Pojištění motorky: Na co myslet a jak ho vybrat

Pojištění motorky

Jak vybrat pojištění pro motorku? Motorkářská sezóna je tady! Letos začíná brzy a dost možná bude dlouhá. Každý rok jsou motorkáři účastníky více než 3 000 dopravních nehod a ačkoli fatálních incidentů ubývá, menších škod na majetku je stále dost a dost a všechno je dražší. Jak nejlépe pojistit svou motorku a proti čemu? Pojďme se zorientovat v pojištění motorek.

 

Pojištění motorek

Pojištění motorky je povinné stejně jako u aut a dalších motorových vozidel. Motorky musí mít povinné ručení bez ohledu na výkon, týká se tedy i skútrů. Od roku 2024 je povinné ručení nutné také pro některé elektrokoloběžky a elektrokola, vždy ale s ohledem na jejich výkon a maximální rychlost. U motorek výjimky neexistují. Krom povinného ručení – které jak název napovídá, je povinné – lze pro svou motorku sjednat i havarijní pojištění nebo asistenční službu. Co které pojištění zahrnuje? 

 

Sjednejte si MotoCare

Povinné ručení pro motorky

Cena pojištění motorky se liší dle doprovodných služeb i podle výkonu motoru a roku výroby. Roli zde hrají i vaše bonusy a malusy, tedy jakou za sebou máte motorkářskou minulost. Pozor, pokud už řadu let bezchybně řídíte auto, u povinného ručení na motorku vám to nebude nic platné. Stejně tak vaše nehody či prohřešky na motorce neovlivní vaše bonusy u povinného ručení auta. Cena povinného ručení se odvíjí také od výše limitů či spoluúčasti, jaké zvolíte. Tam je určitě hlavním kritériem, které byste měli zvážit, to, jak často řídíte, kam jezdíte a jak daleko. Pokud jste sváteční motorkáři, stačí vám nižší limity. Pokud je motorka váš každodenní dopravní prostředek, zvolíte je jistě vyšší. 

 

 

Povinné ručení platí v zahraničí ve všech zemích, které jsou uvedeny na vaší zelené kartě

 

Havarijní pojištění motorky

Proč mít pro svou motorku i havarijní pojištění? Jak se liší povinné ručení a havarijní pojištění? Povinné ručení je nutné minimum, které myslí hlavně na škody, které způsobíte při dopravní nehodě někomu na zdraví či majetku vy. Havarijní pojištění myslí více na vás a vaši motorku. Hradí škody na vašem voze, ať už je způsobíte vy, neznámá osoba nebo zvíře. Obvykle ho lze sjednat na konkrétní částku, nebo na hodnotu celé motorky. 

 

Asistenční služba pro motorku

Asistenční služba bývá v nějaké formě součástí povinného ručení. Pokud patříte mezi ty, kdo na motorce jezdí intenzivně celou sezonu a vyrážíte dokonce i do zahraničí, měli byste asistenční službě rozhodně věnovat pozornost. Asistenční služba tak, jak je součástí povinného ručení nemívá vysoké limity plnění. A zvlášť, když dojde na odtah nebo dokonce repatriaci motorky ze zahraničí zpět do ČR, nebývá mnohdy pojistné plnění dostatečné. Naše asistenční služba pro motorky MotoCare má pojistné plnění na jednu událost až 50 000 korun, což stačí na dopravu nepojízdného stroje z rakouských Alp i náhradní vozidlo pro vás. Sjednat si ho lze pro velké motorky i pro skútry, elektrokoloběžky či elektrokola na cesty Českou republikou, nebo na celou Evropu. 

 

 

S čím jaké pojištění pomáhá?

Pojďme se podívat na několik modelových situací. Kdo je řeší? 

  • Když si motorku poškodíte sami – řeší vaše havarijní pojištění. 
  • Když při nehodě poškodíte auto, motorku nebo majetek někoho jiného – řeší vaše povinné ručení. Neplatí v případě, kdy jste jízdou porušili zákon, např. řízení pod vlivem alkoholu. 
  • Když vám motorku poškodí jiný řidič – řeší se z povinného ručení viníka nehody.
  • Když vám motorku poškodí neznámý viník/nešťastná náhoda – řeší havarijní pojištění.
  • Když vám motorku poškodí (odře) konkrétní člověk – můžete po něm vymáhat škody, zatím vám pomůže havarijní pojištění. 
  • Srážka se zvěří – volitelné připojištění.
  • Velká voda či jiný vliv počasí – řeší havarijní pojištění. 
  • Motorka zůstala nepojízdná daleko od domova – řeší asistenční služba. 
  • Když máte technický problém, který si nejste jistí, jak řešit (např. píchli jste, motorka se dostala mimo vozovku a je třeba ji vytáhnout zpět na vozovku, atd.) – pomůže asistenční služba. 

Sjednejte si MotoCare