy bez povinnosti víza, pokud se zdrží maximálně 30 dnů, stačí platný pas. Při vstupu do země se platí bezpečnostní taxa v přepočtu asi 800 korun, s tím už vám ale pomůže a poradí cestovní kancelář. Měna je Kapverdské escudo (CVE). Jedna česká koruna je asi 4,5 escuda. Úředním jazykem je portugalština, velká část obyvatel se ale dorozumívá kreolsky. Kapverdy jsou poměrně chudé na přírodní materiály, pokud si chcete koupit nějaký místní produkt, narazíte hlavně na výrobky z korálků a mušlí. Na ostrove Fogo se také pěstuje káva velmi dobré kvality, kterou si můžete odvést. 

 

Chaves beach Praia

Na Kapverdách je o tři hodiny méně než v Praze. Lety trvají kolem osmi hodin, mohou ale i deset. Otázkou je, kolik máte na cestě mezipřistání. Některé nízkonákladové společnosti občas staví i kvůli doplnění paliva. Pokud ale narazíte na přímý let, můžete být na Boa Vista i za 6,5 hodiny. Od ledna do května je průměrná denní teplota kolem 25°C, přes léto kolem 28°C a nejteplejšími měsíci jsou září a říjen, kdy padají třicítky, poté jdou teploty zase lehce dolů, ne však pod 25°C. Ostrovní klima je vlhčí a větrnější, což ocení nejen milovníci vodních sportů, ale i ti, kdo si nelibují ve velkých vedrech. Oceánské klima, je holt oceánské klima. 

Cestujete do Afriky, nezapomínejte na své cestovní pojištění. Už jen přeprava pacienta mezi ostrovy je velmi nákladná položka. Při takto vzdálené cestě hledejte u pojištění co nejvyšší plnění. 

 

Turisty milovaná Boa Vista

Než Kapverdy objevili portugalští mořeplavci, byly ostrovy pusté. Pokud se ptáte, jaká je krajina na Boa Vista, je to poměrně trefné - prostě pustá. Je zde převážně kamenitá poušť a téměř nulová vegetace. Ideální pro všechny, kdo se bojí hmyzu. Skoro žádný tu není. Zároveň jsou tu ale údajně nejkrásnější pláže Kapverd. Není tedy divu, že je zde mezinárodní letiště a spousta špičkových hotelových resortů, některé z nich jsou ideální pro rodiny s dětmi, ale pozor - najdete tu i hotely jen pro dospělé. Nejznámější je skoro nekonečná pláž Praia de Chaves na západním pobřeží, Praia Santa Mónica s úžasně světlým pískem na jihu a Praia Antonia na severu. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Možná to zní, že dovolená na Boa Vista je jen “válecí”. Nemusí to být tak. Kapverdské ostrovy jsou skvělým místem pro potápění a díky silnému stabilnímu větru také pro kiting a windsurfing. Objevovat můžete i zdejší neobvyklou vulkanickou krajinu. Za vidění stojí zbytky magmatických komínů jako hora Santo António nebo nejvyšší vrchol Monte Estância. Kapverdy stojí také rozhodně za ochutnávku. Zdejší kuchyně nese stopy portugalské, kreolské i brazilské. Na své si přijdou milovníci ryb i mořských plodů. 

 

Chaves beach Praia

Cachupa je velmi typické jídlo - takzvaně “z jednoho hrnce” - a obsahuje řadu pomalu vařených ingrediencí jako jsou fazole, kukuřice, sladké brambory, maso, ryby a zelenina. Obvykle se servíruje jako pozdní a velmi výživná snídaně. Ochutnat můžete také buzio, což jsou mušle vařené se zdejším bílým vínem, cibulí, rajčaty a spoustou koření. Hotelové kuchyně bývají méně autentické. Doporučujeme proto vyrazit i do nějaké místní restaurace za originálnějšími chutěmi, třeba v městečku Sal Rei. 

