Kuba – exotický skanzen Karibiku? Dobrodružná cesta za doutníky, rumem a socialismem

Článek Kuba

Kuba je ostrov v Karibiku, kde se zastavil čas. Pokud hledáte jen pláže, najdete jistě levnější destinaci. Kuba totiž nabízí mnohem mnohem víc a bylo by škoda nevěnovat jí dostatek pozornosti. Je jen málo tak specifických zemí k objevování. Kuba dává nahlédnout do temperamentní karibské kultury i do života v socialismu. Nabízí úchvatné pláže, ten nejlepší rum i nejpoctivější doutníky, tak na co ještě čekáte? Hurá na Kubu.

 

Základní informace

Na Kubě se platí kubánským pesem (CUP). Jedno tamní peso je aktuálně necelá jedna koruna (0,98), ceny se vám tak budou přepočítávat velmi snadno. Do konce roku 2020 existovala souběžná měna pro turisty – kubánské konvertibilní peso. To už nyní neexistuje a měna je jen jedna, přesto se o “turistickém pesu” stále na mnoha zdrojích stále dočtete. Na Kubě je o pět hodin méně než v Praze a to během letního i zimního času, Kubánci si totiž hodinky posouvají též. Tropické podnebí zaručuje stabilní teplotu kolem 30°C během letních měsíců a kolem 25°C během těch zimních. Příjemnou věcí na Karibiku je pak rozhodně stabilní vysoká teplota moře, která prakticky neklesá pod 24°C. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

Doklady a vstup do země

Pro turistický vstup do země vyžaduje Kuba platný cestovní pas (platný ještě alespoň 6 měsíců), turistickou kartu a vyplněný online formulář na webu. Formulář lze vyplnit nejdříve 72 hodin před plánovaným odletem. Není možné jej vyplnit až při příjezdu na území. Formulář si vytiskněte a vezměte s sebou. Povinné je také cestovní pojištění na celou dobu trvání pobytu a je třeba o něm doložit potvrzení. 

 

 

Na Kubě jsou tři mezinárodní letiště, Havana, Santiago de Cuba a Varadero a doba letu z Prahy je přibližně 11 hodin. Při koupi zájezdu z ČR bývá častým odletovým místem Vídeň, pokud si kupujete letenky na vlastní pěst, bývají nejvýhodnější ty z německých letišť. Každopádně mějte na paměti, že musíte pořídit i letenku zpáteční a při příletu na Kubu ji doložit. 

 

Zdravotní péče a očkování

Pro vstup do země není povinné žádné očkování, nicméně očkování proti žloutence typu A a B je velmi doporučováno. Stejně tak je doporučeno pít pouze balenou vodu. Kuba je socialistická republika a zdravotnictví je veřejné. S ohledem na to, že adekvátní cestovní pojištění je povinné pro samotný vstup do země, věnujte pozornost výši pojistného plnění. Turistům je obvykle z mnoha důvodů (včetně jazykové bariéry) doporučeno využít spíše soukromých zdravotnických zařízení, která koneckonců vznikla zejména pro ně. Péče je zde bližší evropských standardům a ceny pochopitelně vyšší. V případě vážnějšího zdravotního stavu asi není třeba zdůrazňovat, že letecký převoz z Kuby zpět do ČR by nebyl úplně levná záležitost. Naše cestovní pojištění TravelCare má plnění do výše 100 milionů a to se nám zdá jako velmi bezpečná částka na pokrytí všech případných scénářů. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

Nákupy - čeho je málo a čeho moc

Na Kubě zažijete to, co máme v ČR spojené s érou socialismu, tedy malý výběr či nedostatek běžného zboží. Najdete zde poloprázdné obchody, kde se platí pesem, nebo přeplněné a předražené dolarové obchody, do kterých většina Kubánců nikdy nevstoupila, protože si to nemůže dovolit. Ať tak či tak, doporučujeme vám přivést si z domova kosmetiku a hygienické potřeby a nespoléhat na to, že si je prostě koupíte. Stejně tak nemůžete spoléhat v podstatě nikde na přítomnost toaletního papíru. 

