Nižší ceny, příjemné teploty a klid. Proč je podzim skvělým obdobím pro dovolenou?

Egypt, Sharm El Sheikh

Podzim pro mnohé znamená opětovný návrat ke školním, či pracovním povinnostem a jen málo kdo si toto období spojuje s dobou odpočinku a dovolené. Opak je ale pravdou. Podzim je často považovaný za ideální čas na dovolenou, a to zejména z důvodu příznivého počasí a sníženého turistického ruchu. Ačkoliv se tedy zdá, že dovolenková sezóna je téměř u konce, pro některé sezóna dovolených na podzim teprve začíná.

 

Výhody dovolené na podzim? Jednoznačně nižší ceny

Jednou z největších výhod cestování na podzim jsou nižší ceny. Po skončení hlavní letní sezóny klesají ceny zájezdů, letenek, ubytování a dalších služeb. Cestovní kanceláře a hotely často nabízejí slevy a speciální nabídky, aby přilákali cestovatele do destinací i po letní sezóně. To vám umožní ušetřit nemalé finanční prostředky a investovat je do dalších zážitků během dovolené. „Obecně jsou nejvyšší ceny zájezdů v srpnu, kdy mají hlavní letní prázdniny i velké evropské národy, jako jsou Němci a Italové. Červenec bývá o trochu levnější. Před – a posezónní termíny, tedy červen a září jsou řádově o 15 až 20 % levnější.“ potvrdila Právu Jiřina Ekrt Jirušková z cestovní agentury Invia.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Tunisko

Příjemné teploty

Jednou z největších výhod jsou jednoznačně příznivé teploty, které jsou v mnoha oblastech na podzim často daleko příjemnější, než je tomu v horkých letních měsících. Mezi tyto oblasti patří například Egypt či Tunisko, kde v letních měsících teploty dosahují až okolo 40 stupňů celsia, zatímco na podzim se pohybují již na příjemných 25-30 stupních. Moře je zároveň příjemně vyhřáté na průměrných 25-28 stupňů. Více o letní dovolené v Tunisku se dočtete v našem článku zde.

 

Méně turistů 

Jedním z klíčových faktorů, kterým se mnozí dovolenkáři vyhýbají, je právě velký počet turistů. Tomu se dá na podzim, právě díky celkově menší poptávce po zájezdech, ve většině oblastí vyhnout. Můžete si tak užívat krásné pláže, historická města, přírodní krásy a další atrakce bez velkého ruchu a davů lidí. Méně turistů znamená také menší zatížení restaurací, kaváren a hotelů. Získáte tím tak i možnost daleko většího výběru míst, kde se můžete ubytovat a které můžete v klidu a bez čekání navštívit.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Cala Coticcio, Sardinie

Dovolená bez dětí

Nejste-li úplně fanouškem dětských radovánek u bazénu či u moře, může být podzim ideálním časem pro vaší dovolenou. Pokud se rozhodnete pro dovolenou v podzimních měsících, kdy je školní rok již v plném proudu, je zde samozřejmě menší pravděpodobnost dětí ve vašem rezortu a vy si tak můžete užít ničím nerušenou dovolenou podle vašich představ.  

 

Cestování autem 

 Při cestě na dovolenou autem je důležité být při řízení stále ostražití. Statistiky Policie ČR totiž naznačují, že nehodovost v podzimních měsících překvapivě neklesá, ale zůstává na úrovni srovnatelné s letními měsíci. “Vzhledem k vysokému počtu nehod i mimo hlavní letní sezónu se stále vyplatí být na své cesty pojištěn a mít tak jistotu, že v případě problémů bude vaše pojišťovna k dispozici a zajistí co nejrychlejší odtah do nejbližšího autorizovaného servisu. Součástí takového pojištění by měla být i repatriace vozu i vás samotných zpět domů, což vám může ušetřit mnoho starostí" říká Jan Procházka, Head of Operations z Europ Assistance.

Kaputas Beach, Antalya, Turecko

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Odpolední stmívání 

Podzimní dovolená má ale i své mínusy. Jednou z hlavních nevýhod, především v bližších destinacích, je brzké stmívání často již v odpoledních hodinách, s čímž je spojeno i mírné ochlazení v průběhu dne. Proto si lidé vybírají často jižnější destinace, kde je stále ještě světlo a teplo. “V segmentu pobytových zájezdů u moře dominují v průběhu podzimu jižní destinace Sicílie, Sardínie, Baleáry, Dubrovník a tzv. blízká exotika - Egypt, Turecko, Kanárské a Kapverdské ostrovy, Spojené arabské emiráty či Omán. U poznávacích zájezdů jsou to jak evropské metropole s přímým leteckým spojením z Prahy na prodloužený víkend, tak delší poznávací okruhy po Maroku, Ománu, Jordánsku, Izraeli, Andalusii, Slovinsku ad. Čeští turisté se rovněž během podzimních měsíců rádi vyhřívají v termálech - na Slovensku, Maďarsku a ve Slovinsku. Destinace vzdálené exotiky bývají vyhledávány zpravidla až od listopadu a prosince,” dodává Jiřina Ekrt Jirušková z cestovní kanceláře Invia. Proč je Turecko tou nejlepší last minute volbou se dozvíte v našem článku zde

Sharm El Sheikh, Egypt 

Uvolnění dětí ze školy

Častou otázkou a důvodem, proč tolik lidí nevybírá dovolenou v podzimním období, je také nutnost uvolnění dítěte ze školy v průběhu již započatého školního roku. Rodiče se často bojí jednak toho, že dítě bude po svém návratu ve školní látce pozadu, ale především toho, že škola bude mít s uvolněním žáka problém. Podle §22 Školského zákona jsou rodiče povinni „zajistit, aby dítě a žák docházel řádně do školy nebo školského zařízení.“ Nikde však není stanoveno, jestli a na jak dlouhou maximální dobu může být dítě uvolněno, či zda můžete rozhodnutí ředitele o případném neuvolnění žáka vetovat. Na základě informací od doktorky Ireny Borkovcové z České školní inspekce “o uvolnění žáka, pokud je jeho nepřítomnost předem známa (například z důvodu dovolené mimo prázdniny), rozhoduje ředitel školy. Dle délky absence (např. jednodenní) to může být i třídní učitel. Pravidla si určuje příslušná škola ve svém školním řádu, se kterým by měli být všichni rodiče prokazatelně seznámeni a jsou povinni ho respektovat.” Je tedy potřeba projít si školní řád a zjistit pravidla dané školy, kterou Vaše dítě navštěvuje.

 

La Teresitas, Tenerife, Kanárské ostrovy

Dovolená na podzim je tak vyváženou volbou pro ty, kdo chtějí využít příjemného počasí a zároveň se vyhnout letnímu davu turistů. Důležité je však vybrat vhodnou destinaci a plánovat vaše aktivity s ohledem na omezení v této části roku.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.