Jadran není jen Chorvatsko. Objevte kouzelné italské Caorle

Jadran není jen Chorvatsko. Objevte kouzelné italské Caorle

Vítejte v kouzelném městečku Caorle, které se nachází na pobřeží Jaderského moře v severní Itálii. Toto malebné přímořské město je známé svými pestrobarevnými domy, úzkými uličkami a malebnými kanály, které připomínají slavnější nedaleké Benátky. Caorle láká návštěvníky nejen svou bohatou historií a tradiční italskou atmosférou, ale také nádhernými plážemi a nabídkou gastronomických zážitků. Vydejte se s námi na cestu do tohoto úchvatného koutu Itálie.

 

Z Prahy jsme v Caorle za 9 hodin, z Českých Budějovic za 7 hodin. Na pláže Jaderského moře je to tak v Itálii o něco blíž než v Chorvatsku. Z početných letovisek mezi Benátkami a Terstem nabízí Caorle nejvíce historie a svou atmosférou se blíží právě slavným Benátkám, které se nachází jen něco málo přes hodinu odtud. Do Benátek lze z Prahy také letět za hodinu a půl, a následně se dopravit do Caorle. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Caorle má antickou historii a vzniklo ještě před naším letopočtem. Moře, pláže i samo městečko jsou velmi čisté a zdejší uličky se dají dobře brázdit s kočárkem. Najdete tu skvělé restaurace, kavárny i památky. Jako cíl pro svou dovolenou ho volí rodiny s dětmi, i skupinky mladých lidí nebo páry. Hlavní sezóna je typicky jadranská, tedy od června do září. Během zimy se sem nezřídka vydávají lidé i za poznávacími zájezdy. Caorle a okolí tedy má co nabídnout po celý rok. 

 

Cesta autem do Itálie

Do italského Caorle se vypravíte přes Rakousko. Tam vás nemine nutnost pořídit si dálniční známku. Jsou zde zpoplatněny jak rychlostní silnice, tak dálnice, a to pro auta i motorky. Koupit si známku online je finančně výhodnější, ale má to háček – pokud si zakoupíte známku na oficiálním webu, což doporučujeme (je i v češtině), bude aktivní až za 18 dní (to je totiž lhůta, kdy máte právo od nákupu odstoupit). Pokud potřebujete vyjet hned, vyplňte na webu, že nejste soukromá osoba, ale podnikatel. Web nevyžaduje IČO a vaše známka bude aktivní hned, podnikatel totiž nárok na odstoupení od koupi nemá. Jinak lze zakoupit známku fyzicky na benzínových pumpách či přímo na zpoplatněných úsecích skrze mýtné brány, avšak za vyšší poplatek.

 

 

V Itálii pro změnu není nic jako dálniční známky, takže nemusíte na nic myslet dopředu. Jsou tu mýtné brány. Platíte zde podle reálně ujetých kilometrů v placeném úseku. Na co si dát pozor? Na lísteček, který si vždy na začátku úseku vyjedete a při vyjíždění z úseku ho zase potřebujete pro platbu za počet ujetých kilometrů. V mýtných branách lze platit kartou i hotově. Pokud si chcete dopředu spočítat, kolik na mýtném utratíte, můžete si trasu “naklikat” na oficiálním webu a hned víte, kolik vás to bude stát.

Jedete vlastním autem? Nezapomeňte si auto na zahraniční silnice připojistit. Rakousko i Itálie jsou sice blízko, ale i tak se může stát, že vám auto asistence z povinného ručení nebude stačit. Pojedete v létě do zahraničí autem častěji? O důvod víc pořídit si Auto Care

Nezapomeňte přibalit cestovní pojištění. Jaké zvolit plnění? Ideálně to nejvyšší. S naším Travel Care s plněním do 100 milionů vás na cestách opravdu nemůže nic překvapit. 

 

Ubytování a pláže

V Caorle najdete typický mix hotelů a apartmánů. Ty čtyřhvězdičkové jsou spíše výjimkou, zato i ty levnější mívají soukromý úsek pláže nebo venkovní bazén. V Caorle je opravdu dost možností dobře se najíst. Nebojte se místo hotelových služeb vybírat spíše podle pláže. Které pláže jsou v Caorle ty nejlepší? Caorle získává za své pláže každoročně Modrou vlajku za čistotu a péči o životní prostředí. Je zde 18 kilometrů pláží se zlatým pískem a pozvolným vstupem do vody. V Itálii je typické, že se pláže dělí na část zdarma (tzv. spiaggia libera) a na placenou část s lehátky a slunečníky za poplatek (tzv. lido).

 

 

Zvláštní kouzlo mají dvě pláže přímo u historického centra. Pláž Levante je dlouhá necelé tři kilometry a je ideální pro rodiny s dětmi. Je zde několik zelených oáz, které poskytují stín i plážové bary, kde se můžete celý den občerstvit. Druhou pláží je Ponente, která má necelé dva kilometry. Na obou plážích najdete placenou i volnou část. Na Ponente se nachází více plovoucích plošin, které zvětšují plochu pláže a dá se z nich skočit přímo do hloubky. Pokud cestujete s pejskem, oceníte Bau Beach, kam mají psi volný přístup, což rozhodně není na italských plážích samozřejmost. Připravte se na to, že pláže v Caorle bývají hodně plné. Pokud si ale kousek popojdete, objevíte třeba bezplatnou Lido Altanea, kde už je situace o poznání příjemnější. 

 

Co dělat v Caorle?