 

 

Na Kubě se neobejdete bez hotovosti. Platby kartou jsou spíše výjimkou. Všude se očekává spropitné. V restauracích je sice 10 % přičteno k účtu, ale nejde obsluze, nýbrž majiteli restaurace. Očekává se tak ještě spropitné pro obsluhu. Pokud si chcete zajistit zvlášť rychlý servis není neobvyklé dát obsluze drobné hned po příchodu. Spropitné se obvykle dává i v muzeích, veřejné dopravě nebo dokonce na hřbitově. Pozor na pouliční “naháněče”, kteří se s vámi dají do řeči, dají vám nějaké rady a budou za ně vyžadovat pozvání na rum nebo peníze. Smlouvat o ceně lze primárně s taxikáři a také na trzích. 

Co nakoupit na Kubě? Tak samozřejmě rum a doutníky. Kuba je také nemalým producentem kávy. Na místních trzích najdete skutečné zajímavosti - malované obrazy, atypické šperky a sošky. Pokud si hodláte z Kuby něco přivézt, informujte se o aktuálních celních podmínkách. Na doutníky i rum jsou vývozní omezení v počtu kusů, přesto stojí za to si nějaké přivézt. 

 

Doprava po ostrově

Kuba má v kontextu Karibiku určitě nejkvalitnější dopravní infrastrukturu. Půjčoven aut tu není málo, ale nenajdete tu žádnou ze spolehlivých mezinárodních půjčoven, na které jste zvyklí. Mezi větší půjčovny patří třeba Cubacar, Cuban-Fly and Drive, MICAR, Panautos a další. Je celkem běžné, že dostanete auto s prázdnou nádrží. Auto si také důkladně zkontrolujte a případná poškození si dopředu vyfoťte. Také se ujistěte, zda je auto pojištěné a jak je to s případnou spoluúčastí. Další možností je domluvit si auto i s řidičem, který vám také může posloužit jako průvodce. 

Na Kubě lze cestovat také autobusem, jsou zde dvě sítě: VIAZUL a ASTRO. Turisté bývají obvykle odkazováni na první zmíněnou. Je sice dražší, ale spolehlivější a má vyšší standard. Časté jsou také taxíky a hromadné taxíky, což jsou v podstatě mikrobusy. 

 

Lidé, kultura, jídlo, zajímavosti

Kuba je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Policisty potkáte na každém kroku. Mají nemalé pravomoce a pro místní jsou skutečně autoritou. Nechat věci na pláži a jít si zaplavat tu není považováno za nebezpečné. 

Místní elektrické zásuvky? S největší pravděpodobností budete potřebovat adaptér. Pokud cestujete “nadivoko”, pak určitě, a od věci nebude možná ani měnič napětí. Pokud cestujete do některého z velkých hotelů, informujte se o zásuvkách předem. 

Pracovní morálka všeobecně špatně placených obyvatel je spíše nízká. Fronty se tvoří v podstatě všude a na všechno. Nikdo nespěchá, „mañana” neboli odložit věci na zítra, je tu životní styl. Kubánci se ale rozhodně umí bavit a každý den v odpoledních hodinách vznikají v jednotlivých čtvrtích Havany (i dalších měst) spontánní hudební produkce, při kterých nechybí zpěv, tanec, doutníky a rum. 

 

 

Kuba je vlivem koloniální minulosti převážně katolická s prvky tradičních náboženství a kultů, které přinesli afričtí otroci. Dá se tak říci, že místní křesťanství je trochu okořeněné kulty západoafrického etnika Yoruba. 

Kubánská kuchyně není příliš pestrá. Pokud se budete stravovat převážně v hotelech, čeká vás zejména světová kuchyně. Pokud se chcete stravovat jako místní, budete jíst nejčastěji vepřové či kuřecí maso s rýží, fazolemi a zeleninovou oblohou. Místní gastronomie se ale stále posouvá a zvlášť Havana platí za gastrocentrum země. 

Výrobnu doutníků najdete v podstatě v každém městě. Většina továren nabízí možnost prohlídky a asi nejznámější je havanská Cohiba. Zároveň bychom se spíše vyhýbali domácím doutníkům od místních – neublíží vám, ale nedosahují kvality certifikovaných doutníků a byla by škoda nedopřát si poctivý kubánský doutník.

