Jantarová perla Baltu. Rujána směle konkuruje Chorvatsku. Retro vážně nečekejte.

Jantarová perla Baltu. Rujána směle konkuruje Chorvatsku. Retro vážně nečekejte.

Typické křídové útesy, písečné pláže, osvěžující moře, příjemný vítr a čerstvá rybí kuchyně. To je Rujána, největší německý ostrov a oblíbené letovisko baltského pobřeží. Vyhledávaná destinace pro windsurfing, kiteboarding, paddleboarding a jakékoli plachtění. Je to ideální aktivní dovolená pro všechny generace jen pár hodin od Prahy. Objevte Rujánu ještě letos a na předrevoluční dovolenky zapoměňte.

 

Základní motoristické a cestovní informace

Do Německa autem. Není nic snazšího ani pohodlnějšího. Spolu s Francií patří Německo ke světovým rekordmanům v propracovanosti dálniční struktury - překonává je jen USA a Čína. V Německu osobní automobily žádné dálniční poplatky neplatí. A další věc - na německých dálnicích není nejvyšší povolená rychlost. Nejvyšší povolenou rychlost mají jen některé značené úseky, o to přísnější však bývají postihy za porušení. V obcích platí tradiční omezení 50 km/h. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Němci jsou k motoristům tolerantní i v dalších oblastech - povinná výbava je povinná jen pro vozidla registrovaná v Německu, ostatní vozidla musí mít výbavu dle pravidel své domovské země. V Německu stejně jako v Rakousku je určitá tolerance k alkoholu za volantem, a to 0,5 ‰, ta neplatí pro řidiče mladší 21 let a pro řidiče, kteří mají licenci dobu kratší než dva roky. Mělo by to nicméně stačit na jedno pivo k obědu, raději však malé. Děti do 12 let a výšky 150 cm musí být přepravovány v autosedačce nebo s podsedákem. Děti od 3 do 12 let, a také do 150 nesmí, cestovat na sedadle spolujezdce.

 

V Německu jste v EU, k překročení hranic vám tak stačí občanský průkaz, pokud řídíte, tak potřebujete průkaz řidičský. Cestujete-li s dětmi, měli byste mít průkaz s fotografií i pro ně - ať už občanku, nebo pas. V případě nutnosti zde budete jako občané EU zdravotně ošetřeni za stejných podmínek jako němečtí občané - zdravotnická zařízení jsou zde jak státní, tak soukromá a v akutních případech nemůžete ovlivnit, kam vás dopraví. Pokud se tedy do Německa chystáte, nezapomeňte přibalit cestovní pojištění. 

 

Zdroj: Redakce - Autovylet.cz

Kudy na Rujánu? Tradiční cestou z pevninského Německa je trajekt, kterým lze cestovat z několika přístavů. Velmi populární je spojení mezi pevninským městem Stahlbrode a ostrovním Sassnitzem, které nabízí možná ne nejkratší, ale rozhodně atraktivní plavbu. Od roku 2007 spojuje Rujánu s pevninou také most, který vede přes úžinu Strelasund a poskytuje asi nejrychlejší možnost dopravy. Pokud plánujete vyrazit trajektem, nezapomeňte si v sezóně včas koupit lístky, poptávka je poměrně velká a může se vám stát, že trajekt bude již předem plný. Doprava z ostrova vždy komplikuje situaci,když dojde k nehodě či poruše. Pokud by došlo k odtahu vozidla zpět do země, pěkně se to prodraží. Myslete na cestách i na připojištění svého vozidla. 

 

Všechno víme. Vyrážíme!

Rujána je dnes známá písečnými plážemi, útesy, jantarem i rybími burgery. Před rokem 1989 se jednalo o nejdostupnější přímořskou destinaci pro české turisty a dnes ji znovu ve velkém objevují. Nabízí mírnější klima než Chorvatsko nebo Itálie, průměrná červencová teplota je do 25°C a i koupání v Baltu je rozhodně více osvěžující (voda mívá 16-20°C) . Pro Rujánu jsou také typické dobré povětrnostní podmínky pro řadu sportů a je to také ideální místo pro cyklistiku. Čekáte, že to bude trochu retro? Zklameme vás, kdo Rujánu navštívil před 40 lety, už by ji asi nepoznal. Jedná se o moderní letovisko orientované na aktivní dovolené a očekávejte také německé ceny. Sám ostrov není velký - lze ho pohodlně přejet autem za necelé dvě hodiny. Všechny naše cestovatelské tipy, tak zvládnete bez problému při jedné návštěvě Rujány. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

 

Národní park Jasmund a křídové útesy

Jasmund je proslulý svými spektakulárními křídovými útesy, z nichž nejznámější je Königsstuhl - Králova židle. Tento skalní útvar vytváří malebnou panoramatickou scenérii, kde se bílé útesy tyčí nad pláží a jedná se o velmi typický obrázek z Rujány. Park nabízí jedinečný ekosystém, který zahrnuje pobřežní oblasti, lesy, rašeliniště a další přírodní prostředí. Najdete zde řadu turistických tras s menší náročností a nejoblíbenější je (nepřekvapivě) ta na vyhlídku na Královu židli. Krom pěších tras, které lze ve většině případů absolvovat též na kole, je tu v nabídce také řada možností vodních sportů. 

