Koupání v Polsku - Dubaj, riviéra i polské Maledivy!

Koupání v Polsku - Dubaj, riviéra i polské Maledivy!

Zatímco v červenci má moře v Chorvatsku průměrně až 25°C, Balt vám nabídne kolem příjemných 22°C. Srovnání teplot vzduchu je pak ještě přesvědčivější, zatímco v Polsku bývají maxima kolem 25°C, v Chorvatsku můžete počítat s teplotami atakujícími třicítku. Polsko prostě v posledních letech předkládá samé dobré argumenty, proč se vypravit právě na jejich pláže. A tak není divu, že opravdu trenduje a míří tam čím dál více Čechů. Krom tipů k Baltu přidáváme ještě hit letošního léta jen kousek od hranic. 

 

Základní motoristické informace

Stejně jako ČR, je i Polsko v EU, takže vám stačí občanka a řidičák. Nezapomeňte, že pro jakékoliv přejetí hranic by měly mít občanku nebo jiný doklad s fotkou i vaše děti. Měnou v Polsku je Polský zlotý, jeden zlotý je obvykle kolem pěti českých korun. V případě problému volejte pro zjednodušení krizovou linku 112. Povinná výbava na polských silnicích se od české výrazně neliší. Hasicí přístroj však patří mezi povinné, zatímco v ČR je pouze doporučený, dále je to tradičně lékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta a rezerva. Děti do 150 cm nesmí sedět na předním sedadle a musí být v autosedačce - hranicí zde není váha, ale výška 150 cm a věk 12 let.

 

Baltské moře

Silniční poplatky

Možná vás překvapí, že správu tří dálničních tahů v Polsku zajišťují soukromé společnosti a ty si také vybírají poplatky. Pro osobní vozidla do 3,5 tuny jsou zpoplatněny pouze tyto tři hlavní tahy, pro větší vozidla potom i rychlostní silnice. Hlavní tahy jsou: A1 (Rusocin - Nowa Wieś), A2 (Świecko - Lodž), A4 (Wroclaw - Kraków). Části, které provozuje stát, jsou bezplatné a už v příštím roce by mohly být pro osobní auta bezplatné všechny úseky. Nyní se při vjezdu do soukromě provozovaných úseků platí mýtné. Myslet na to nemusíte, při vjezdu do placeného úseku potkáte mýtné brány. Pokud se chcete vyvarovat jakémukoli čekání, můžete poplatky vyřešit online na odkazech jednotlivých společností. Jednotící aplikace pro všechny tři bohužel neexistuje.

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23

 

Baltské moře

Jak vybrat destinaci?

Pláže Baltu jsou většinově pískové a přístup k vodě bývá pozvolný. Na skalnaté či kamenité pláže zde narazíte výjimečně a menšinově se najdou pláže oblázkové. Voda je méně slaná a příjemně osvěžující. S ohledem na chladnější počasí, než bývají dovolenkáři zvyklí, jsou na pláži často převlékárny pro ty, kdo si nelibují v mokrých plavkách. Drtivá většina pláží v Polsku je veřejná, tedy zdarma.

 

Sopoty - číslo jedna v Polsku

Mezi Gdyní a Gdaňskem najdete Sopoty, polskou riviéru. Sopoty jsou oblíbené pro své dlouhé písečné pláže, malebnou promenádu s výhledem na moře a ikonickým molem, které je nejdelším dřevěným molem v Evropě. Sopoty jsou bohaté na kulturní akce, koncerty, festivaly, atrakce, příležitosti k vodním sportům a samozřejmě i na restaurace a obchody. 

Nejznámější pláž Sopoty je rájem rodin s dětmi - široká písčitá pláž. V sousedství Sopot najdete pláž Jelitkowo, která je vyhledávaná surfaři a dalšími vodními sportovci kvůli dobrým povětrnostním podmínkám. Pláž Orłowo je trošku stranou a nabízí krásné výhledy ze skalnatých útesů, je to ideální útočiště těch, kdo chtějí být trochu mimo hlavní mumraj. Pláž Brzeźno s typickým dlouhým molem je oblíbenou písečnou pláží místních, což má své nepochybné výhody. V každém případě se ale jedná o navštěvované pláže. 

Nezapomeňte se zajít podívat na architektonický unikát Krzywy Domek, sopotský maják, nebo Lesní operu. Ze Sopot je to co by kamenem dohodil do Gdaňsku, který láká loděnicí, Dlouhým trhem, impozantním gotickým chrámem Panny Marie a desítkami dalších míst. Z Trojměstí už chybí zmínit jen město Gdyně, kde můžete navštívit třeba velké akvárium, nebo se pokochat výhledem z moderních Sea Towers. Města toho ale nabízí ještě mnohem více, chladnějších dnů se v této oblasti opravdu nemusíte obávat. 

