Polské Krkonoše v zimě: Objevujte pohoří svého dětství z druhé strany hranice

Polské Krkonoše

Možná jste jezdili do Krkonoš celé dětství. Znáte je v zimě na lyžích, na běžkách i v létě na výšlapu. Pokud je milujete, ale máte pocit, že už tu pro vás není mnoho k objevování, vydejte se přes česko-polskou hranici a objevte ještě celou druhou polovinu tohoto pohoří. Hory tam totiž skrývají třeba ledovcové jezero nebo nejkrásnější horskou boudu v celých Krkonoších. My se dnes podíváme na polskou stranu Krkonoš v zimě.

 

Lyžování v polských Krkonoších

Pro Čechy poměrně málo objevené jsou polské sjezdovky. Zdejší lyžařská střediska jsou menší než ta na české straně, zato si ale užijete ve srovnatelné kvalitě mnohem prázdnější sjezdovky než u nás. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Jedno z největších středisek je Sklářská Poruba, sklářské centrum celého tehdejšího Slezska na hranici Krkonoš a Jizerských hor. Najdete zde na 20 vleků a 6 sjezdovek. Nejdelší má 4,4 km - například nejdelší sjezdovka naší Černé hory má 3 km - a zdejší areál láká zkušené lyžaře i na černočernou sjezdovku FIS až s 50% sklonem. Malebná horská vesnice Karpacz otevřela úplně nové malé středisko v roce 2011 a zaměřuje se na rodiny s dětmi. Krom lyžování nabízí i celoroční bruslařské kluziště, dobře upravené běžecké trasy, skialpinistické centrum, dráhu pro snowtubing, nebo zapůjčení sněžnic a projížďku na saních tažených koňmi. 

 

 

Blíže do oblasti polských Jizerských hor najdete ještě třeba střediska Ski & Sun Świeradów Zdrój nebo Ski Arena Szrenica. Do zahraničí na lyže, ale Polsko vás neláká? Máme pár dalších lyžařských tipů v blízkosti hranic i pár osvědčených alpských středisek. 

 

Běžky v polských Krkonoších

Na běžkách si můžete Krkonoše projezdit křížem krážem, hranice nehranice. Po hřebenech vede populární cesta česko-polského přátelství, která je oblíbená jak turisty v létě, tak běžkaři v zimě. V zimě se vám může snadno stát, že si ani nebudete jistí, na které straně hranice se právě pohybujete, protože mobilní operátoři obou zemí vás budou vytrvale vítat na té či oné straně hranice. 

 

 

Navštivte chatu Samotnia, jednu z nejstarších a nejkrásnějších chat v Krkonoších. Dostanete se sem od Luční boudy, i ze Sněžky. Chata se nachází u ledovcového jezera Mały Staw, které pod sněhem a ledem můžete spíše tušit, ale i tak stojí za návštěvu. Chata je na trase Karpacz-Sněžka. Nedaleko odtud je ještě větší ledovcové jezero - Wielki Staw, které po většinu roku nabízí velmi alpský pohled do krajiny. Sjet do městečka Karpacz se na běžkách také vyplatí. V 19. století sem přestěhovali z Norska dřevěný kostelík Wang a díky čilé turistice zde najdete poměrně dost restaurací, kde se dobře najíte. Nezapomínejte, že jste v zahraničí - v polských Krkonoších zaplatíte zlotými, kartou a někde i eury, ale za nepříliš výhodného kurzu. Na některých hůře přístupných boudách berou loajálně i české koruny, slibovat ale nemůžeme. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Chystáte se o víkendu na běžky? Pár tipů, kam do bílé stopy v ČR! 

 

Wellness v polských Krkonoších

V polských Krkonoších můžete najít také řadu wellness hotelů a občas i výhodněji než na naší straně Krkonoš. Je tu hned několik lázeňských městeček a jedním z nich je i zmiňovaný Karpacz, kde najdete také aquapark a wellness centrum Tropicana. V podhůří polských Krkonoš najdete malebné město Jelenia Góra známé svou tradiční architekturou i bohatou historií. Město nabízí autentickou polskou atmosféru a s blízkými horami také skvělý výchozí bod za turistikou během celého roku. 

 

 

Wellness a hory v jednom balíčku jsme pro vás hledali i v Rakousku

 

Další výlety a zajímavosti

Další tipy na výlety v polských Krkonoších? Třeba Hrad Chojnik, Hrad prince Henryka nad vodní nádrží Sosnówka. Navštivte Sklářskou Porebu a v okolí najdete hned dva vodopády, které okouzlí v jakémkoliv ročním období, vodopád Vodopád Kamieńczyka ve stejnojmenné soutěsce a vodopád Szklarki. Obě zmíněná ledovcová jezera nabízí lákavější pohled v teplejších měsících. Několikrát tu padl název Karpacz a to z dobrého důvodu - najdete tu jak lyžařské středisko, tak aquapark nebo westernové městečko. Karpacz se v posledních 10 letech stal bezesporu turistickým centrem v regionu, a to zejména pro rodiny s dětmi. 

 

 

Polské Krkonoše jsou méně objevené, než ty české, a to obzvlášť pro české turisty. Výhodné wellness balíčky tu například najdete v pětihvězdičkové kvalitě za lepší ceny než v tuzemsku a v okolí si budete moci dopřát neokoukané výlety. Najdete tu ubytování pro celou rodinu, i “adult only” apartmány. 

*

Co by kamenem dohodil, ale jste za hranicemi. Nezapomínejte, že polské Krkonoše jsou přece jenom aktivní dovolená v zahraničí a přibalte cestovní pojištění s dostatečným krytím!

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.