Nejvýznamnější památkou v Caorle je Dóm z 11. století s typickou zvonicí. Častým obrázkem městečka je pak bílá pobřežní kaple zasvěcená Panně Marii, která se tyčí nad dvěma zmíněnými plážemi Ponente a Levante. Srdcem historického centra je náměstíčko Piazza Vescovado, kde najdete i zmiňovaný Dóm a také ony pověstné barevné fasády a kouzelné restaurace. Caorle je původně rybářská vesnice, proto asi nepřekvapí, že místní kuchyně je hodně postavená na plodech moře. Místní smažené sardinky, rybí polévky a špagety s mušlemi jsou vyhlášené. V Caorle se také – stejně jako v Benátkách – v minulosti pohybovalo pomocí vodních kanálů, proto se mu také říká “malé Benátky”. Přímo ve městečku je i luna park a aqua park a v sezóně nechybí různé večerní programy v centru.

 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024.

 

Caorle je – nepřekvapivě – velmi placaté a nabízí velmi rovinaté okolí. Využijte sdílená elektrokola a prozkoumejte nejen všechny části Caorle a místní pláže, ale vyjeďte klidně i do okolí. Ke Casoni di Caorle se dostanete pěšky, s kočárkem i na kole. Jedná se o rekonstruovanou historickou rybářskou vesničku s chýšemi z rákosu. Cesta vede podél Laguna Caorle, což je krásná vodní plocha, a kolem vodního kanálu Passo Falconera. 

Na pobřežní promenádě najdete spoustu skal s vytesanými obrazci. Každý rok se v Caorle koná soutěž “Živá skála”, kdy sochaři z různých zemí tesají do balvanů na promenádě sochy. Obzvlášť s dětmi je hledání obrazců cestou do centra příjemné rozptýlení. 

V Caorle si také můžete zaplatit výlet lodí. Motorové čluny vás mohou vzít prozkoumat početné laguny v okolí. Vánek na lodi dělá z tohoto výletu příjemný způsob, jak přežít i prožít horký den. 

 

Výlety po okolí Caorle

Parco ZOO Punta Verde

Nedaleko od Bibione a 40 minut autem od Caorle najdete příjemnou zoo. Je tu hodně zeleně, stínu a dětská hřiště. Očekáváte hlavu na hlavě? Vůbec ne. Na nemálo zdrojích se dočtete, že u v červenci zde bývá volněji. Lidé prostě raději tráví čas na pláži. Pokud si ale chcete od pláže odpočinout, je to ideální místo. A následně se můžete osvěžit třeba na některé z pláží Bibione. 

Benátky

Benátky jsou jen hodinu cesty od Caorle a po dálnici. Většina lidí parkuje na umělém ostrově Tronchetto, není to ale jediná možnost. Na internetu najdete i detailní texty o parkování v Benátkách a možná se vám zalíbí jiná alternativa. Do Benátek doporučujeme vyrazit z Caorle ráno co nejdříve a pokud cestujete s dětmi, měli byste vědět, že kočárky, koloběžky ani odrážedla nejsou pro Benátky vhodné – je zde dlažba a každých pár kroků máte nějaký schůdek nebo můstek. S malými dětmi je to spíše na nosítko či krosnu. Pokud na vás bude centrum přelidněné, zkuste vedlejší ostrůvek Murano, je tam méně lidí a najíte se za lepší cenu. Benátky a zdejší atmosféra rozhodně lákají zůstat až do západu slunce. Benátky lze z Caorle navštívit i lodí. Obvykle máte jen pár hodin na některém z ostrovů, ale je to také příjemný způsob, jak Benátky navštívit. 

Treviso

Treviso neboli “malé Benátky” najdete také hodinu od Caorle. Jedná se o město, kde se též zachovaly městské kanály, a nabízí velmi podobnou atmosféru jako Benátky, ale v méně turistickém obalu. Treviso je domácím městem módní značky Benetton i kávovarů De'Longhi. Údajně zde vzniklo tiramisu a město i jeho okolí je velmi známé díky výrobě prosecca světové úrovně. Těch argumentů, proč tam vyrazit, je skutečně dost. 

Zajímají vás další severoitalská města jako Verona, Padova, nebo Bolzano? Města i jejich okolí lemovaná vinařstvími jsme pro vás zpracovali v samostatném článku o krásách severní Itálie.  

 

 

Portogruaro

Portogruaro je dvacetitisícové městečko regionálního významu. Najdete ho ve vnitrozemí jen 25 minut od Caorle. Rádi byste si z Itálie přivezli dobré víno? Tak Portogruaro nevynechte! Je tu krásné historické centrum plné gotické i renesanční architektury. Za prohlídku stojí mlýny na řece Lemene i zdejší kostely. Pak se ale určitě vydejte k vinici Amadio, která vás snadno okouzlí a pořiďte tu červená i bílá vína plná místního slunce. 

Terst

Do Terstu, který leží na samé hranici se Slovinskem se můžete vydat na výlet, nebo tam zavítat cestou domů. Od Caorle je to autem hodina a půl. Ale pozor, i tam lze podniknout z Caorle plavbu lodí. Terst má bohatou i pohnutou historii a je spojen také s životem a tvorbou řady umělců: od Kafky, Broda a Rilkeho, až po Joyce. Zdejší univerzita patří mezi nejvýznamnější v Evropě. V Terstu se potkávala řada kulturních vlivů a najdete tu spoustu muzeí. Když sem někdo míří z Caorle, bývá hlavním cílem výpravy zámek Miramare, který býval letní rezidencí Habsburků. 

*

Pokud přece jen preferujete Jadran z chorvatské strany, vydejte se letos třeba na Makarskou.

 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024.