Lyžování blízko hranic? Zkuste Alpy, Tatry i Malou Fatru

lyžování v okolí hranic

Kam na lyže blízko od hranic? Zatímco lyžování v Rakousku asi nikoho nepřekvapí, příjemně překvapit by mohlo Slovensko. Vybrali jsme pro vás několik lyžařských středisek jen pár hodin od českých hranic. Přidáváme základní motoristické informace, nezapomeňte přibalit cestovní pojištění a můžete vyrazit. 

 

 

Proč nepodcenit cestovní pojištění

K cestování na Slovensko a do Rakouska vám stačí občanský průkaz (a řidičák, pokud řídíte), platí se zde eurem a pro nouzové hovory stačí vytočit 112. V případě nutnosti budete v obou případech jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako zdejší občané. Nechceme strašit, ale i při menších úrazech na lyžích zasahuje často horská služba a s transportem pomáhá vrtulník. Myslete na cestovní pojištění s dostatečným krytím. Na vrtulník pojištění od platebních karet obvykle nestačí, výdaje jdou do vyšších statisíců, podle dostupnosti terénu. A pak je tu ještě případný převoz pacienta do domovské země. Věřte, že s naším pojistným krytím do 100 milionů vás asi opravdu nic nezaskočí. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Autem na lyže na Slovensko

Co je dobré vědět, než vyrazíte na Slovensko autem? Za jízdy se nesmí telefonovat, zimní gumy jsou povinné od 15. listopadu do 31. března a povinné ručení je samozřejmostí. Na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu za volantem a děti do 150 cm či 36 kg musí být připoutané v autosedačce. V povinné výbavě nesmí chybět výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a rezervní kolo. Chystáte se autem za hranice v zimě častěji? Seznamte se s AutoCare, naší asistenční službou na tuzemské či zahraniční silnice, a cestujte i na náledí a v závějích se spolehlivým parťákem. 

 

 

Silniční poplatky na Slovensku

Pro jízdu po dálnici či rychlostní silnici musí mít všechny vozy, krom motorek, dálniční známku. Na benzínku ale nespoléhejte. Na Slovensku mají dálniční známky jen elektronickou podobu a od letošního roku dokonce trochu podražily. Zakoupit lze známku na 10 dní za 12 EUR, 30 dní za 17 EUR nebo 365 za 60 EUR. Vyřídit si ji můžete na webu eznamka.sk, nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci, kde si můžete kontrolovat její platnost a libovolně si dokupovat s předvyplněnými údaji o vozidle. Pokud jezdíte na Slovensko pravidelně, je aplikace docela šikovná. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Lyžování v Západních Tatrách

Nejbližší lyžování v Tatrách? Necelé tři hodiny od Ostravy najdete ski areál Roháče-Spálená. Skiareál je v oblíbené lokalitě Roháče na západě Vysokých Tater. Najdete tu tři vleky, dvě lanovky a osm sjezdovek - modré, červené i černou, a krásné výhledy na okolní vrcholky. Jedná se o klidné středisko, do kterého nikdy nevstoupil velký investor, který by jej kompletně zrekonstruoval. Modernizuje se tak postupně a nečelí velkým návalům turistů. Najdete tu ski servis, půjčovnu lyží, restauraci, bufety, lyžařskou a snowbordingovou školu. Sjezdovky jsou samozřejmě denně upravovány a kvalita úpravy sjezdovek je často hodnocená návštěvníky velmi pozitivně. Pro náročné lyžaře je k dispozici alpinistická free zóna a snowboard park. Najdete tu také jeden dětský vlek a v okolí jsou i tratě pro běžecké lyžování. 

 

Skiareál Roháče, Slovensko

Nejlepší lokalita pro ubytování je blízký Zuberec. Pokud hledáte výhodné ubytování se skipasem, doporučujeme hotel Tatrawest, který vlastní majitel skiareálu a balíčky se skipasem nabízí. Pokud si chcete odpočinout od lyžování, přibrzděte u Muzea Oravskej dědiny, kde najdete krásný skanzen se stylovou kolibou a dostanete výborné halušky. I termální prameny v okolí najdete. V pohodové vzdálenosti 12 km leží u polské hranice ves Oravice. Tam si lze vybrat rovnou ze dvou termálních koupališť.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Lyžování na Malé Fatře

Slabé tři hodinky od Ostravy najdete také Malou Fatru, pohoří jehož nejznámější částí je kriváňská část, kde se nachází Národní park Malá Fatra. A taky se tu nachází tradiční zimní středisko Vrátna Malá Fatra, kam se spolu podíváme. Vrátna Malá Fatra mají tři části Paseky, Poludňový Grúň a Chleb. Najdete tu 12 vleků a 2 lanovky, jediná kabinková lanovka míří na Chleb, jako na nejvyšší vrchol. Najdete tu převážně středně těžké sjezdovky, běžkařské tratě, skialpinistické tratě, freeride zónu a dětský park Kids Zone s pásem SunKids v části Paseky. Parkování ve středisku je bezplatné a skipasy se vyplatí koupit online v předstihu. Ubytovat se lze v obci Terchová, která je hlavním střediskem oblasti Malá Fatra. Najdete tu hotely, penziony i apartmány. Pokud toužíte po výhodném balíčku se skipasem, prozkoumejte třeba hotel Boboty, který takové možnosti nabízí. Přímo v obci Terchová nezapomeňte vystoupat na zdejší rozhlednu s krásnými výhledy po okolních kopcích Malé Fatry. 