 

Oblíbenou atrakcí je Pirátský kaňon, skalnatý útvar, který vytvořila eroze v průběhu mnoha let. Je zde řada úzkých průchodů a kaňonů, které vytvářejí dojem, jako byste procházeli tajemnou a dobrodružnou krajinou a možná budete mít chvíli pocit, že jste se ocitli v Pirátech z Karibiku. Velmi vyhledávaným cílem pěších výletů je také vyhlídka, která nese jméno vyhlídka nese jméno místního rodáka a spisovatele Ernsta Moritze Arndta, v Garzu najdete jeho muzeum. 

 

Pokud chcete objevovat krásy národního parku a ubytovat se poblíž, doporučujeme ubytování ve městě Sassnitz. Tohle přístavní město je skvělý výchozí bod pro výlety, pohodlně se sem dopravíte trajektem z pevniny, najdete tu dostatek restaurací i zábavy pro deštivější dny (třeba krásný Motýlí dům) a také třeba typický zdejší maják.

Zdroj: Redakce - Autovylet.cz

Historické městečko Putbus

Pokud milujete místa, která dýchají historií, je Putbus na jihovýchodě ostrova to pravé místo pro vás. Historie, architektura, lázně, zámecké zahrady i kryté dětské atrakce a dostatek restaurací. Také je tu historické nádraží, ze kterého se dostanete pohodlně i do vzdálenějších destinací kdekoli na ostrově. Rujánská úzkokolejka je oblíbeným způsobem dopravy pro turisty, kteří chtějí prozkoumat krásy ostrova. V jízdním řádu lze nalézt i trasy zahrnující jízdu historickým parním vláčkem. 

 

Unikátní atrakcí pro deštivé počasí je “Dům vzhůru nohama”, s dětmi se dá vyrazit na Pirátský ostrov, což je kryté hřiště, najdete tu také krásnou neoklasickou oranžérii, galerii moderního umění Circus Eins a mnoho kaváren pro brunch nebo odpolední kávu. Pokud toužíte z městečka vyrazit do divoké přírody zkuste třeba neobydlený ostrůvek Vilm, na který se dá jet lodí a je součástí národního parku Jasmund. 

 

Přímo Putbus nemá městskou pláž, v docházkové vzdálenosti je ale jedna z nejkrásnějších pláží na Rujáně, tedy pláž v Sellinu se svým typickým molem zahrnujícím restaurace, kavárny i krásný výhled. Nedaleko je také písečná pláž v Binzu, vyhledávaná rodinami s dětmi kvůli postupnému přístupu do moře. K cestě na pláž lze využít také hromadnou dopravu nebo sdílená kola. 

Zdroj: Redakce - Autovylet.cz

Wiek a vodní sporty

Wiek je malebná obec na severovýchodě ostrova. Nabízí klidnou atmosféru pobřeží, nádhernou přírodu a také ideální podmínky pro vodní sporty, zejména paddleboarding, kiteboarding a windsurfingu. Místní zátoka nabízí optimální povětrnostní podmínky. Není divu, že kdo si koupí vedený kurz některého z těchto sportů, obvykle míří do Wieku. Je tu dokonce speciální Surf and Kite Camp, kde nasajete tu správnou atmosféru. Můžete si tu půjčit vybavení a zaplatit si lekci třeba jen na odpoledne. 

 

Obec je malá, ale malebná. Najdete tu pár poetických kaváren a hospůdek, které ožívají zvlášť během festivalů a akcí, které se ve městě tradičně konají. Pokud toužíte po změně, můžete se vydat třeba na Dranske beach s úžasným výhledem jak směrem k Rujáně, tak na širé moře. Jedná se o méně turisticky vytíženou pláž. Nedaleko najdete vyhlášený Caravan Camp "Baltic Sea" Dranske - pokud cestujete s karavanem, je to skvělé místo pro vás.

 

Když už aktivně, tak aktivně - vypravte se na kolech na mys Arkona v nejsevernějším cípu ostrova s charakteristickými cihlovými majáky a klidně potom sjeďte až do Národního parku Jasmund a Sassnitzu.  Na Rujáně stojí každé místo za návštěvu a (stejně jako v Chorvatsku) přibývá Čechů, kteří se sem pravidelně vrací na stejná místa. Něco na tom bude. 

Zdroj: Redakce - Autovylet.cz

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.