 

Slaný poklad Sal

Sal je v překladu z portugalštiny prostě sůl a svůj název si vysloužil podle solných dolů. Ostrov Sal najdeme na sever od Boa Vista a i tady se nachází mezinárodní letiště, cestu si tedy výběrem Salu nijak nezkomplikujete. Největší město je Santa Maria na jihu ostrova, kde se také nachází nejlepší pláže. Santa Maria spolu s letoviskem Murdeira poskytuje nejvíce možností ubytování. Pláže jsou tu dlouhé, široké a prázdné. Písek je bílý a oceán křišťálově čistý. Oblíbené pláže jsou třeba Praia António Sousa, odlehlá Praia de Igrejinha a hlavně Praia de Santa Maria, která je s nedalekým vrakem ztroskotané lodě rájem potapěčů. 

 

Zátoka Buracona na ostrově Sal

Na Salu si také můžete zahrát golf s výhledem na Atlantik, a to hned nedaleko Santa Maria. Ve městě si nenechte ujít historické molo, kde každé dopoledne probíhá rybí trh. Prohlédnout si můžete také Salinu, kde dodnes probíhá ruční těžba soli. I oceán v okolí je výrazně slanější, než na plážích jiných ostrovů, i to je jeden z důvodů, proč je Sal vyhledávaný, kvůli léčebným účinkům. Na západě ostrova navštivte přístav Palmeira, který se pyšní zachovalou portigalskou koloniální architekturou. 

Navštivte také zátoku Buracona, nedaleko Palmeira. Na mapě vypadá nenápadně, ale nabízí velký zážitek. Azurové moře se tu potkává s vulkanickými skalisky. Je zde úzká zátočina, která přechází v nádhernou lagunu, ve které se můžete koupat. V nedaleké jeskyni najdete hlavní zajímavost, tou je “Modré oko”, zvláštní světelný efekt, který vytváří světlo odrazem od blankytné hladiny v jeskyni. Buracona je hlavní turistickou zastávkou ostrova, takže tu také zaparkujete a najdete dobrou restauraci. Ani na hlavní ostrovní atrakci ale nenarazíte na žádné davy turistů. 

 

Santa Maria beach, ostrov Sal

Zelený ostrov Santiago

Láká vás zelenější ostrov, než Boa Vista nebo Sal? Pokud netoužíte po vulkanické krajině, ale zelené oáze uprostřed oceánu, vyberte si třeba ostrov Santiago. Santiago je největším ostrovem Kapverd a také nejúrodnějším. Je to v podstatě zemědělské centrum země. I tady najdete mezinárodní letiště a také hlavní město Kapverdských ostrovů Praia. Pěstuje se tu kukuřice, káva, cukrová třtina, mango a třeba také pepř. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Najdete tu romantické pohoří Serra da Malagueta, které je národním parkem a také útočištěm pestré fauny i flory. Žije tu velké množství ptáků, plazů i hmyzu. Pohoří láká na túry po celý rok. Z hor se přesuňte do civilizace a navštivte jediné velkoměsto na Kapverdách - hlavní město Praia. Praia dýchá atmosférou velkých afrických měst a v posledních letech prochází rozsáhlou modernizací. Najdete tu muzea, restaurace, obchody i malé městské pláže. 

 

Ostrov Santiago

Asi deset kilometrů od hlavního města se nachází staré město Cidade Velha, které je na seznamu UNESCO. Jedná se o místo s historií, které podává svědectví o otrokářských dějinách koloniálních velmocí. Tahle vcelku nenápadná rybářská vesnice byla otrokářskou metropolí a otroci z kontinentální Afriky odtud pluli dál do Spojených států. Na bývalém trhu s otroky zbylo memento v podobě pranýře. Místo v minulosti navštívil Kryštof Kolumbus i Vasco da Gama. 

Ať už se vydáte na jakýkoli ostrov, zjistěte také možnost vydat se na celodenní výlet na některý ze sousedních ostrovů. Kapverdy nabízí nečekanou pestrost krajin, od vulkanických pouští, po zelené a pestré hory. Nezaujaly vás Kapverdy? Získáme vás pro last minute v Turecku? Nebo Tunisku? Nebo radši zůstanete u kolébky evropské civilizace a vyrazíte do Řecka? Nezapomínejte na své cestovní pojištění. Zvlášť, když se chystáte mimo Evropu, a zejména, když se jedná o cestu na ostrovy. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.