Adventní trhy v Polsku? Prozkoumali jsme Katowice, Wroclaw a Krakov

Adventní trhy v Polsku

Kam vyrazit na adventní trhy? Pokud se letos chystáte na tento oblíbený adventní výlet, je Polsko skvělá volba. Zdejší trhy mohou bez problémů konkurovat těm německým nebo rakouským a nabízí i trochu jiný druh tradičního zboží. V Polsku jsou Vánoce prostě křesťanský svátek a ačkoli tu nakoupíte, odnesete si možná trochu autentičtější duchovní zážitek a navštívíte krásně vyzdobené kostely. Pojďte se s námi podívat do Katowic, Wroclawi a do Krakova.

 

 

Jak se dostat na trhy?

Na adventní trhy se můžete vypravit třeba vlastním vozem, autobusem, nebo vlakem. S ohledem na roční dobu a předvánoční shon v okolí velkých měst bychom se klidně přimlouvali třeba za autobus. Nejrůznější cestovní kanceláře pořádají adventní zájezdy buď jen na trhy, nebo i s nějakou lukrativní zastávkou, a mnohdy za přijatelnou cenu za luxus, kdy si můžete dát svařené víno, nehledat parkování a cestu zpět prospat (neříkáme, že pohodlně). 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Pokud se vypravíte do Polska vlastním vozem, v tomto článku najdete základní motoristické informace, které byste mohli potřebovat. 

 

Adventní trhy Katowice

Oblíbené adventní trhy pro řadu Čechů - koneckonců Katowice najdete jen 45 minut od českých hranic. Katowice táhnou a tak místní trhy rostou a jsou každým rokem bohatší na program. Dramaturgie trhů se snaží držet veselí na uzdě, čili tu najdete veskrze relevantní vánoční zboží, lokální rukodělné produkty, místní pochoutky, svařené víno a rozhodně velké množství perníku. Zóna s občerstvením je příjemně oddělená, čili se fronty na jídlo nemísí s nakupujícími a rozhodně to napomáhá plynulému pohybu na trzích.

 

 

Najdete tu jak starožitné kolotoče pro děti, tak ruské kolo, kluziště nebo vánoční vláček. Nechybí ani různé pohyblivé vánoční expozice, koncerty a speciální program na Mikuláše. Z řady míst v ČR se do Katowic vypravují také speciální adventní vlaky, aby si svařené víno, medovinu nebo třešňovou vodku mohli vychutnat všichni dospělí výletníci. Nutno říci, že katowické trhy jsou poměrně “pouťové” a zaměřené hlavně na zábavu. 

 

Adventní trhy Wroclaw (Vratislav)

Necelé čtyři hodiny od Prahy je Wroclaw, nebo také Vratislav. Wroclaw je největší město Slezska a také jedno z největších měst v Polsku vůbec, takže jejich adventní trhy prostě musí stát za to. A taky stojí. Zdejší středověké hlavní náměstí Rynek je trhem doslova nabité, a ušetřeny nejsou ani okolní ulice. Mezi symboly zdejšího trhu patří vánoční trpaslík, Wroclaw je totiž městem trpaslíků. Vánoční trpaslíky zde můžete zakoupit jako typický suvenýr. Živý vánoční trpaslík se na trzích objeví vždy jen jednou za sezónu a obvykle bez avíza, kdy se tak stane. Potkat ho a dotknout se jeho čepice, prý nosí štěstí a plní vánoční přání. Po sochách trpaslíků ale můžete pátrat po celém městě, jak bylo řečeno, jsou symbolem města, a tudíž i oblíbenou turistickou atrakcí. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.

 

Na děti zde čeká pohádkový les, řada pohádkových chaloupek, kolotoč a další atrakce. Ohřát s čajem a vínem se můžete v tradiční stodole, nebo krbovém domku. Na nedostatek vánoční atmosféry si prostě stěžovat nemůžete. Řada milovníků vánočních výletů má Wroclawské trhy za zbytečně opomíjené a nedá na ně dopustit. Pravdou je, že Wroclaw je krásné historické město a návštěva trhu se dá určitě spojit i s řadou dalších cílů ve městě. 

 

Adventní trhy, Wroclaw

 

Adventní trhy Krakov

Další adventní trhy, které nemálo lidí považuje za nejkrásnější v Evropě, jsou ty v Krakově. Těžko se to hodnotí, ale Krakov je i sám o sobě krásné město a zdejší Rynek Główny vypadá s vánoční výzdobou prostě úchvatně. Zdejší trhy jsou považovány za skutečně prestižní, dostat se na ně jako prodejce, není snadné. Nakoupíte tu tak skutečně jen tradiční rukodělné produkty ze dřeva, skla, vlny a umělecké předměty, žádný “aušus”, vše vyrobeno a upečeno v Polsku. I stánky s občerstvením jsou zde vybrané a tak tu narazíte třeba na skvělý bigos, pečené kaštany i místní medoviny a ochucené vodky. 

 

Adventní trhy Krakov

Tak, jak je s Wroclaví spojen vánoční trpaslík, jsou s Krakovem spojeny betlémy a jesličky. Každoročně se tu vyrábí a vystavují nadměrné dřevěné betlémy a najdete je u sochy spisovatele Adama Mickiewicze. Po náměstí se také můžete projet v kočáře s koňským spřežením. Zdá se, že krakovské trhy mají nejpřísnější pravidla a mají skutečně spíše historický a autentický nádech, než “pouťový”. Dokonce i přes všechen ten mumraj uslyšíte typickou trubku, krkovského hejnala, který troubí z Mariánského chrámu v každou celou hodinu. V Krakově je také z této polské trojice měst největší šance, že uvidíte trhy se sněhovou pokrývkou.

 

Pokud jste zatím preferovali trhy v Německu a Rakousku, návštěva adventního trhu v Polsku by vám neměla chybět do sbírky!

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem travel2023.