Goralové, Tatry a termály? Zakopané je polským hlavním městem zimy!

Goralové, Tatry a termály? Zakopané je polským hlavním městem zimy!

Tatry jsou pro české turisty spojené zejména se slovenskými sousedy. Nejsou ale jedinými, kdo má přístup k tatranským svahům. Polské město Zakopané je s nadsázkou označováno za “zimní hlavní město” Polska a přitahuje čím dál více pozornosti a zájmu. Zakopané obklopuje více než desítka lyžařských středisek a každý rok ho navštíví okolo milionu turistů. Proč je mezi ně zařadit? Také se ptáme.

 

Proč vyrazit do Zakopané?

Zakopané je slavné svými lyžařskými středisky, skokanským můstkem Wielka Krokiew, termály i svéráznou goralskou kulturou a architekturou. Nabízí trochu jiný zážitek z Tater a zvlášť těm, kdo už znají Tatry ze slovenské strany, bychom Zakopané určitě doporučili. Co můžete očekávat, když se do Zakopaného vydáte? Máme pro vás tipy i pár praktických informací na cestu. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

Lyžování v Zakopaném

Nabídka lyžování v Zakopaném a okolí je velmi pestrá. Najdete tu všechny možné druhy a náročnosti sjezdovek a středisek. Nejznámější je asi Kasprowy Wierch (Kasprov vrch), vrchol přímo na hranicích se Slovenskem. Tento areál vyhledávají zejména zkušenější lyžaři a snowboardisté a jedná se o nejvýše položené středisko na polské straně Tater. Na vrchol jezdí kabinková lanovka, najdete tu restauraci a následně šest kilometrů dlouhou sjezdovku s přírodním sněhem. V Zakopaném najdete též menší rodinné středisko Harenda, které má též kluziště a dětský vlek. Začátečníci a rodiny s dětmi ocení i středisko Witów-Ski, které nabízí velmi mírné svahy a dobré cvičné zázemí. V nedalekém městečku Białka Tatrzańska je hned několik skiareálů jako Kotelnica nebo Kaniówka. Pokud se ubytujete přímo v Zakopaném budete mít v dojezdu lyžařských možností víc než dost. 

Polské hory ano, ale ne tak daleko? Objevte s námi polské Krkonoše. 

 

 

Termály a lázně

V Zakopaném a okolí se nachází hned několik termálních pramenů a lázní. Aquapark s termální vodou najdete přímo v srdci města a venkovní bazén vám poskytne přesně ty výhledy, které jste si v Tatrách “objednali”. Nechybí ani saunový svět, vířivky, solná jeskyně, dětské vodní atrakce, skluzavky a brouzdaliště. 

 

Ještě více termálu? Termy Bukovina se nachází jen 20 kilometrů od Zakopaného a patří mezi nejmodernější lázně v Polsku. Zdejší hluboké termální vody mají příznivý vliv na pohybový aparát a dvacítka celoročně otevřených horkých bazénů na úpatí Tater je rozhodně receptem na skvělý odpočinek. Následně můžete využít třeba desítku saun a samozřejmě se dobře najíst. Termy Chochołowskie jsou též v dojezdu a nabízí z venkovních bazénů úžasné výhledy a zábavu pro celou rodinu - zdejší lázně jsou totiž v podstatě termálním aquaparkem. Hledáte komornější atmosféra? Zkuste termály Szaflary - nabízí sice jen dva venkovní bazény, zato velké a saunárium nechybí ani zde. Hned naproti je Goracy Potok, areál, kde je venkovní bazén stylizovaný do tekoucí řeky a rozsáhlá dětská zóna. 

Láká vás kombinace termálů s lyžovačky, ale Polsko už trochu méně? Zkuste podobný balíček wellness a lyží třeba v Rakousku. 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

 

Co dál v zimě v Zakopaném?

Vysoké Tatry samozřejmě nabízí krom lyžování i spoustu možností běžeckého lyžování nebo zimní turistiky. Zakopané je také oblastí kulturně bohatou a to zejména ve folklorní oblasti. Zdejší oblast je goralská - goralé (též goralové) jsou etnická skupina se specifickým dialektem a bohatými tradicemi, řemesly i kuchyní. Pokud budete mít štěstí, můžete ve městě narazit na místa s goralskou muzikou a tancem. V průběhu roku se zde koná několik slavností i festivalů. Pokud takové štěstí mít nebudete, můžete si dát alespoň výživnou goralskou polévku se zelím a fazolemi. 

 

 

Do Polska autem? Základní informace

Stejně jako ČR, je i Polsko v EU. Nemusíte tak řešit cestovní pas, ani žádná víza a povolení. Stačí vám občanka a řidičák. V Polsku je tolerance k alkoholu za volantem 0,2 promile. Neradujte se, jedná se o hranici alkoholu tak nízkou, že je téměř neprůkazná. Někteří lidé mohou tuto hodnotu vykazovat i bez předchozí konzumace alkoholu. Nemůžete si tak s klidem dát ani velké pivo k obědu a my doporučujeme se tomu raději zcela vyvarovat. 

Povinná výbava na polských silnicích se od české výrazně neliší. Hasicí přístroj však patří mezi povinné, zatímco v ČR je pouze doporučený, dále je to tradičně lékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta a rezerva. Děti do 150 cm nesmí sedět na předním sedadle a musí být v autosedačce - hranicí zde není váha, ale výška 150 cm a věk 12 let. 

 

Cestovní pojištění

Polsko je v EU, v případě nutnosti tak budete ošetřeni za stejných podmínek jako jakýkoliv občan Polska. V Polsku mají veřejné zdravotnictví. Co vám ale nikdo neuhradí je případný převoz zpět do ČR. Nezapomínejte tedy na své cestovní pojištění a pokud vyrážíte s autem za hranice či často (či naopak zřídka a respektem) zvažte asistenční službu do zahraničí, která vám kryje záda na silnicích, ať jste kdekoli.

 

 

Silniční poplatky

Možná vás překvapí, že správu tří dálničních tahů v Polsku zajišťují soukromé společnosti a ty si také vybírají poplatky. Pro osobní vozidla do 3,5 tuny jsou zpoplatněny pouze tyto tři hlavní tahy, pro větší vozidla potom i rychlostní silnice. Hlavní tahy jsou: A1 (Rusocin - Nowa Wieś), A2 (Świecko - Lodž), A4 (Wroclaw - Kraków). Části, které provozuje stát, jsou bezplatné a už brzy by mohly být pro osobní auta bezplatné všechny úseky, sledujte tedy aktuální informace. Nyní se při vjezdu do soukromě provozovaných úseků platí mýtné. Myslet na to nemusíte, při vjezdu do placeného úseku potkáte mýtné brány. Pokud se chcete vyvarovat jakémukoli čekání, můžete poplatky vyřešit online na odkazech jednotlivých společností. Jednotící aplikace pro všechny tři bohužel neexistuje. 
 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.