Česko má 5. nejstarší vozový park v EU

Česko má 5. nejstarší vozový park V EU

S novým rokem zestárl i vozový park v ČR. Podle Svazu dovozců automobilů dosáhla auta v roce 2022 v Česku průměrně stáří 15,93 let, což je téměř o 4 roky více než je průměr v Evropské unii. Stále tak držíme pátou příčku mezi nejstaršími vozidly v Evropě. Nejstarší vozový park má Lotyšsko, nejnovějšími auty se pak prohání řidiči v Lucembursku, následují je Rakušané. 

 

Vývoj vozového parku v ČR

V České republice je registrováno 6 425 417 osobních automobilů a jejich průměrné stáří je necelých 16 let. Za poslední dva roky se pak situace spíše zhoršila a vozový park ještě zestárl. Během covidu se totiž snížil počet prodaných nových vozů. Mezi příčiny tohoto stavu řadí Svaz dovozců automobilů vysoké pořizovací ceny nových vozů i novějších ojetin, ale také velký dovoz starších aut ze zahraničí pro bazarový prodej. V dlouhodobých evropských číslech o nehodovosti na silnicích se jasně ukazuje souvislost mezi množstvím závažných dopravních nehod a počtem usmrcených osob a stářím vozového parku dané země. 

Přečtěte si detaily v článku Vozový park v Česku: „Staříci“ na našich silnicích.

 

Jak jsou na tom ostatní

Nejstarší vozidla potkáte v EU na silnicích Lotyšska (17 let) a Rumunska (16,9 let). Starší auta než v ČR jezdí i na silnicích Řecka (16,6) nebo Estonska (16,7). Tím však výčet končí. Mladší vozy totiž mají v průměru také Slováci (14,3), Maďaři (14,2), nebo řidiči v Čechy hojně navštěvovaném Chorvatsku (14,8). Druhou příčku mezi premianty si po Lucembursku (6,7) drží Rakušané (8,5), následují Irové (8,6) a Dánové (8,9). 

 

Autobusy také stárnou

Bez zajímavosti nejsou ani statistiky stáří autobusů ve veřejné dopravě v EU. V tomto případě se nacházíme ve středním proudu. Evropský průměr je 12,8 let, náš “autobusový park” je o něco starší, má 14,6 let. Nejnovějšími autobusy se lidé svezou v Rakousku (4,9 let), Lucembursku (5,4 let) a ve Švédsku (6,5 let). Zde hodnoty mohou souviset s rychlostí, jakou se ve veřejné dopravě prosazují alternativní paliva a elektromobilita, což vede k obnově vozového parku. Nejstarší autobusy mají v Řecku (19,4 let) a v Rumunsku (18,1 let). 

 

Přečtěte si více:

https://www.acea.auto/figure/average-age-of-eu-vehicle-fleet-by-country/

https://portal.sda-cia.cz/clanek.php?id=7012&v=m