Karpacz v polských Krkonoších? Nejlepší destinace pro rodiny s dětmi po celý rok

Karpacz v polských Krkonoších? Nejlepší destinace pro rodiny s dětmi po celý rok

Karpacz je malebné horské městečko v polských Krkonoších, které je v posledních letech čím dál vyhledávanějším turistickým cílem. Leží jen kousek na česko-polskou hranicí a má co nabídnout v zimě i v létě. Karpacz je skvělou destinací pro rodiny s dětmi a nabízí spoustu možností, jak trávit čas aktivní zábavou za každého počasí. Pojďme se podívat, zda ho v posledních letech všichni skloňují oprávněně.

 

Karpacz, historie a jeho typický kostel

Už samotná poloha městečka uprostřed hor by turistům k návštěvě určitě stačila. Tohle pětitisícové městečko z turismu žije a umí s ním pracovat, najdete tu tedy opravdu pestré vyžití. Začneme ale historií. Pro Karpacz je asi nejtypičtějším obrázkem netradiční dřevěný kostel zvaný Wang. Tento dřevěný svatostánek sem byl v polovině 19. století přestěhován z Norska a stal se zapamatovatelnou dominantou tohoto horského městečka. Jeho návštěva je v Karpaczi v podstatě povinností. Stěhování kostela má také zvláštní příběh a na místě, kde dnes stojí, se objevil díky řetězci zvláštních náhod. Norové z městečka Vang ho původně chtěli prodat na otop a postavit si kostel větší. Díky zásahu význameného norského malíře byl nakonec rozebrán a všechny části byly označeny a uskladněny do beden, které skončily v berlínském muzeu. Sim sala bim! A kostel od roku 1842 stojí v Krkonoších. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

Karpacz v zimě – lyžování, běžky i brusle

Sjezdovky přímo v Karpaczi byly otevřeny až v roce 2011, jsou tedy moderní a pohodlné, včetně velkokapacitního parkoviště. Nejedná se ale o velký areál, nýbrž o pohodové lyžování orientované na rodiny s dětmi. Lyžuje se na hoře Kopa a jsou zde dvě sedačkové lanovky a tři pásy pro děti. O něco větší kopce nabízí Sklářská Poruba, která je v dojezdové vzdálenosti. Přístup do běžeckých stop je odtud bezproblémový, koneckonců si můžete sjet i na českou stranu Krkonoš. Území městečka je součástí polské strany Sněžky. 

 

 

V Karpaczi najdete také bruslařské kluziště, skialpinistické centrum, možnost půjčit si sněžnice, nebo dráhu pro snowtubing. Dokonce je tu po většinu zimy možnost projet se na saních tažených koňmi. Pokud by vás zajímalo více o možnostech v polských Krkonoších v zimních měsících, máme tu pro vás samostatný článek

 

Karpacz a pěší turistika

Zatímco česká strana Krkonoš si pro sebe ukrojila vyšší kopce, polská strana “vyhrála” ledovcová jezera a vodopády, a taky údajně nejkrásnější horskou chatu v Krkonoších vůbec. Pojďme se tam podívat. Horská chata Samotnia se nachází v blízkosti ledovcového jezera Mały Staw, na které nabízí krásný výhled. Z Karpacze tam lze snadno dojít po modré turistické trase. Chatu lze navštívit i v zimě na běžkách, ale jezero můžete pod sněhem spíš jen tušit. Ten pravý výhled tak chata nabízí během teplejších měsíců. Asi 15 minut od chaty Samotnia najdete ještě chatu Strzecha Akademicka, která dříve patřila krakovské univerzitě a jezdili sem zejména studenti. Název i specifická atmosféra jí zůstaly, ale jinak poskytuje a nabízí standardní služby horské chaty.

 

Nedaleko se rozprostírá větší z ledovcových jezer - Wielki Staw. Jezera jsou dobře viditelná i z hlavního hřebene Krkonoš a nabízí doslova alpský pohled na tyrkysovou hladinu typickou pro ledovcová jezera. Láká vás vykoupat se v nich? Teplota vody v jezerech celoročně nepřesahuje 14°C, takže žádná příjemná koupačka. 

