Na dovolenou vyrazí tři čtvrtiny Evropanů. Nejoblíbenější destinace jsou Španělsko a Itálie

Jak tráví dovolenou Evropané

Na letní dovolenou vyrazí letos 71 % Evropanů, zatímco loni to mělo v plánu pouze 57 %. V průměru chtějí za dovolenou utratit 44 500 korun, což je o 14 % víc než minulý rok. Nejoblíbenějšími destinacemi Evropanů jsou jižanské země Španělsko a Itálie. Obecně roste zájem o poznávání nových kultur. Češi chtějí nejvíce ze všech národů trávit dovolenou s rodinou a sportovat. Vyplývá to z každoročního průzkumu Holiday Barometer společnosti Europ Assistance. Průzkum byl proveden v květnu tohoto roku v 11 evropských zemích, včetně tisícovky respondentů z České republiky. 

 

Na dovolenou vyrazí tři čtvrtiny Evropanů. Nejoblíbenější destinace jsou Španělsko a Itálie

Na letní dovolenou se chystá vyrazit 71 % Evropanů, což je oproti loňským 57 % a předloňským 41 % výrazný nárůst. „I u našich klientů vnímáme zájem cestovat. Hlavně díky tomu, že opadly covidové restrikce. Rostoucí inflace má zase za následek to, že lidé si chtějí letošní léto užít. Podle černých scénářů ekonomů možná na delší dobu naposledy,“ komentuje stav Vladimír Juza, obchodní ředitel společnosti Europ Assistance. Mezi nejoblíbenější destinace letos patří Španělsko a Itálie, u Čechů vítězí Chorvatsko a Itálie. 

 

Jak tráví dovolenou Evropané

 

Inflace a zdražování má při rozhodování největší vliv na Portugalce, nejméně pak na Švýcary

Průzkum ukázal rozdíly ve vlivech, které na respondenty z jednotlivých zemí působí. Hlavními faktory, které ovlivňují jejich plány na dovolenou, je zdražování a rostoucí inflace. Tvrdí to 69 % všech dotázaných. Největší vliv má při rozhodování na Portugalce (85 %), Poláky (79 %), Španěly (77 %) a Italy (74 %). Čechy v rozhodování tento negativní trend ovlivňuje stejně jako Němce (63 %), naopak nejméně to pociťují ve Švýcarsku (54 %). Zajímavé zjištění je, že právě Portugalci (79 %) a Španělé (78 %) plánují vyrazit na dovolenou nejvíce ze všech. Loni plánovalo dovolenou pouze 62 % Portugalců a pouze 58 % Španělů. Němců vyrazí tradičně nejméně (61 %), přesto i u nich došlo oproti minulému roku k 19% nárůstu.

 

Roste rozpočet, ale i počet těch, kteří chtějí raději šetřit. Češi a Poláci utratí nejméně

Evropané mají v plánu utratit za dovolenou v průměru 44 500 korun, což je o 14 % víc než loni. Peněženku tradičně nejvíce provětrají Švýcaři (68 000 Kč), pak Belgičané (56 000 Kč), Rakušané (53 000 Kč) a Němci (52 000 Kč). Naopak nejméně plánují utrácet Poláci (24 000 Kč) a Češi (28 421 Kč). I tak se u Čechů jedná o 6% nárůst, u Poláků dokonce o 14 %. Rozdíly jsou vidět i v pohledu lidí, kteří se nikam nechystají.  Ve všech zemích došlo ke zvýšení počtu těch, kteří nevyrazí na dovolenou proto, že chtějí své úspory ušetřit. Zatímco loni to tvrdilo 16 %, tento rok je to dokonce 26 % ze všech respondentů.

 

 

Ochranu proti rizikům Češi nepodceňují

Cestovní pojištění je nezbytné! Na dovolené totiž číhá mnoho nástrah a Češi to ví. Více jak polovina z nich si loni sjednala cestovní pojištění (55 %). Ti, kteří pojištění nebyli, tvrdí, že necestují moc daleko (40 %) nebo že necestují zas tak často (28 %). „Cestovní pojištění TravelCare slouží k úhradě léčebných výloh v případě nemoci nebo úrazu v zahraničí. Ti, kteří nemají pojištění sjednáno, musí hradit veškeré náklady na léčení ze své kapsy. To se v některých případech může vyšplhat až k miliónovým sumám,” varuje Vladimír Juza z Europ Assistance s tím, že pojištění je možné sjednat během pár minut online.

 

Evropany čím dál více zajímá poznávat cizí kultury. Češi chtějí prázdniny trávit s rodinou

Že dovolená nemusí být jen o odpočinku, ačkoliv je to pořád největší motiv všech dotázaných (38 %), potvrzují i data Holiday Barometeru. Oproti loňským 11 % chce letos poznávat nové kultury 21 % dotázaných Evropanů. Uvedla to například třetina (30 %) Portugalců, zatímco loni jich to tvrdilo pouze 14 %. Podobně je na tom 27 % Britů (loni 11 %), 24 % Španělů (loni 12 %), 24 % Italů (loni 13 %) a také 20 % Čechů (loni 8 %). Češi chtějí nejvíce ze všech zkoumaných států trávit dovolenou s rodinou (43 %). Nejméně to mají v plánu Španělé (30 %) a Francouzi (33 %). Češi také plánují o prázdninách nejvíce sportovat (15 %). Hned za nimi jsou Rakušané a Francouzi (oba 11 %) a pak Poláci (10 %). Naopak nejméně sport na dovolené láká Brity (5 %).

 

Průzkum byl proveden v květnu tohoto roku v 11 zemích Evropy: Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko a Velká Británie.