Nejnákladnější položka každé nehody či poruchy v zahraničí? Repatriace vozu!

Repatriace vozu

S pojmem “repatriace” se můžete setkat v řadě situací. Ve světe pojištění je to nejčastěji přesun osoby nebo vozu zpět do domovské země. Většinou se tak repatriace pojí spíše s neveselými příběhy. Repatriovat lze tělo, pacienta, i vozidlo. A právě o repatriaci vozidla si dnes povíme. Je to totiž položka, která v případě nehody většinou ukousne největší kus z pojistného plnění.

 

Situace, která nikoho nepotěší a může znamenat i konec dovolené. Porucha, nebo nehoda na cestě v zahraničí. Předpokládejme teď, že všichni členové posádky vyvázli bez zranění a pojďme se věnovat vašemu poničenému vozu. Co teď? Pokud jste si před cestou zajistili připojištění vozu s asistencí, je to na první pohled snadné. Zavoláte na call centrum a tam vám zajistí pomoc. Je možné, že přivolaný odtah a servis, kam se auto dopraví, vyhodnotí, že oprava je náročná a levnější bude převoz vozidla do tuzemského servisu. Čeká vás tedy repatriace vozu. Co všechno ovlivňuje cenu repatriace vašeho vozu?

 

Velikost a poničení vozu

Tak předně se podívejme na vůz samotný - trochu jinak se převáží malý vůz, trochu jinak SUV a ještě trochu jinak velká rodinná dodávka. Dalším faktorem je poničení vozu. “V případě, že je vozidlo zablokované, vyžaduje jeho naložení a převoz větší techniku,” vysvětluje Jan Procházka, Head of Operations od nás z Europ Assistance. “Zablokované vozidlo je to, které má poničená kola, je zamčené, nebo má například automatickou převodovku,” doplňuje.

 

 

Sjednejte si AutoCare ještě dnes.

AutoCare je jediný program pojištění asistenčních služeb, který poskytuje řidičům nejvyšší plnění na trhu.

 

Lokalita a dostupnost

Dalším faktorem je samozřejmě lokalita. “V loňském roce jsme měli nejvíce repatriací nepřekvapivě z Chorvatska a Rakouska. Následovalo Španělsko a Itálie. Cenu vždy výrazně ovlivní, pokud je nutné cestovat s vozidlem trajektem. To se často týká skandinávských zemí, Velké Británie, ale i chorvatských ostrovů, Španělska nebo Itálie. V loňském roce jsme například repatriovali vozidlo z Itálie, z lokality poblíž Janova. Cena zásahu se včetně zajištění náhradního vozidla pro posádku vyšplhala na téměř 70 tisíc korun.” dodává Procházka.

 

 

Na co si dát pozor?

Když vybíráte pojištění nebo asistenci na cesty do zahraničí věnujte pozornost výši plnění, ale také tomu, jaké plnění z této částky lze využít právě na repatriaci vozu. Ne vždy lze na tento jeden zásah využít plnou výši plnění. Někde můžete mít například plnění 80 tisíc korun, ale repatriaci vozu jen do 50 tisíc korun. Je to detail, který může způsobit nepříjemné rozčarování. V naší asistenci AutoCare, kterou si lze objednat jak na české, tak zahraniční silnice, je celková výše plnění 100 tisíc korun, což je nejvyšší plnění na trhu. Celou částku lze čerpat i na repatriaci. Ale bude 100 tisíc stačit? Tato částka stačí s klidem na repatriaci z Rakouska i Chorvatska, ale třeba i z Norska nebo jižní Francie. Jak jsme ale zmínili výše, faktorů, které vstupují do ceny repatriace vozu je hodně.

 

Přečtěte si více o naší auto asistenci AutoCare. Repatriace se samozřejmě týká také motorek, zjistěte více o MotoCare.