Adventní trhy v Rakousku - vánoční Vídeň kraluje, Salzburg drží krok

Advent Rakousko

Rakousko to s Vánoci rozhodně umí a to nejen proto, že je domovem Krampusu. V Rakousku se slaví a zdobí Vánoce ve velkém a adventní trhy jsou tradiční a oblíbenou místní kratochvílí. Jejich historie tu sahá téměř do středověku, není tedy možné je odsoudit jako výdobytek kapitalismu. Vybrali jsme pro vás Vídeň a Salzburg. Pohodlně se usaďte, čeká vás velká vánoční smršť.

 

Jak se dostat na trhy 

Pokud jde o dopravu do Salzburgu a Vídně, je nepochybně možné jet autem. Raději bychom vám ale doporučili vlak nebo některý z výhodných hromadných zájezdů, které v těchto dnech nabízí cestovní kanceláře. Nebudete muset řešit parkování a vychutnáte si v klidu svařené víno nebo punč. Pokud se přece jen vozem chystáte, máme pro vás praktické informace k dálničním poplatkům a povinné výbavě v Rakousku třeba v tomto článku

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Vídeň - hlavní město adventních trhů

Vánoční Vídeň nabízí program na celý den, nebo i víkend. Zdejší trhy jsou roztroušeny po celém centru a je jen na vás, kde se vám zalíbí nejvíce, a kde strávíte kolik času. Na jednom z hlavních náměstí Rathausplatz, najdete tradiční trhy, romanticky osvětlený sousední park Rathauspark s bruslařskou dráhou, 12metrový kolotoč, sobí vánoční vláček, betlémskou chatu i samostatné kluziště pro nejmenší. Pro zamilované je oblíbeným místem pro pořízení fotky strom ověšený svítícími rudými srdíčky. 

 

Trhy ve Vídni, Rakousko

Na nedalekém náměstí Marie Terezie najdete Vánoční vesničku se 70 stánky. Navštívit můžete i Vánoční vesničku v kampusu Vídeňské univerzity, který se nachází také úplně v centru. Jedná se o místo oblíbené nejen pro vídeňské studenty, ale i pro rodiny s dětmi. Každoročně je tu dětská železnice, historické kolotoče a také dvě dráhy na metanou. Univerzita se nerovná nuda! Teprve potřetí se konají také trhy u Lichtenštejnského zahradního paláce, což je tip pro všechny, kdo se chtějí vyhnout davům. Na trojúhelníkovém náměstí Freyung najdete Starovídeňské trhy, které velmi ctí tradiční produkty a řemesla a o pár kroků dál najdete další menší trh na Am Hof. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Market Art Advent najdete na Karlsplatzu, čili také v centru. Očekávajte tu bohatý program pro děti zaměřený na řemesla, ruční výrobu a umění. Veškerá gastro nabídka je tu v kvalitě bio. Trhy se konají i ve čtvrti Spittelberg, kde v kouzelných uličkách biedermeierovské čtvrti najdete spoustu stánků, které mají letos jasné poselství - jsou ekologické, lokální a dbají na udržitelnost. 

 

Trhy ve Vídni, Rakousko

Pojďme se ze samého centra Vídně přesunout do Schönbrunnu vzdáleného asi 10 kilometrů od Rathausplatz. Vánoční trhy s kulisou Schönbrunnu mají doslova císařskou atmosféru a po svátcích se překlápí do trhů novoročních. V dochozí vzdálenosti najdete ještě barokní zámeček Belvedér, kde najdete trhy také. 

Ve Vídni máte prostě horu možností a věřte, že tohle nebyly všechny. Velmi doporučujeme oficiální web Vídně, kde v češtině najdete všechny informace, adresy a užitečné odkazy. 

 

Salcburský Adventní Ježíškův trh

Salzburg je prostě adventní klasika, z Prahy sem dojedete za necelých 5 hodin. Zdejší trh patří mezi nejstarší v Evropě, jeho historie sahá až do konce 15. století. Ježíškův trh, jak ho známe dnes, se v Salzburgu koná od 70. let. Zdejší dramaturgii bere město velmi vážně a jeho otevření provází každoroční ceremoniál. Každý den se pak můžete počítat s nějakým adventním koncertem nebo vystoupením, či pochodující kapelou, což platí i pro místní kostely. Koneckonců, nacházíme se v rodišti W. A. Mozarta a o hudbu tu není nouze. 

 

Trhy v Salcburgu, Rakousko

Salzburg je sám o sobě krásné město, s vánoční výzdobou to platí dvojnásob, a tak většina zájezdů spojuje návštěvu vánočních trhů s prohlídkou města. Pokud se nedočkáte sněhu ve městě, pak ho zahlédnete alespoň na okolních zasněžených vrcholcích. Hlavní Ježíškovy trhy se rozprostírají na sousedních náměstích Domplatz a Residenzplatz, ale další najdete i u zámku Mirabell a na nádvoří středověké pevnosti Hohensalzburg. Koupíte si tu horkou čokoládu, punč i svařák v keramickém hrnečku, jehož motiv se každý rok mění, a tak budete mít buď pěknou vzpomínku, nebo můžete založit sbírku. Typickou vůní zdejších trhů jsou karamelové mandle a pečené ořechy. Na větší hlad ale doporučíme určitě zdejší plněné brambory.

V Salzburgu se koná adventní trh ještě na zámku Hellbrunn na okraji města. Pokud jste přijeli autem, je mezi oběma místy asi 15minutový přejezd, pokud byste se chtěli přepravit jinak, budete muset nastudovat autobusy nebo vlaky. Prozkoumejte více na oficiálním webu Salzburgu. V Rakousku jste na trzích byli už několikrát a láká vás něco trochu jiného? Zkuste adventní trhy v Polsku, bude to příjemná změna! Krakov, Katovice a Vratislav jsme prozkoumali zde. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.