Víkend v Londýně ve stylu Harryho Pottera

Víkend v Londýně ve stylu Harryho Pottera

Jste milovníci Harryho Pottera? Kdo ne! A jestli existuje skvělé období pro návštěvu Londýna s potterovskou atmosférou, je to jednoznačně podzim a zima. Navštivte filmové ateliéry Warner Bros i nástupiště 9 a ¾, vychutnejte si máslový ležák, vraťte se do dětství a nestyďte se obléknout si bradavický hábit. Letíme na potterovský víkend do Londýna! 

 

 

Fenomén Potter

Možná máte podezření, že je takový výlet trochu infantilní, zvlášť pokud ho neplánujete s dětmi, ale sami. Možná je, ale rozhodně v tom nebudete sami. “Potterovských” turistů je v Londýně v posledních letech asi víc, než fanoušků Sherlocka Holmese, nebo těch, kdo si fotí Big Ben. Když kamkoli přijdete v hábitu, opravdu rozruch nevzbudíte. Nezapomínejme, že v Anglii má výstřední fanouškovství dlouhou tradici a lidí, kteří zde tráví víkendy v historických kulisách a hrají si na romány Jane Austenové, taky není málo. Takže potterovský víkend rozhodně ano! Je to skvělý víkend pro dva “potter lovery” i pro rodinu s dětmi.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

 

Základní cestovatelské informace

Od roku 2021 je pro cestování do Spojeného království zapotřebí opět cestovní pas. Bezvízový pobyt je zde možný, pokud se nezdržíte déle než 6 měsíců, což by se v případě potterovského výletu mělo podařit. V Británii se platí Britskou librou, která má hodnotu kolem 28 korun. Asi tušíte, že v Londýně téměř všude zaplatíte kartou. Hotovost se vám bude hodit v případě některých street foodových stánků. Dokud byla Velká Británie v EU, bylo celkem běžné, že bylo možné na řadě míst platit též eurem. Je možné, že těchto příležitostí ubylo. 

Nezapomínejte, že už nejste v EU, a za každou zdravotnickou péči si zaplatíte. Připočtěme skutečnost, že Británie je ostrov, a každý převoz je o to nákladnější. Řešením rovnice je cestovní pojištění.

 

Doprava

Rádi bychom vám poradili, jak se dostat nejlépe z letiště do centra Londýna. Lety z Prahy, ale míří na většinu londýnských letišť, kterých je více než 6. Do centra se ale většinou dostanete metrem, příměstským vlakem nebo speciálními autobusy. Taxi je v Londýně poměrně drahé, proto ho příliš nedoporučujeme. Londýnské metro, nebo “The Tube”, je nejstarší podzemkou na světě. Najdete zde 11 linek, metro působí trochu spletitě, ale je velmi efektivní. Snad všude najdete v blízkosti stanici. 

 

 

Do každé stanice metra se vstupuje přes turnikety, kde stačí přiložit platební kartu při vstupu i výstupu a jízdné se vám samo strhne. Funguje zde systém “Daily cups”, na základě kterého se strhne při více jízdách určité denní maximum, pokud ho dosáhnete, dále se vám nestrhává. Musíte jen používat stejnou kartu. Papírové jízdenky jsou dražší. Další variantou je Oyster Card, která se ale na víkend nevyplatí kvůli vyšší pořizovací ceně. Ideální tak je, platit kartou. Po Londýně lze jezdit i na sdílených kolech. Je to sice zážitek, ale s ohledem na londýnské počasí to není vždy zážitek čistě příjemný. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Chcete se vydat po stopách Harryho Pottera? Máte štěstí. Cestovních kanceláří, které dnes takové zájezdy nabízí, je celá řada. Pojďme se podívat, co všechno Londýn nabízí, když se chcete vydat po stopách Potterovské série. 

 

Warner Bros studia Harryho Pottera

Asi vás nepřekvapí, že nemalá část malebného světa Harry Pottera vznikala ve studiu. Ateliéry leží na okraji Londýna v části Leavesden na ploše bývalého letiště. Z centra Londýna se tam dostanete vlakem do stanice Watford Junktion a následně dvoupatrovým autobusem s filmovou tematikou přímo ke studiím. Autobus jezdí každou chvíli. Lístky do studií doporučujeme zakoupit předem online (úplně levné to není), následně vám přijdou e-mailem. Do ateliérů vpouští návštěvníky po skupinkách, aby mohli vždy nerušeně shlédnout úvodní projekci. 