 

Přístav Sopoty 

Jarosławiec a pláž Dubaj

Hledáte komornější destinaci? Sedm a půl hodiny od Prahy a jste v Dubaji! Alespoň v tom polském. Je to levnější a rozhodně zanecháte menší uhlíkovou stopu. Proč se pláž ve vesnici Jarosławiec jmenuje Dubaj? Jedná se o soukromou pláž - ano, platí se zde vstupné, což je v Polsku poměrně vzácné - s uměle vybudovanými kamennými rameny, která vybíhají do moře. Proč? Tato jedinečná hydrotechnická stavba chrání hladinu moře v uměle vytvořených zálivech před větrem a velkými vlnami a zajišťuje vodě o pár stupňů vyšší teplotu, což určitě ocení rodiny s dětmi. Díky tomu, že byla pláž vybudována uměle, je tu také nádherně čisto. Pláž je osvětlená, můžete sem vyrazit i v noci. Letovisko je spíš menší, ale kvalitami nijak nezaostává  za většími přímořskými městy. Místní podniky mají dobrou kuchyni, na dohled je typický maják jako cíl příjemné procházky a kdyby zapršelo, je tu třeba Muzeum jantaru. 

Nejbližším větším městem od vesnice je Darłowo. Darłowo je přístavní město, které se nachází asi 18 kilometrů východně od Jarosławieci. Najdete tu zachovalý středověký hrad a příjemnou atmosférou. Darłowo je ideálním místem na procházky po malebných uličkách, návštěvu místních muzeí, a samozřejmě také na návštěvu pláže. Máte-li zájem o větší město s více možnostmi zábavy, obchodů a restaurací, můžete se vydat do města Koszalin, které je asi 35 kilometrů od Jarosławieci.

Zajímavým cílem pro milovníky přírody je i nedaleké jezero Wicko. Jsou kolem něj krásné procházky, cyklotrasy, místa ke koupání, můžete si půjčit loďku, nebo rybařit. Bez zajímavosti není ani jezero Kopań, které od moře a pláže dělí jen úzký pás zeleně. Oblíbeným a fotogenickým místem je kanál, který jezero propojuje s Baltem. A ani písečná pláž Kopań není k zahození. Není tak čistá jako Dubaj, ale zato zdarma. 

 

Pláž Dubaj, Zdroj: Booking

Písečná a jantarová Ustka

Ustka je přístavní a lázeňské město celkem nedaleko od vesnice Jarosławiec. Zaslouží si zmínku už proto, že zde najdete jednu z nejčistších pláží. Mimořádná čistota souvisí s hydrotermálními jevy a na pláži se tak můžete těšit na mimořádně jemný písek. Ustka je velmi oblíbená mezi hledači, neboli “rybáři Jantaru”, a dokonce se tu každý rok pořádá Mistrovství Polska v jeho hledání.

Ustka leží poblíž Slowiňského národního parku, který je jedinečnou přírodní rezervací. Typické jsou pro něj obrovské písečné duny, které patří mezi největší v Evropě. Duny se neustále přesouvají a mění tvar pod vlivem větru, což tvoří fascinující a dynamickou krajinu.

V parku se nachází také několik jezer, která jsou zbytky někdejších mořských zálivů. Největším jezerem je Łebsko, které je oblíbené mezi turisty pro své klidné vody a malebné okolí. Na jezeře lze často vidět plachtící čluny a lodě.

Je dobré říci, že polské pobřeží Baltského moře má kolem 500 kilometrů a letoviska jsou poměrně blízko sebe. Z Ustky si tak můžete pohodlně zajet na den do Sopotů, na pláž Łeba, nebo Kołobrzeg. Nedaleko je i historické městečko Darłowo nebo Helská kosa. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23

 

Přístav Ustka

Polské Maledivy - krakovský hit letošního léta

V Polsku se nekoupe jen v Baltu. Krakow byl dosud rájem kaváren, historických uliček a výtvarných galerií, od letoška se ale i osvěžíte. Otevřeli tam nové koupaliště Zakrzówek, které získalo rychle přezdívku polské Maledivy. A ačkoli je blíže českým hranicím, než Baltu, zůstali Poláci i v tomto případě věrni své filozofii a koupaliště je přístupné zdarma. Koupaliště vzniklo v areálu bývalého lomu, čili je příjemně zasazené v okolní krajině a lemují ho útesy. 

Jednotlivé bazény koupaliště oddělují dřevěná mola a najdete tu jak bazény pro plavce, neplavce, děti a brzy přibude i jeden přímo pro čtyřnohé mazlíčky. Od centra města je koupaliště vzdálené asi tři kilometry a dá se sem dojet hromadnou dopravou i autem. Vstup je zdarma, ale pro velký zájem museli zřizovatelé stanovit limit pro počet návštěvníků a to je 1000. Je tedy lepší vyrazit tam po ránu. Krok krásného historického Krakowa jsou poblíž také Katovice a Tarnov. Autem je to do Krakowa z centra Ostravy jen dvě hodinky. 

 

Koupaliště Zakrzówek, Zdroj: polske-maledivy.cz

Pokud se chystáte do Polska déle než na otočku, nezapomeňte se zamyslet nad svým cestovním pojištěním a výškou jeho plnění. Pokud se chystáte autem, ověřte si, zda vaše asistenční služba poskytuje servis i v zahraničí a zvažte na cesty některou doplňkovou službu, kterou jako když najdete obzvlášť, když dojde na repatriaci vozu

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23