Kam na běžky v ČR? Pár tipů do letošní bílé stopy

Běžky v ČR

Jak vychutnat zimní hory aktivně, ale bez front na vleky, hlasité hudby a příliš mnoha lidí na jednom místě? Běžky jsou ten nejlepší způsob! A dokud jsou běžecké stopy v ČR zdarma, tak je to rozhodně i ta ekonomičtější varianta pro zimní sport na horách. Pojďme se podívat na pár míst, kde se to buď běžkaři hemží z opravdu dobrého důvodu, nebo jich naopak mnoho nepotkáte. Jedeme v Česku na běžky!

 

Proč si tuto zimu zamilovat běžky? 

Běžecké lyžování je skvělý sport. Na své si přijdou jak ti, kdo se chtějí spíš projít zasněženým lesem a horami, tak ultimátní sportovci, kteří si chtějí dát do těla. Výbava na běžky je výrazně méně nákladná, než na sjezdové lyžování. Sport je to pomalejší a tudíž i bezpečnější a mnohem lépe v něm vychutnáte horskou zimní atmosféru. České hory jsou navíc doslova protkané horskými chatami a bufety, kde si můžete dát polévku a borůvkové knedlíky, a tak je jediným skutečným zádrhelem správně namazat a zaparkovat blízko nástupu do běžecké stopy! 

 

Jste spíše sjezdaři a české hory jsou vám málo? Máme pro vás tipy na lyžování blízko hranic a v Rakousku. Při cestě na lyže za hranice také nezapomeňte na cestovní pojištění

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Jizerská magistrála

Pokud hledáte perfektně upravené tratě bez přílišných stoupání vhodné pro celou rodinu, jsou Jizerky to pravé. Nedaleko od Prahy a Liberci na dohled se nachází běžkařská sázka na jistotu - Jizerská magistrála. Magistrála je možná poměrně trefné označení, protože za dobrých sněhových podmínek si v některých oblíbených úsecích můžete jako na nějaké magistrále skutečně připadat. Nenechte se ale odradit hned zkraje. Jizerská magistrála má dnes 180 km a 23 nástupních míst, za celou sezónu ji sice navštíví na půl milionu běžkařů, ale rozhodně ne najednou. Najdete tu také přibližně 14 horských chat s restauracemi a 8 kiosků. 

 

Jedná se o velmi tradiční běžkařskou oblast a spousta věcí je tu prostě vychytaná. Například na webu najdete u seznamu nástupních míst také informaci, jaká je zde parkovací kapacita a od toho můžete velmi snadno odvodit, jaké úseky budou ty více a méně vytížené. Místní “Václavák” jsou trasy do Bedřichova. Právě od stadionu Bedřichov si totiž můžete zajet okruh tradičního závodu Jizerské padesátky. Kratší varianta, Jizerská 25, začíná a končí tamtéž. Na již doporučeném webu najdete vždy informace o aktuálních sněhových podmínkách a také tipy na příjemné okruhy a trasy. My doporučujeme třeba okruh Bedřichov-Nová Louka-Hřebínek-Pod Kristiánovem-Prezidentská chata-Bedřichov, zahrnuje totiž krásnou jízdu po hrázi přehrady a téměř v závěru se můžete naobědvat na Prezidentské, což je gastronomicky vyhlášená zastávka, ze které už do Bedřichova pojedete prakticky jen z kopce. 

 

Sjednejte si autoasistenci ještě dnes a užijte si hory bez starostí. 

 

Šumavská Bílá stopa a Šumavská magistrála

Šumava je láska. Je to tam samozřejmě o poznání rozlehlejší než v Jizerkách, což má své výhody i nevýhody. Výhodou jsou mnohem prázdnější stopy, protože na Šumavu se jezdí také lyžovat a celkový objem běžkařů se příjemně “rozloží”. Mnohdy pak za den potkáte úplné minimum jiných běžkařů. Nevýhodou je upravenost tratí - Šumava je skutečně rozlehlá a s vysokými náklady na úpravu tras se tu poněkud bojuje. Řada úseků tak není upravena každý den a je dobré se informovat v místních infocentrech. Na co se ale můžete spolehnout, je i v tomto případě magistrála, tentokrát Šumavská! 

