Zelená karta v roce 2024: Sbohem a šáteček?

Zelená karta 2024

Zelená karta je vynález z roku 1949. Není tedy divu, že se za tu dobu trochu změnila. Rok 2024 hlásí také změny a novinky v souvislosti s novým zákonem o povinném ručení. Co je nového se zelenou kartou, která už vlastně dávno není zelená a často ani papírová?

 

V souvislosti s novým zákonem o povinném ručení č. 30/2024 Sb. přichází pro majitele vozů hned několik změn. Čeho se týkají? 

  • Povinné ručení je nově povinností i pro neregistrovaná vozidla. To se týká majitelů elektrokoloběžek nebo vozítek segway, tedy obecně motorových vozidel, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/hod nebo vyšší než 14 km/hod, pokud je jejich provozní hmotnost větší než 25 kg. 
  • Zvýšil se maximální limit pojistného plnění z dosavadních 35 milionů na 50 milionů Kč.
  • Povinnost sjednat povinné ručení bude mít provozovatel vozidla, což je sice nejčastěji zároveň vlastník, ale nemusí to tak být vždy.
  • V ČR odpadne povinnost mít u sebe zelenou kartu.

A na změny týkající se zelené karty se podíváme trochu zblízka. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na

novinku AutoCare 3.0

 

Co je to zelená karta?

Zelená karta je mezinárodní důkaz o pojištění odpovědnosti vozidla. V roce 1949 jej zavedly orgány OSN. Karta měla umožnit řízení vozidla v zahraničí bez nutnosti dodatečného pojištění, s výjimkou zemí, které jsou na kartě přeškrtnuté. Bez zelené karty nesmíte autem vůbec vyjet na veřejnou komunikaci. Jsou na ní základní informace o vozidle, platnosti pojištění i asistenční službě

 

Jak je to se zelenou kartou v ČR? Když si pojistíte vozidlo, což je povinné, vystaví vám pojišťovna zelenou kartu, která slouží k prokazování sjednaného povinného ručení v Česku i v zahraničí. Tuto kartu je povinné mít s sebou ve voze a pokud ji řidič není schopen předložit, bude pokutován. Zelená karta je ale už několik let spíše zažité jméno, od roku 2020 se totiž karty vydávají bílé. Bílá karta je tedy totéž, co zelená karta. Její barva se změnila s ohledem na to, že řada majitelů vozidel si je tiskne sama. 

 

 

Zelená karta v roce 2024?

Od roku 2024 se mění zákon o povinném ručení a jeho součástí je i rušení papírové zelené karty. Jedná se ale o rušení postupné, takže ji zatím nevyhazujte. Řada řidičů už v posledních letech využívala elektronickou verzi potvrzení o povinném ručení a je tedy na čase se v éře digitalizace s touto “zbytečnou kartičkou” rozloučit zcela.

 

Od 1. října 2024 končí povinnost papírové i digitální zelené karty. Nebudete ji muset prokazovat při policejních kontrolách. Policisté si vaše pojištění ověří jednoduše skrze online databázi České kanceláře pojistitelů. Stačí mít tedy zaplacené povinné ručení a tím vaše povinnosti končí. 

 

Proč zelenou kartu hned nevyhazovat? V rámci EU nepostupuje digitalizace pojistného trhu ve všech státech stejným tempem a proto pro potřeby prokázání povinného ručení v zahraničí bude stále potřeba vozit zelenou kartu ve vozidle, nebo mít k nahlédnutí její digitální verzi. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na

novinku AutoCare 3.0

 

Čili – od 1. dubna do 1. října 2024 bude probíhat digitalizace povinného ručení v ČR. Od října už kartu pro ježdění po ČR nepotřebujete. Nechte si ji ale pro případ, že se chystáte do zahraničí. 

 

Co technický průkaz?

Zelená či bílá karta, technický průkaz a řidičák – doklady, které se předkládají běžně při silniční kontrole. Se zelenou kartou se loučíme. Co techničák? Technický průkaz hlásí od ledna 2024 také změny. Takzvaný velký technický průkaz neboli “Osvědčení o registraci vozidla, část II.” se nově nevydává. Malý technický průkaz, který vozíte v autě, a velký technický průkaz nově nahradí jediný doklad. Nová vozidla tak od letošního roku dostávají pouze jeden průkaz “Osvědčení o registraci vozidla”. 

 

 

Jak získají majitelé starších vozů nový technický průkaz? Při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě (třeba při kontrole na STK) se technický průkaz odebere (tedy obě jeho části) a vydá se doklad nový. Do té doby můžete v klidu jezdit s původním dokladem. 


 

Máme pro Vás 20% slevu na

novinku AutoCare 3.0