Dovolená v Thajsku - pláže, jídlo i poznávání po celý rok

Dovolená v Thajsku

Tyrkysové moře, bílé písečné pláže, spousta památek, chrámů a míst k návštěvě, skvělá kuchyně, přátelští obyvatelé, přívětivé ceny a celý rok ideální počasí pro dovolenou. To jsou dobré důvody, proč je Thajsko zaslouženě oblíbenou destinací turistů z celého světa. Zvažujete, že se k nim připojíte letos v zimě? Na jaře? Na podzim? Kdykoli? Máme pro vás základní informace na cestu i tipy na místa, která stojí za to.

 

Do Thajska přímým letem

Thajsko je království - ano, skutečně má krále - v jihovýchodní Asii. Mluví se zde thajsky, 94 % obyvatel se hlásí k buddhismu a měnou je Thajský baht. Jeden baht (čtěte “bát”) je asi 0,64 české koruny, čili za 1 korunu dostanete 1,56 bahtu. V Thajsku je indočínský čas, čili o 6 hodin více. Z Prahy (a méně často leč pravidelně také z Brna) dnes létají i přímé lety, díky kterým můžete být v Thajsku už za necelých 12 hodin. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Doklady a vstup do země

Obyvatelé ČR nemusí mít pro návštěvu Thajska žádné vízum, pokud tam cestují za turistickým účelem a na dobu kratší 30 dní. Jednou z podmínek pro vpuštění do země je pas, jehož platnost nevyprší v následujících 6 měsících. Dále ministerstvo zahraničí doporučuje si své doklady oscanovat, nebo jinak uložit v dostupné elektronické podobě. To vám výrazně usnadní život v případě ztráty, či odcizení dokladů a doporučujeme toto opatření ideálně vždy, když cestujete mimo EU. Pokud si v Thajsku plánujete půjčit skútr, motorku nebo auto, musíte mít vystaven mezinárodní řidičský průkaz. 

 

 

Očkování

Pro vstup do Thajska nejsou povinná očkování, ani mezinárodní očkovací průkaz, pokud nepřicházíte ze země s vysokým rizikem žluté zimnice. Situace ohledně COVID-19 se mění, ale pokud budete mít certifikát o očkování, neměli byste při příletu do země povinně absolvovat ani PCR test, což bývá nepříjemné zdržení. S ohledem na klima je dobré mít očkování proti nemocem přenosným vodou a jídlem - tedy proti žloutence typu A a břišnímu tyfu. Je dobré si zkontrolovat, zda nepotřebujete přeočkovat proti tetanu (po 15 letech) a pokud jste milovníky i nemilovníky opiček, doporučili bychom i očkování proti vzteklině (pozor, to je nutné absolvovat až 6 týdnů předem). Pokud absolvujete také očkování proti choleře, můžete tím snížit riziko cestovatelských průjmů. Při delším pobytu si zjistěte více o japonské encefalitidě a horečce Dengue. 

 

Zdravotní péče a pojištění

Do Thajska v žádném případě nejezděte bez zdravotního cestovního pojištění. Jedná se o zemi, kde vám může být pomoc odepřena v potřebném rozsahu, pokud nemáte péči krytou. V případě neuhrazeného dluhu je možné, že vám neumožní převoz či vycestování ze země. Thajsko navíc zahrnuje řadu ostrovů a nemocnice není ani zdaleka na každém z nich. I banální úraz zde může jít do statisíců, závažnější pak spolehlivě do milionů. 

Jaké zvolit pojistné krytí? S ohledem na naše letité zkušenosti má náš TravelCare krytí 100 milionů. Je to částka, která myslí na všechny možné i trochu nemožné scénáře. Dávejte si pozor na cestovní pojištění ke svým platebním kartám, jejich krytí bývá velmi malé. Více o cestovním pojištění jsme pro vás napsali tady a pro náš TravelCare tudy. 

 

 

Nákupy a jídlo

Nejvýhodnější nákupy jsou na místních tržnicích. Tam je také zvykem smlouvat. Seženete tu ručně tkané hedvábí - šátky, šaty, halenky, sošky z teakového dřeva, vějíře, amulety, šperky (pro jistotu pravosti doporučujeme kamenné prodejny). Pokud si chcete odvézt typickou sošku Buddhy, kupujte jen ty malé (do 25 cm). Větší by spadala do zvláštních podmínek pro vývoz náboženských předmětů. Zkomplikovat odlet vám mohou třeba i starožitnosti a bylo by škoda o věci na letišti přijít. 

Co se týče jídla, v Thajsku se najíte o něco levněji než v ČR. Tříchodové menu v lepší restauraci vyjde obvykle na 300-400 korun. Ve stáncích či na venkově se najíte výrazně levněji. S ohledem na celoroční vysoké teploty je jakékoli stravování u pouličních stánků a na venkově trochu s rizikem střevních potíží. Na druhou stranu bez rizika není ani restaurace a streetfoodu a místní autentické venkovské kuchyni se tak těžko odolává… 

Spropitné je evropský zvyk, který do Thajska přinesli turisté a Thajci si na něj rychle zvykli. Drobné mince dnes očekává jak obsluha v restauraci, tak pokojská či nosič zavazadel a průvodce.

