České hory: Co dělat na horách v březnu bez sněhu?

České hory

Se sněhem je to rok od roku nejistější, Češi přesto v zimě ve velkém vyjíždí na české hory. Co tam dělají? A jak na neutěšenou sněhovou situaci reagují horské obce a města, která dosud z lyžařů a běžkařů žila? Co dělat v zimě na horách, kde není sníh? Zjišťovali jsme.

 

České hory

Ať už je váš postoj ke změnám klimatu jakýkoli, asi se shodneme, že sněhu je v posledních letech na českých horách opravdu málo. Zatímco někteří využívají zimní měsíce k odjezdu do exotiky a jiní míří na alpské vrcholky, oblíbené penziony v českých horách mají stále plno. Ne vždy lidé vyráží na celý týden, ale přece alespoň na pár dní jedou. Co lze dělat v zimě na horách bez sněhu?

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.

 

  • Zimní turistika – hory jsou krásné v každém ročním období a možná se budeme muset naučit chodit po horách i bez běžek a lyží. I v zimě se dá totiž dojít do vyhlášených horských chat na borůvkový knedlík. 
  • Sport – v zimě se bez sněhu dá po horách také běhat a jezdit na kole. 
  • Wellness – většina velkých hotelů v českých horách dnes nabízí bazén, sauny, vířivky, masáže a další formy relaxace.
  • Otužování – tohle je možná kontroverzní nápad, ale nechodí poslední roky po horách desítky nalehko oblečených lidí? Otužujte se a choďte ven za každého počasí, dýchejte čerstvý vzduch a večer si dejte saunu. 
  • Kultura, gastronomie, objevování – v posledních letech se na českých horách kultivují muzea, vznikají atrakce pro děti i dospělé, přibývají kvalitní restaurace a kavárny. 

 

 

Objevujeme české hory v zimě bez sněhu: 

 

Jizerské hory

Za dobrých sněhových podmínek jsou Jizerské hory rájem běžkařů, za posledních 10 let byl ale už podruhé zrušen tradiční běžecký závod Jizerská 50. Sezóna se stává kratší a kratší. Jizerské hory jsou ale hory nejen pro běžkaře – kopce nejsou příliš vysoké, dojezd z Prahy je přijatelný. Jizerky tak nabízí i v zimě dobré vyžití pro cyklisty i pěší. Navíc jsou to hory rozhleden i vyhlášených gastro zastávek. 

 

Navštivte třeba rozhlednu Štěpánka, nejstarší rozhlednu v Jizerských horách. Nachází se  v Kořenově a pohodlně od ní dojdete do Příchovic, kde najdete rozhlednu Maják Járy Cimrmana a hned vedle oblíbenou restauraci a penzion U čápa, což je místo, které stojí za návštěvu i ve dnech, kdy na sousední sjezdovce není žádný sníh. Za výlet stojí i přírodní rezervace Prales Jizera, oblíbené okolí osady Jizerka a přehradní nádrž Souš nebo přehrada Josefův důl, kde se po okolí dá velmi příjemně jezdit na kole a na vyhlášené chatě Prezidentská se zastavit na skvělý oběd. 

 

Krkonoše

Nejvyšší české hory nabízí i ve sněhově nepříznivých podmínkách spoustu možností. Pokud hledáte wellness na českých horách, jsou právě Krkonoše skvělou volbou. Za pomyslné hlavní město relaxace můžete považovat Špindlerův mlýn, kde najdete hned několik hotelů s bazény, aquaparkem, vířivkami i saunovým světem. Dalším gigantem jsou v tomto směru Janské lázně se svými termálními a minerálními vodami. 

 

 

Krkonoše jsou také bohaté na minipivovary a s návštěvou některého z nich můžete spojit pěší výlet. Například Friesovy boudy mají vlastní pivovar, Trautenberk je krkonošskou stálicí, ve Vrchlabí najdete pivovar Hendrych a mezi méně známé patří třeba Pecký pivovar. Pokud byste se v Krkonoších nudili, můžete také přejet na polskou stranu Krkonoš a navštívit třeba v posledních letech velmi oblíbený Karpacz

 

Orlické hory

Vedle Krkonoš a Jizerských hor jsou Orlické hory trochu Popelkou, tím zajímavější a méně známé jsou tamní turistické cíle. Zdejší vrcholky jsou vesměs dobře dostupné a dají se pojmout i jako kratší výlety s dětmi. Za návštěvu určitě stojí Suchý vrch, nejvyšší hora Velká Deštná s architektonicky velmi originální rozhlednou, Masarykova chata, nová rozhledna na Vrchmezí a další. 

