Desatero bezpečné jízdy v zimě

Desatero bezpečné jízdy v zimě | Europ Assistance

Chystáte se v zimním období brázdit vozovky pokryté sněhem? Chladné dny mohou být pro řidiče nevyzpytatelné, a proto je důležité nepodcenit přípravu. Náš tým auto asistence pro vás připravil desatero, díky kterému vás v mrazivých dnech nic nezaskočí

1. CESTU ZVAŽTE!  

Vzhledem k epidemickým opatřením, ale i meteorologickým podmínkám nezapomeňte svoji cestu vždy pečlivě promyslet. 
  

2. BEZ ZIMNÍCH PNEU A ŘETĚZŮ ANI RÁNU  

Povinnou zimní výbavu vozidla snad nemusíme zmiňovat. Pokud však míříte do hor, můžou Vám právě sněhové řetězy ulehčit případné martyrium. Sněhovým řetězům se navíc nevyhnete ani v případě, že při cestě narazíte na dopravní značení C 5a („Sněhové řetězy“), které Vám jejich nasazení přímo přikazuje. Bez nich nemůžete pokračovat v jízdě.

3. DOBITÁ AUTOBATERIE  

Relaxem na chatě určitě „dobijete baterky“ sami sobě. Neznamená to však, že stejně na tom bude i vaše auto. Nezapomeňte, že pokud bude vozidlo stát celé dny v mrazu, je potřeba ho alespoň jedenkrát za den nastartovat na volnoběh, aby se baterie dobila. Myslete na sebe, ale i na svého „miláčka“ na čtyřech kolech. 
  

4. KONTROLA KAPALIN  

Ujistěte se, že máte dostatek nemrznoucí chladící kapaliny, zimní směsi do ostřikovačů a zkontrolujte  dostatečnou hladinu motorového oleje. 
  

5. NATANKUJTE KVALITU  

Ne nadarmo se říká: Jste to, co jíte! U auta to platí stejně tak. V mrazivých dnech tankujte vysoce oktanové kvalitní palivo. Dieselovým motorům dopřejte nemrznoucí aditivum. A hlavně – natankujte plnou! Pokud by vás zastihla na cestách patálie, alespoň si v autě zatopíte. 

 


  

6. PARKUJTE NA JISTOTU  

Pokud máte k chatě omezený přístup, nechte auto odstavené bezpečně na zpevněné komunikaci. Tady určitě nezapadnete. 
  

7. PRAKTICKÁ VÝBAVA 

O řetězech již zmínka byla. Hodit se však může také škrabka, fólie na přední sklo*, lopata na sníh, rozmrazovací spreje nebo dokonce startovací kabely. Skautské heslo: Vždy připraven! je opravdu na místě. A pokud danou výbavu nebude třeba použít – tím lépe. 

*Pokud fólii zapomenete, nevadí. Stačí zvednout stěrače, aby jejich guma nepřimrzla na sklo a neničila se. 
  

8. BEZPEČNÁ VZDÁLENOST  

Udržujte bezpečnou vzdálenost! Nejen na veřejnosti jako prevenci proti nákaze koronavirem, ale i na cestách. V zimních měsících toto pravidlo platí dvojnásob. 

 


  

9. BUĎTE VE SPOJENÍ A V TEPLE  

V případě nouze je dobré, když se máte kam dovolat. Třeba k nám – my už se o vás postaráme. Dbejte na to, aby byl váš telefonní přístroj dostatečné nabitý. Ale nenechávejte ho dlouho v autě, protože mráz ničí jeho baterii.  

Čekání na pomoc vám určitě uběhne rychleji v teple. V zimních měsících můžete ocenit, když si přibalíte jednu hřejivou deku navíc. 
  

10. BEZ POJIŠTĚNÍ NENÍ ŽÁDNÉ VESELENÍ  

Před cestou si zkontrolujte platná pojištění a zelenou kartu. Se správnou pojistnou smlouvou (třeba naším AutoCare) máte vždy jistotu, že se dovoláte ke specialistům, kteří vás nenechají ve štychu.

 

Tak šťastnou cestu! 

PS: Každá rada se hodí, a proto pro vás máme ještě jednu navíc. V zimních měsících nám může také pěkně zavařit špatně upevněný snowboard nebo lyže na střešním nosiči. Pokud nemůžete využít střešní box, dbejte na řádné připevnění a vše raději několikrát zkontrolujte. Přečtěte si také, co musí v zimě umět cestovní pojištění na hory