Od června 2022 je v Thajsku legální marihuana. Ano, v této zemi, pro kterou byly vždy typické přísné tresty za přechovávání omamných látek, si můžete nyní koupit marihuanu ve stánku na ulici a jointa si vykouřit třeba v baru nebo na pláži. Kamenné specializované prodejny prý uspokojí i náročnější kuřáckou klientelu. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Nejoblíbenější destinace

Klidný ostrov Phuket

Esence Thajska! Ostrov, který býval bohatým nalezištěm perel a kde každý kout vypadá jako z fotokalendáře. Najdete tu nejen dokonalé pláže, ale i sloní rezervaci a kolem Patong beach bohatý noční život. Staré město na Phuketu nabízí zajímavý střet čínské a portugalské minulosti a skvěle se tu najíte, nakoupíte a na Bangla Road najdete spoustu barů a klubů. Také tu najdete kus skutečně panenského deštného pralesu Khao Phra Thaeo se vzácnými gibony. Pokud cestujete spíše za duchovnem, najdete na Phuketu asi nejznámější buddhistický chrám Wat Chalong a můžete vystoupat na horu Nakkerd, kde se tyčí 45 metrů vysoká socha Buddhy. Ačkoli to tak možná nevyznělo, patří Phuket mezi ty klidnější thajské destinace pro dovolenou a je doporučován všem, kdo touží po odpočinkových chvílích a vhodný je i pro rodiny s dětmi. 

 

Phuket, Thajsko

Rušná Pattaya 

Kus na jih od pulzujícího Bangkoku se nachází Pattaya, jedno z nejoblíbenějších thajských letovisek. Pokud toužíte po všem tom východoasijském hemžení, plných ulicích, nočním životě a autentických klubech, je Pattaya destinace pro vás. Přes den si můžete užívat písečných pláží a luxusních hotelů, v noci můžete vyrazit do města a navštívit třeba věhlasný kabaret Tiffany's Show známý svými profesionálními vystoupeními. A nebojte se i tady najdete typicky thajské věci jako je plovoucí tržnice nebo buddhistický chrámový areál Wat Phra Khao Yai. Navštívit můžete muzeum thajské kultury a filozofie Sanctuary of Truth nebo obdivovat bonsaje v thajských zahradách Nong Nooch. A abychom si nalili čistého vína, Pattaya je po Bangkoku také jednou z oblíbených destinací sex turismu. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Souostroví Phi Phi

Na pomezí Thajska a Malajsie najdete malebné souostroví Phi Phi. Je to ultimátní destinace pro milovníky přírodních krás a neuvěřitelných scenérií. Na souostroví si lze udělat výlet lodí z nedalekého Phuketu. Phi Phi ostrovy se skládají ze dvou hlavních ostrovů - Phi Phi Don a Phi Phi Leh - a několika menších. Dva hlavní ostrovy jsou hojně navštěvované turisty a nejčastěji se na ně dopravují z města Krabi nebo z Phuketu trajektem či jinou lodí. Pokud hledáte dovolenou na pláži, nebo skvělou destinaci pro potápění, jsou ostrovy Phi Phi to pravé místo. Památky či jiné kulturní dědictví (než skvělou místní kuchyni) tu nečekejte. Zato tu na ostrově Ko Phi Phi Lee najdete vyhlášenou pláž Maya Bay, kde se natáčel film Pláž s Leonardem DiCapriem. Na ostrově Koh Phi Phi Don najdete Opičí pláž, kde se ochočené opičky nechají krmit z ruky a je tu i korálový útes vhodný ke šnorchlování. U korálů se můžete potápět i na pláži Nui Bay na ostrově Phi Phi Don a na ostrově Ko Phi Phi Leh najdete zase jeskyni Vikingů. Možnosti zajistit si loď na převoz mezi jednotlivými ostrovy jsou poměrně široké. I přesto, že je to turisticky frekventovaná oblast, přírodní krása a atmosféra Phi Phi činí z tohoto souostroví jedinečné místo v Thajsku.

 

Phi Phi, Thajsko

Krabi a Ao Nang

Krabi je poměrně velká thajská provincie se stejnojmenným městem a nejvytíženějším letoviskem je (krom samotného města Krabi) městečko Ao Nang, které je od Krabi vzdálené jen asi 20 minut autem. Ao Nang je rušné přelidněné letovisko plné nočního života a světel, je to takový “malý Bangkok”. Ulice jsou plné ruchu a stánků s marihuanou a jídlem. Pokud na vás v noci přijde hlad, tak noční tržiště Nopparat Thara to jistí, pokud stále nejste uvolnění můžete si za pár set bahtů vychutnat thajskou masáž v jednom z mnoha místních salonů. Ao Nang je trochu hektické, ale do okolí je rozhodně kam vyjet. Můžete absolvovat oblíbený okruh “4 Islands” na lodích, prohlédnout si tu nejkrásnější mangrovové lesy Thajska obklopené množstvím zátok a lagun, navštívit jednu z nejkrásnějších pláží světa Phra Nang, která nabízí velmi typickou scenérii skály nořící se z moře známou ze všech možných obrázků Thajska. V okolí najdete také několik tradičních rybářských vesnic na kůlech. Můžete podniknout náročnější výšlap na Vodopády Huai To, nebo navštívit panenský deštný prales a národní park Khao Phanom Bencha, kde potkáte nejen vzácné opice, ale i ptáky. A co duchovno? Přímo v Krabi najdete chrám Wat Kaew Korawaram a severovýchodně od Krabi známější Tygří jeskynní chrám. Krabi a okolí nabízí rozhodně originální mix thajských zážitků. 

Ao Nang, Thajsko

*

Toužíte po bílém písku a tyrkysovém moři, ale Thajsko je přece jen moc daleko? Zkuste třeba Kanáry nebo Kapverdy. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2024.