 

 

Když si uděláte z Karpacze výlet do Sklářské Poruby, můžete navštívit hned dva vodopády polských Krkonoš. Nejvyšší vodopád této strany Krkonoš je jen kousek od centra města a jmenuje se Kamieńczyka. Dostanete se k němu po ocelovém chodníčku a když si zaplatíte vstup a vezmete helmu, můžete se vypravit do jeskyně a prohlédnout si všechny tři jeho kaskády. Prostor jeskyně je hůře dostupný a není to výlet pro menší děti. I s kočárkem se můžete naopak vypravit na vodopád Szklarky a to buď s procházkou z centra města (cca 3,6 km), nebo můžete zaparkovat téměř u vodopádu. Kousek od vodopádu si můžete prohlédnout i viklan Chybotek – viklající kámen, který je oblíbenou přírodní zajímavostí. 

 

Ještě nějaké informace o polské straně Krkonoš? Máme pro vás samostatný článek, který se věnuje zimě v polských Krkonoších. A víte, že v Polsku mají nejen Krkonoše, ale i Tatry? I o polských Tatrách pro vás máme článek. 

 

Aquapark, westernové městečko a další atrakce

Karpacz z turismu žije a každý rok se tu služby zlepšují a zlepšují. Co tu ještě najdete? Wellness hotely a zařízení rostou v Karpaczi a okolí jako houby po dešti. V této oblasti se nejčastěji skloňuje hotel Gołębiewski, jehož součástí je aquapark Tropicana. Aquapark můžete navštívit, aniž byste byli v hoteli ubytovaní, funguje i samostatně. Tropicana nabízí opravdu velmi pestrou zábavní zónu pro děti a hotel Gołębiewski je vlajkovou lodí v oblasti dovolených pro celou rodinu v regionu. K ubytování nabízí totiž obvykle i hlídání a programy animátorů. Zatímco tedy dáte své ratolesti hlídat, můžete vyzkoušet třeba zdejší saunový svět. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

 

Přímo vedle Karpacze najdete Westernové městečko, které nabízí tematický zábavní park plný kovbojů, koní, bizonů i přestřelek. Nechybí ani klasický salon nebo šerifova pracovna. Jedná se o jediné westernové městečko v Polsku a má už poměrně dlouhou tradici, vzniklo v roce 1998. Městečko lze navštívit celoročně a sníh tu není na překážku, k přepadení banky pistolníky dojde i tak. 

V Karpaczi najdete také Muzeum sportu a turistiky, které zde bylo otevřeno už v 70. letech. Najdete ho v tradiční horské roubence. Pohádkové interaktivní muzeum “Karkonoskie Tajemnice” zase odhaluje dětem tajemství zdejších hor a vypráví místní legendy plné skřítků i draků. V Karpaczi najdete také Muzeum hraček i Muzeum Lega. Na dětské návštěvníky se ve městě skutečně myslí. Jen ve městě potkáte 5 moderních dětských hřišť a v místním infocentru vám doporučí výletnickou trasu vhodnou pro malé chodce i odrážedla nebo kočárky. 

 

Do Polska autem? Základní informace

Stejně jako ČR, je i Polsko v EU. Nemusíte řešit cestovní pas, ani žádná víza a povolení. Stačí vám občanka a řidičák. V Polsku je tolerance k alkoholu za volantem 0,2 promile. Neradujte se, jedná se o hranici alkoholu tak nízkou, že je téměř neprůkazná. Někteří lidé mohou tuto hodnotu vykazovat i bez předchozí konzumace alkoholu. Nemůžete si tak s klidem dát ani velké pivo k obědu a my doporučujeme se tomu raději zcela vyvarovat. 

Povinná výbava na polských silnicích se od české výrazně neliší. Hasicí přístroj však patří mezi povinné, zatímco v ČR je pouze doporučený, dále je to tradičně lékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta a rezerva. Děti do 150 cm nesmí sedět na předním sedadle a musí být v autosedačce - hranicí zde není váha, ale výška 150 cm a věk 12 let. 

 

 

Na trase od české státní hranice do Karpacze byste neměli najet na placený úsek, které jsou v Polsku jen na třech páteřních dálničních tazích. Pokud byste do placeného úseku náhodou při nějakém výletu vjeli, potkáte mýtnou bránu. 

 

Cestovní pojištění

Polsko je v EU, v případě nutnosti tak budete ošetřeni za stejných podmínek jako jakýkoliv občan Polska. V Polsku mají veřejné zdravotnictví. Co vám ale nikdo neuhradí je případný převoz zpět do ČR. Nezapomínejte tedy na své cestovní pojištění a pokud vyrážíte s autem za hranice či často (či naopak zřídka a s respektem) zvažte asistenční službu do zahraničí, která vám kryje záda na silnicích, ať jste kdekoli.

Co hory a wellness u rakouských sousedů? Nebo raději do tepla? Do Thajska nebo na Bali se dá jet po celý rok. 
 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.