Kanárské ostrovy - skvělá volba po celý rok. Klidně i na Vánoce.

Kanárské ostrovy - skvělá volba po celý rok. Klidně i na Vánoce.

Dovolená na Kanárských ostrovech je dobrý nápad po celý rok. Na ostrovech v Atlantiku si užijete od května do října teplejší letní počasí, od října do dubna si vychutnáte teploty mezi 20-25°C, což leckomu úplně stačí. Počasí je tu poměrně stabilní po celý rok a v zimních měsících můžete počítat i s příjemným odlivem turistů. Kanárské ostrovy patří mezi poměrně dostupné a příjemné destinace i pro Vánoce a Silvestr na pláži. My se společně podíváme na trojici ostrovů - Tenerife, Gran Canaria a Lanzarote. 

 

 

Proč zrovna Kanáry?

Kanárské ostrovy mají pro evropské turisty řadu výhod. Stejně jako Kapverdy se nachází v Atlantickém oceánu nedaleko afrického pobřeží, ale v případě “Kanárů” se stále nacházíte v Evropské unii, patří totiž ke Španělsku, a také ušetříte jednu až dvě hodinky v letadle. Díky subtropickému podnebí je tu stabilní počasí po celý rok mezi 20-30°C, i proto patří Kanárské ostrovy mezi nejvyhledávanější destinace vůbec. Lze si tu vychutnat jak slastné nicnedělání na písčitých plážích, tak aktivní dovolenou v horách a známým lákadlem je také zdejší noční život. 

Každý z ostrovů má své vlastní unikátní rysy. Tenerife nabízí bohatý kulturní a noční život. Gran Canaria je známá svými písečnými dunami a různorodým terénem. Lanzarote překvapuje návštěvníky svou surrealistickou vulkanickou krajinou, která ovlivnila i zdejšího světoznámého umělce Césara Manriqua. Každý ostrov má své vlastní kouzlo a nabízí možnosti pro aktivní dovolenou i klidný odpočinek. Tak pojďme na to. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Základní cestovatelské informace

Jak jsme zmínili, Kanárské ostrovy jsou v Evropské unii. Platíte tu tedy eurem a v případě zdravotních obtíží budete ošetřeni za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Nezapomínejme ale, že se jedná o ostrovy, a jakýkoli letecký převoz, ať už do nemocnice, nebo domů, se může pěkně prodražit. Myslete proto na své cestovní pojištění v dostatečném plnění. Časový posun je zde jedna hodina s ohledem na to, zda máme v ČR právě letní či zimní čas. 

 

Tenerife

Země žije hlavně z cestovního ruchu a v hotelech se můžete těšit ze světové kuchyně. Kanárská kuchyně je hlavně španělská a typické jsou mořské plody a různé druhy paprik a jejich široké využití. Typická je třeba omáčka z paprik a malými bramborami “Papas com Mojo”, nebo široká paleta sýrů “Queso Canario”. Jako suvenýr si můžete přivést místní textilie, keramiku, produkty z aloe vera a korálky a dřevěné hračky. V místních výrobcích se potkávají španělské a africké motivy. 

 

Tenerife - ostrov nekonečné zábavy a možností

Tenerife, největší z Kanárských ostrovů, je fascinující směsí krásných pláží, vulkanických krajin a bohaté kultury. Na své si přijdou všechny typy dovolenkářů. Symbolem ostrova je Pico del Teide (3 715 m n. m.), nejvyšší hora ve Španělsku, která spoluutváří národní park Teide, který je i na seznamu světového dědictví UNESCO. Tato oblast nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu s krátery a barevnými sopečnými formacemi. Kromě přírodních krás se na Tenerife nachází také pulzující město Santa Cruz de Tenerife, které hostí každoročně před Velikonoci jednu z největších karnevalových oslav na světě.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Krajina je natolik pestrá, že zde můžete na malé ploše potkat jak banánové plantáže, tak postavit sněhuláka. Tuto pestrost si nejlépe vychutnáte, pokud si půjčíte auto. Na Tenerife sice jezdí autobusy, ale je příjemné mít možnost kdekoli zastavit pro krásné výhledy, nebo koupání. Možností půjčit si auto jsou zde desítky a některé půjčovny mají pobočky i na obou letištích. Doporučujeme použít srovnávač cen (třeba tento) a ideálně si rezervovat auto s předstihem. V zimním měsících vás to vyjde třeba na polovinu. S ohledem na to, že jste v EU, nepotřebujete tu mezinárodní řidičský průkaz. 