 

 

Co vše ve studiích najdete? Projdete se Příčnou ulicí, navštívíte Brumbálovu pracovnu i Snapeovu učebnu lektvarů. Nahlédnete třeba do bradavické jídelny, Nebelvírské společenské místnosti, do kuchyně Weasleyových, omrknete jejich létající auto a můžete vyzkoušet třeba Nimbus 2000. Budete mít příležitost vychutnat máslový ležák a jiné vyhlášené kouzelnické speciality a nakoupit. Ano, nakoupit originální repliky filmových rekvizit, od kouzelnických hůlek, po bradavické stejnokroje. Návštěva je přibližně na čtyři hodiny. Spolu s cestou z centra je to více než půldenní program. Něco ale ještě stihnete! 

 

Nástupiště 9 a ¾ 

Další velmi oblíbená londýnská zastávka všech “potterheads” je nepochybně nádraží King´s Cross odkud odjíždí Bradavický expres. Při natáčení se prý reálně využila nástupiště 4 a 5. Dnes už ale nástupiště 9 a ¾ stojí a najdete zde také obchod s kouzelnickými suvenýry a můžete (nebo přímo musíte) se na tomhle kultovním místě vyfotit. Na nádraží ve čtvrti King´s Cross se dostanete pohodlně metrem, je prakticky v centru města.

 

 

Leadenhall Market

Příčná ulice sice dnes stojí ve studiích, abyste mohli nahlédnout do všech obchodů, původně se ale natáčela v londýnské tržnici Leadenhall Market nedaleko Toweru. Jedná se o ikonické scény Harryho a Hagrida v prvním díle. I bez Harryho je to ale rozhodně kouzelné místo k návštěvě. Dveře, které se ve filmu otevírají jako do Děravého kotle, jsou ve skutečnosti v Bull’s Head Passage v této tržnici. Jedná se o typicky modré dveře. Podle některých zdrojů je tam reálně optika, což už se ale mohlo určitě změnit. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

 

Borough Market

Od třetího dílu, tedy od Vězně z Azkabanu, se filmový vstup do Děravého kotle přesunul do Borough Market, oblíbené filmařské londýnské lokality a taky skvělého místa pro street food. V místě vstupu do Děravého kotle bylo nějakou dobu květinářství i tacos. Co je tam dnes? Zjistěte to a určitě se tu najezte! 

 

Australia House

V historické budově bývalého australského velvyslanectví se “nachází” Gringottova banka. Velkolepá vstupní hala vás nenechá na pochybách. Pravděpodobně tu však nepotkáte žádné skřety, draky a asi ani poklady. Kulisy Gringottovy banky pak najdete i ve Warner Bros studiích. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Lincoln's Inn Fields

Dům na Grimmauldově náměstí 12, neboli Grimmauld Place, ústředí Fénixova řádu, ve skutečnosti nestojí na žádném náměstí. Ačkoli Lincolnova ulice je dost široká na to, aby jako náměstí působila. Je to spíše místo vhodné k prozkoumání pro velké “potterheads”, ale na druhou stranu je blízko nádraží King´s Cross, takže se tam můžete zaskočit podívat a zkusit najít číslo 12.

Další londýnská místa, která ve filmu “proběhla”? Millennium Bridge, který se zhroutí po útoku Smrtijedů v dílu Harry Potter a Princ dvojí krve, je ocelový most pro pěší, který vede přes Temži nedaleko katedrály sv. Pavla. V Prvním dílu si zase zahrál Reptile House v London ZOO, kde Harry mluvil s hadem a nechal zmizet sklo jeho terária. Lambeth Bridge nedaleko Westminsterského mostu, si zahrál ve Vězni z Azkabanu, kdy přes něj několikrát projížděl kouzelný dvoupatrový autobus. Stanice metra Westminster si zahrála ve Fénixově řádu, kdy Harry s panem Weasleym mířili na Ministerstvo kouzel. Filmový vstup na Ministerstvo kouzel pak najdete nedaleko Trafalgarského náměstí. St Pancras Renaissance London Hotel je stavba výrazné gotické architektury a ve filmu byl hotel využit jako budova nádraží King´s Cross, které stojí hned vedle. Právě před touto výraznou cihlovou stavbou vzlétl Harry a Ron v létajícím autě pana Weasleyho, když jim ujel vlak do Bradavic. 

 

 

Kam se ještě vypravit na víkend? Co třeba Paříž?  Ať už jsou vaše preference jakékoli, nezapomínejte na své cestovní pojištění.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.