 

Vrátná Malá Fatra, Slovensko

Autem na lyže do Rakouska

V Rakousku je na rozdíl od Slovenska a ČR mírná tolerance vůči alkoholu za volantem, je to 0,49 ‰, u začínajících řidičů (řidičský průkaz méně než dva roky) jen 0,099 ‰. Tolerovaná hranice 0,49 promile by měla stačit na jedno pivo u oběda, raději k tomu ale přistupujte s rezervou a dejte si jen malé. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy v období od 1. listopadu do 15. dubna a dále dle sněhových podmínek. Děti do 150 cm nebo do 14 let musí být přepravovány v autosedačce. Chystáte se autem za hranice v zimě častěji? Seznamte se s AutoCare, naší asistenční službou na tuzemské či zahraniční silnice, a cestujte i na náledí a v závějích se spolehlivým parťákem. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Silniční poplatky v Rakousku

V Rakousku jsou zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Silniční známky lze zakoupit s platností na 10 dní, dva měsíce, nebo rok. Pokud jedete na 14 dní, můžete koupit buď dvouměsíční, nebo dvakrát desetidenní. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček - pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek. 

 

 

Hinterstoder - jedno z nejbližších lyžařských středisek

Neobvykle všestranné alpské lyžařské středisko jen necelé dvě hodiny od našich jižních hranic, to je Hinterstoder. Sedm vleků, dvě sedačkové a dvě kabinkové lanovky, celkem 40 kilometrů sjezdovek a rovnoměrné rozložení náročnosti. Velmi pestré lyžování na malém prostoru - žádné zdlouhavé přejezdy - nechybí pořádné černé sešupy, ani cvičné louky. Areál pravidelně hostí závody Světového poháru, je tedy kvalitně modernizovaný a skvěle udržovaný. Záchytné parkoviště je bezplatné a najdete tu i převlékárny, což je skvělé pro jednodenní lyžaře. Pokud jste přece jen nepřijeli na den, ale na víkend, nabízí nejbližší a největší ubytovací kapacity obec Hinterstoder. K lanovce se pak můžete přiblížit autem nebo využít pravidelné skibusy. Navštívit také můžete lyžařské muzeum Alpineum, vybrat si ubytování s wellness, nebo při nepříznivém počasí strávit den v termálních lázních Bad Hall. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Hinterstoder, Rakousko

Dachstein West - top destinace pro rodinnou lyžovačku

Dvě a půl hodiny od hranic se můžete v krajině Solné komory prohánět na lyžích s výhledem na masiv Dachsteinu. Areál Dachstein West je ideální pro rodiny s dětmi a rekreační lyžaře. Pro děti je tu skvělé zázemí, ale nebojte, zalyžují si i rodiče a to hned poté, co děti odloží do zdejší lyžařské školičky, 65 % sjezdovek má totiž prostřední náročnost. Sjezdovky jsou spíše kratší, areál je rozsáhlý a ústí do rozličných okolních vesniček. U hlavních nástupních stanic – v Gosau, Russbachu i Astauwinkelu – jsou cvičné terény s dětskými výukovými parky, blízkými restauracemi a babysittingem. Na sjezdovkách najdete řadu dřevěných horských chat, kde se můžete občerstvit. Jídelny s tácy nečekejte. 

 

Dachstein West, Rakousko

Pro příjezd z Česka je asi nejlepším nástupním místem Gosau. Zdejší parkoviště jsou zdarma. V okolních obcích najdete hlavně apartmány, malé rodinné penziony a horské chaty. Také nezapomínejte, že jste v oblasti Solné komory a i v zimě stojí pohled na zdejší jezera za to, ať už zamrznou, či nikoli, můžete si k nim určitě udělat výlet třeba cestou zpět domů. 

 

Jen dvě hodiny od hraničního přechodu Dolní Dvořiště je také alpský lyžařský areál Kasberg, o kterém jsme už psali, stejně jako o několika dalších zajímavých lokalitách pro lyžování v Rakousku. Spíš než lyže vás láká wellness? V Rakousku si to můžete namíchat v tom správném poměru přesně pro vás.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.