Šumavská magistrála je hlavní běžeckou trasou Šumavy a zaručuje každodenní úpravu stop v délce kolem 100 kilometrů. Hlavní nástupní místo Šumavské magistrály je v Železné Rudě, kde je lyžařské středisko a dostatečné kapacity pro parkování. Součástí magistrály je i mohutný výšlap na Černou horu. Šumavské převýšení umí dát do těla, ale lze najít i okruhy s minimem převýšení, například v okolí Zadova, kde můžete podnikat výlety po velmi rovinatých trasách. Mezi nejoblíbenější okruhy pak patří Modrava-Kvilda-Horská Kvidla-Modrava (21 km bez větších převýšení) nebo Modrava-Černá hora-Pramen Vltavy-Kvilda-Modrava (23 km s výstupem na Černou horu). I na Modravě najdete velkokapacitní parkoviště a také zastávku skibusu, pokud si chcete na závěr dopřát guláš a pivo ve zdejší pivovaru Lyer, kde skvěle vaří. 

 

Sjednejte si autoasistenci ještě dnes a užijte si hory bez starostí. 

 

Krkonoše, stoupání a zasloužené výhledy

I v našem nejvyšším pohoří samozřejmě najdete nespočet tras a většina z nich nabízí i slušná stoupání. Ta jsou vždy bohatě odměněna parádními výhledy a při špatné viditelnosti alespoň vyhřátými boudami s horkou polévkou a zaslouženými knedlíky. Vystoupejte třeba na zrekonstruovanou Vrbatovu boudu, trasa Horní Mísečky-Vrbatova bouda-Labská bouda má sice jen něco přes 15 kilometrů a velké úvodní stoupání, které si za odměnu zase sjedete cestou zpět, vám dá pěkně do těla. Tahle trasa nabízí právě ty zmíněné výhledy.

 

 

Velmi pestrá okružní trasa je z Harrachova a zase zpět přes Krakonošovu snídani. Rozhodně to není jednotvárný výlet a pokud se chcete vyhnout stoupání na Čertovu horu, můžete se tam vyvést lanovkou. Pak už je to vcelku pohodová cesta. Harrachov-Čertova hora-Ručičky-Krakonošova snídaně-Mumlavský vodopád-Harrachov. I Krkonoše samozřejmě mají svou magistrálu, je dlouhé 71 kilometrů a vede za Žacléře až po Harrachov, celkově je tu na 800 kilometrů tras. Krkonoše nejsou Jizerky a doporučujeme ověřit, zda jste si vybrali trasu s nějakou občerstvovnou na cestě, nebo přibalili termosku a svačinu. Výlet se dobře plánuje s pomocí tohoto webu

 

Orlické hory - Masarykova chata a Jiráskova cesta

Orlické hory vás možná překvapí. Nepatří mezi běžkařský mainstream a jsou určitě méně vytížené, než Krkonoše nebo Jizerky. Přesto nabízí velmi pestré trasy, příjemné chaty a luxusní výhledy. Začněte třeba v Deštné, ve středisku, kde najdete velkokapacitní parkování a také vyhlášenou restauraci a penzion Kozí chlívek. Pro ty, kdo jsou ve formě doporučujeme trasu dlouhou něco přes 22 kilometrů. Začíná stoupáním na oblíbenou Masarykovu chatu na vrcholku Šerlich (je přibližně v půlce trasy, čili dobrá příležitost pro zastávku), pokračuje přes nejvyšší horu Orlických hor a okruhem zpět do Deštného. 

 

Sjednejte si autoasistenci ještě dnes a užijte si hory bez starostí. 

 

Jiráskova cesta je nejstarší značenou turistickou trasou v Orlických horách a lze ji absolvovat i na běžkách. Jedná se o hřebenovou cestu od Broumova až po Litomyšl. Jedná se o jakousi magistrálu, kde se můžete spolehnout na úpravu stop. Zkuste vyrazit třeba z Čenkovic do Mladkova. V Čenkovicích najdete centrální parkoviště a vydáte se směr Buková hora-Červenodvorské sedlo-Pod Suchým vrchem-Pod Vysokým kamenem-Mladkov. Trasa má asi 17 kilometrů. Typické pro Orlické hory jsou také bunkry z 2. světové války, během trasy, kterou zde popisujeme potkáte pevnost Bouda. Populární je také tvrz Hanička, protiatomový kryt, kam se lze také vydat po běžecké trati. 
 

 

Při výjezdech na běžky může být napínavá už cesta na hory. Ať už se řadíte mezi ty, kdo jsou ráno ve stopě jako první, nebo mezi ty, kdo loví poslední volná místa na parkovištích, zvažte zda si na zimu nepořídit parťáka za volant v podobě auto asistence. 

 

Chtěli byste v zimě raději do tepla? Víme, kam! 

 

Sjednejte si autoasistenci ještě dnes a užijte si hory bez starostí.