 

Co nevynechat? Havana neboli Paříž Karibiku

Hlavní město stojí vždycky za návštěvu a v případě Havany to není jinak. Typické barevné fasády na španělských koloniálních domech, které jsou zapsané na seznamu UNESCO, a všudypřítomná stará americká auta jsou klasickým obrázkem na pohlednicích z Kuby. Navštivte nejznámější promenádu El Malecon s výhledem na Karibik, nebo třeba umělecké centrum Havany – barevnou uličku Callejón de Hammel. V centru také najdete překvapivě velkou čínskou čtvrť, ve které ale nežijí žádní Číňané, ti totiž opustili ostrov, když přišel Castro k moci. Navštívit můžete také havanský byt Finca Vigía spisovatele Ernesta Hemingwaye, který zde žil s přestávkami 20 let a dům dnes slouží jako jeho muzeum. 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.

Havana nabízí také řadu klasičtějších míst k návštěvě jako je hrad Castillo De Los Tres Reyes Del Morro, významenou katedrálu svatého Kryštofa, Národní umělecké muzeum nebo budovu společnosti Bacardi, která je nejen ukázkou jedinečného kubánského art deco stylu, ale také muzeem této slavné značky rumu. Také doutníky mají v Havaně své muzeum "Old" Cigar Museum Real Fabrica de Tabacos Partagás v prostorách bývalé továrny na jejich výrobu. Můžete také zajít do kultovního baru La Bodeguita Del Medio, kde bylo roku 1942 namícháno první Mojito, ale samozřejmě můžete upřednostnit Cuba Libre. 

Někteří cestovatelé považují Havanu už za příliš kosmopolitní a doporučují z velkých měst raději Santiago de Cuba, které podle některých poskytuje autentičtější kubánský zážitek. 

 

 

Zelené údolí Viñales

Na západ od hlavního města najdete údolí Viñales, které spíš než Karibik připomíná jihovýchodní Asii. Je to venkov, kde se žije tradičním vesnickým životem. Pěstuje se zde cukrová třtina, tabák, banány i ananasy. I tato krajina je zapsaná v UNESCO. Je to opět jako cesta v čase, ale například tabák se zde stále pěstuje a sklízí ručně, aby byla zachována jeho vysoká kvalita. Za pluh jsou tu zapřaháni buvoli a rolníci skutečně tvrdě dřou. Připravte si trochu peněz pro místní a využijte příležitosti nahlédnout do tradičního obydlí se sušárnou tabáku. Získáte tím ještě trochu lepší představu, o čem je řeč, když je řeč o kubánském doutníku. 

 

Varadero, letovisko no. 1 

Pláže! Konečně jsou tu. Varadero je nejznámější kubánské letovisko a nachází se na severu ostrova. Zdejší pláže patří mezi nejkrásnější na světě, voda je bleděmodrá, písek bílý a okolí plné zeleně. Najdete tu vše pro vodní sporty, bohatý noční život, luxusní hotely i určitou míru autentického kubánského života, to z Varadera dělá nejpopulárnější turistickou destinaci. 

 

 

Jaké další destinace bodují plážemi? 

Ostrůvek Santa María patří mezi klidnější letoviska a nabízí úžasné pláže a skvělé zázemí pro čistě relaxační dovolenou. Ostrůvek Coco je známý svými luxusními resorty. Za jednu z nejkrásnějších pláží Karibiku je považována Playa Pilar na severu ostrova Cayo Guillermo. Velmi oblíbené jsou i pláže v Zátoce sviní, která hrála navíc významnou roli v historii Kuby. Letovisko Guardalavaca disponuje opěvovanou pláží Esmeralda, která je bohatá na korály a potěší každého milovníka šnorchlování. 

*

Spíš než Karibik vás láká Asie? Zkuste s námi promyslet dovolenou na Bali nebo v Thajsku. Nejste si jistí, kam za teplem vyrazit? I pro vás máme pár tipů. Ať už se vydáte kamkoli, nezapomeňte přibalit cestovní pojištění s odpovídajícím plněním. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem cestovko30.