 

 

Navštivte Neratov! Je to vesnice, která byla po odsunu německých obyvatel téměř vylidněná. V posledních dekádách ale sdružení aktivních místních obyvatel udělalo z obce vyhledávaný cíl. Vznikla zde vyhlášená restaurace a bistro a zdejší poutní kostel, který během reskonstrukce získal částečně prosklenou střechu, se stal vyhledávaným cílem turistů i svatebčanů. Po žluté stezce se dá malebná obec a okolí krásně projít.

 

Šumava

Šumava na tom bývá se sněhem ještě o něco hůře než hory na českém severu. Naštěstí pro Šumavu, jedná se o jedny z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších hor v Česku a důvodů je k tomu řada. Modrava, Kvilda, Horská Kvilda – oblíbené destinace, mezi kterými se dá využít bohatá síť cyklostezek, pro zdatnější s trasou přes Černou horu, pro méně zdatné s objížďkou. Tetřevská slať, Jezerská slať, Filipova huť – známé zastávky pro cyklisty i pěší turisty. Na Kvildě se můžete zastavit ve vyhlášeném pivovaru s pekárnou, na Modravě se můžete klidně v pivovaru rovnou ubytovat. Modravský pivovar Lyer nabízí i vyhlášenou kuchyni, příjemné ubytování a saunu. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.

 

V Pošumaví najdete také trojici hradů “Trojhradí” – Kašperk, Rabí a Velhartice. Všechny tyto hrady nabízí krásný výhled do okolí a Kašperk je dokonce nejvýše položeným hradem v ČR. Za návštěvu stojí všechny tři, ale v zimní sezóně mívají nepravidelnou otevírací dobu, informujte se tedy předem, zda se dostanete alespoň na nádvoří. Kašperk je oblíbený mimo jiné proto, že se zde natáčela oblíbená pohádka Anděl páně. Ve městě Kašperské hory se určitě zdržte na oběd. Najdete tu jak lokální pivovar s restaurací, tak oblíbenou restauraci Nebespán s francouzským šéfkuchařem. 

 

Beskydy

Moravskoslezské Beskydy jsou největší CHKO v ČR. Nejznámější částí jsou asi Pustevny se svými pestrobarevnými dřevěnými lidově secesními stavbami od architekta Dušana Jurkoviče a hora Radhošť s Radegastem a rotundou. Je to oblast spjatá s řadou bájí a pověstí a navštívit se dá po celý rok. S dětmi je nejlepší vyjet z Trojanovic lanovkou na Pustevny a poté kolem sochy Radegasta až na vrchol. Pokud toužíte po výživném stoupání, můžete se na Radhošť vydat z Rožnova po červené trase. Z Pusteven se můžete vydat do několika směrů za různě náročnými výlety. 

V Beskydech jsou velmi populární koloběžky a elektrokola a najdete tu půjčovny. Je ale možné, že mají pouze letní provoz a je dobré se dopředu informovat. V Rožnově pod Radhoštěm najdete Valašské muzeum v přírodě. Můžete si tu prohlédnout typickou valašskou dědinu. Ne každý den jsou otevřeny všechny okruhy, informujte se proto předem. Ve skanzenu se natáčela také řada pohádek, třeba Dvanáct měsíčků. Navštivte také město Štramberk a vystoupejte na jeho typickou věž, neboli trúbu, a najezte se na Hrstkově chatě. Ke kávě nezapomeňte na Štramberské uši. Janáčkovi fanoušci by neměli vynechat Hukvaldy. Najdete tam hrad i Janáčkovo muzeum – pro každého něco. 

 

Na českých horách se často pohybujeme na hranicích. Pokud zvažujete i nějaký výlet do Polska, Německa či Rakouska – nezapomeňte pro jistotu na cestovní pojištění. Všechny sousední země jsou sice v EU, ale v Rakousku i Německu můžete být dopraveni i do soukromých zdravotnických zařízení. Cestujte “na jistotu” s naším cestovním pojištěním TravelCare.  

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.