 

Tenerife

Na jihu najdete nejkrásnější písčité pláže a klidné moře. Můžete se věnovat vodním sportům, ostrov nabízí stabilní a příznivé povětrnostní podmínky, najdete zde golfové areály, rozsáhlé lesy a hory pro pěší turistiku i zajímavé trasy pro cyklisty. Na Tenerife čekejte nejen hotely, ale i zajímavou architekturu - třeba auditorium Adán Martín od světoznámého Santiaga Calatrava, kam můžete vyrazit třeba na koncert. Tenerife má co nabídnout všem a v perfektní kvalitě, jedná se ale spíše o dražší destinaci. 

 

Gran Canaria

Jedná se o nejnavštěvovanější ostrov z celých Kanárských ostrovů. Úžasné pláže jako dělané pro rodinnou dovolenou, nicnedělání i vodní sporty, zelené hornaté vnitrozemí optimální pro horolezce, kánoisty i milovníky ferrat, to vše se skvělou gastronomií a službami. I tady (stejně jako na Tenerife) doporučujeme těm, kdo chtějí ostrov skutečně poznat, půjčení auta nebo skútru a vydat se objevovat malé skryté pláže i zelené hornaté lesy. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Skála Roque Nublo vulkanického původu je symbolem Gran Canaria, najdete ji v samém středu ostrova v přírodní rezervaci Ventana del Nublo a rozhodně stojí za návštěvu. Krásný výhled na Roque Nublo je i z nejvyšší hory ostrova - Pico de las Nieves (1 949 m n. m) - kam vede příjemná dobře označená stezka, která potěší všechny hikery. Při dobré viditelnosti lze dohlédnout až na Tenerife a na Pico del Teide. Písečné duny oblasti Maspalomas najdete na většině pohlednic z Gran Canaria. Jedná se o lokalitu se saharským pískem, který sem vítr navál z nedaleké oblasti Západní Sahary afrického kontinentu. V blízkosti dun najdete také nejluxusnější hotely celého ostrova. 

 

Gran Canaria

Navštívit můžete i města - třeba Arucas, kde se vyrábí vynikající rum a vyráběl se tu dávno před tím, než se na Kubě vůbec začala pěstovat cukrová třtina. V Puerto de Mogán se každý pátek konají vyhlášené trhy, které lákají turisty z celého ostrova, jinak se jedná o velmi malebnou rybářskou vesnici ve strmém údolí s poměrně atypickou architekturou. Můžete tam dorazit třeba autobusem a vykoupat se na zdejší pláži. Nudit se rozhodně nebudete. 

 

Mystické a vulkanické Lanzarote

Nejsevernější z větších ostrovů je Lanzarote. Modré moře a písčité pláže zde tvoří dokonalý kontrast s vulkanickou krajinou. Zdejší zvrásněná rudo-hnědá poušť je přirovnávána k povrchu Marsu. Je zde obrovské množství ztuhlé lávy a jen drobné rostliny - není divu, že řada z nich je endemická (nenajdete je tedy jinde na světě). Zdejší nedostatek vody i silný vítr v podstatě vylučuje téměř jakékoli zemědělství - pěstuje se tu jen něco vinné révy a rajčata. Zato se tu produkuje třeba karmínová barvivo. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Co vidět na Lanzarote? Rozhodně oblast Timanfaya, která je zároveň národním parkem, a kde lze obdivovat množství sopečných kuželů a černých lávových polí. Návštěvníci se tu mohou projet kolem sopek a zažít jedinečnou sopečnou krajinu. Architektonickým dědictvím ostrova je i dílo výtvarníka a architekta Césara Manriqueho, který je zdejším rodákem. Jeho vize propojuje umění s přírodou a je patrná například v Jameos del Agua, kde je podzemní jeskyně přeměněna na atraktivní kulturní a rekreační místo. V oblasti Jameos del Agua narazíte také na unikátní komunitu slepých krabů, kteří jinak živí v několikakilometrových hloubkách pod hladinou, ne tak na Lanzarote. 

 

Lanzarote

Lanzarote samozřejmě nabízí také několik nádherných pláží s bílým pískem, jako Playa Blanca nebo Papagayo, které jsou ideální pro odpočinek a vodní aktivity. Vyberte si pro ubytování třeba Playa Blanca, jedná se o bývalou rybářskou vesnici, která neztratila svůj původní charakter, a pro místo letní rezidence si ji vybral i španělský královský pár. Celkově vzato, Lanzarote spojuje sopečnou energii s uměleckým dědictvím, čímž poskytuje unikátní a fascinující prostředí pro cestovatele. Pokud se podíváme na ostatní ostrovy, je Lanzarote rozhodně cestovatelská specialitka.  

Hledáte v Atlantiku a Kanárské ostrovy jsou pro vás příliš evropské? Zkuste obhlédnout Kapverdy a užijte si trochu exotičtější kreolské kultury. Chcete někam vyrazit, ale moře vás v zimě neláká? Evropské metropole jsou vždycky dobrý nápad! Co třeba Paříž nebo Londýn

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.