Vysoké Tatry - velehory za humny. Dovolená na výlet i na týden

Vysoké Tatry - velehory za humny. Dovolená na výlet i na týden

Vysoké Tatry jsou naše nejbližší velehory, od Prahy jsou pár hodin. A ač jsou doslova vysoké, rozkládají se na malé ploše. Najdete tu tedy pohromadě vše, co lze hledat v horách, na velmi malé rozloze. Strmé štíty, ledovce, jezera i kouzelná údolí. To vše bez jazykové bariéry a za ceny, na které jsme zvyklí třeba z Krkonoš. Tak do auta a jedeme do Vysokých Tater! 

 

Cestování autem na Slovensku

K cestování na Slovensko vám stačí občanský průkaz a řidičák, platí se zde Eurem a pro nouzové hovory stačí vytočit 112. Stejně jako u nás zde větší města spojuje poměrně kvalitní infrastruktura dálnic a na venkově je to trochu dobrodružnější. Rychlostní limity jsou zde totožné jako u nás, jen pokuty za jejich překročení jsou údajně o něco vyšší. Za jízdy se nesmí telefonovat, zimní gumy jsou povinné od 15. listopadu do 31. března a povinné ručení je samozřejmostí. I na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu za volantem a děti do 150 cm či 36 kg musí být připoutané v autosedačce. V povinné výbavě nesmí chybět výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a rezervní kolo. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.

 

Gerlachovský štít, Vysoké Tatry

Silniční poplatky

Pro jízdu po dálnici či rychlostní silnici musí mít všechny vozy, krom motorek, dálniční známku. Na benzínku ale nespoléhejte. Na Slovensku mají dálniční známky jen elektronickou podobu a od letošního roku dokonce trochu podražily. Zakoupit lze známku na 10 dní za 12 EUR, 30 dní za 17 EUR nebo 365 za 60 EUR. Vyřídit si ji můžete na webu eznamka.sk, nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci, kde si můžete kontrolovat její platnost a libovolně si dokupovat s předvyplněnými údaji o vozidle. Pokud jezdíte na Slovensko pravidelně, je aplikace docela šikovná. 

Pokud se chystáte na Slovensko déle než na otočku, nezapomeňte se zamyslet nad svým cestovním pojištěním a výškou jeho plnění. Pokud se chystáte autem, ověřte si, zda vaše asistenční služba poskytuje servis i v zahraničí a zvažte na cesty některou doplňkovou službu, kterou jako když najdete obzvlášť, když dojde na repatriaci vozu. 

 

Popradské pleso, Vysoké Tatry

Kam se ve Vysokých Tatrách vydat?

Nutno říct, že Vysoké Tatry si svou vybaveností v ničem nezadají třeba s Krkonošemi, nebo i alpskými středisky. Silnice jsou v dobrém stavu a ve všech turistických centrech a u vstupů do Národního parku najdete placená parkoviště. Už během čtyřech dní se dají navštívit hlavní turistická lákadla, za týden se můžete pustit i do objevování méně známých míst. Tak pojďme na to. 

 

Roháče a Západní Tatry

Co nabízí západní část Vysokých Tater, tedy ta nejbližší k nám? Západní Vysoké Tatry jsou v průměru o pár set metrů nižší než centrální část a umí nabídnout i méně náročnou turistiku a přitom zachovat úžasné horské výhledy. Neradi přeháníme, ale například Roháčská plesa nabízí opravdu fantastický zážitek. Pokud se chcete chvíli cítit jako na pohlednici, dejte si okruh kolem těchto čtyřech ledovcových jezer, v jejichž hladině se odráží okolní vrcholky. Kolem jezer lze absolvovat nepříliš náročnou túru a navštívit i 18 metrů vysoký Roháčský vodopád. 

Právě Roháče jsou nejnavštěvovanější část Západních Tater. Pokud se chcete vypravit na méně frekventovaná místa v této lokalitě, můžete vyrazit třeba na Sivý vrch (1 805 m. n. m.) přes skalní město Radové skaly. Tato trasa je hodnocená jako méně náročná, ale v pár úsecích si při cestě přes kameny budete muset pomoci rukama. 

Pokud vás lákají Západní Tatry můžete se ubytovat třeba v malebném horském městečku Zuberec, které je samo o sobě dobrým výchozím bodem pro řadů túr. Pro ty, kdo preferují větší města, je tu Liptovský Mikuláš, další alternativou je třeba Dolný Kubín. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare se slevový kódem leto23.

 

Roháčské pleso, zdroj: Tatra Adventures

Tatranská Lomnica, jezera a vrcholy

Tatranská Lomnica je částí města Vysoké Tatry a nejvyhledávanějším turistickým střediskem celých hor. Najdete zde nejen mnoho možností ubytování a perfektní vybavenost, ale i skvělý výchozí bod pro řadu výletů. Lanovkou se zde můžete vyvézt hned ke dvěma cílům. První zastávkou kabinkové lanovky je Skalnaté Pleso. Dostanete se tam lanovkou za 12 minut, nebo po zelené turistické trase za 2,5 hodiny. Najdete tu krásné výhledy na morénové pleso, na Lomnický štít a můžete navštívit také zdejší astronomickou a meteorologickou observatoř. 

Na Skalnatém plesu můžete nastoupit na další lanovku a vyvézt se na druhý nejvyšší vrchol Vysokých Tater - Lomnický štít (ano, na ten vrchol, který znáte z filmu Anděl na horách) do výšky 2 633 m. n. m. Když tam vyjedete, můžete se po hřebenech vydat do všech směrů - třeba na soustavu jezer Spišská plesa, která nabídne vašim očím rozhodně vše, co jste si od Vysokých Tater “objednali”. 

Na trasách kolem Tatranské Lomnice není nouze ani o sympatické horské chaty, kde se můžete občerstvit. Jedná se každopádně spíše o náročnější výšlapy, Vysoké Tatry jsou hodně skalnaté, a pro trasu vhodnou s kočárkem doporučujeme využít služeb infocentra v Tatranské Lomnici, prý se takové cesty s využitím lanovky naplánovat dají. 

 

Tatranská lomnica, zdroj: Kinska Travel

Hrebienok a vodopády

Nedaleko od Tatranské Lomnice najdete Hrebienok, což je další skvělé výchozí místo na túry za krásami Vysokých Tater a navíc se tam dostanete pohodlně jedinou pozemní lanovkou na Slovensku. Zaparkujete ve Vysokých Tatrách, v části Starý Smokovec hned u úpatí lanovky a pak se zase chvíli povezete. Pokud to tedy nevezmete raději po cyklostezce, která vede téměř souběžně s lanovkou. 

V zastávce Hrebienok najdete několik občerstvení bobovou dráhu s působivým výhledem. Kolem Bilíkovy chaty se můžete vydat na vodopády Studeného potoka a to včetně Dlhého vodopádu, který je vysoký 16 metrů. Vypravit se můžete i na Vodopád Skok, který je se svými 25 metry nejvyšším vodopádem ve Vysokých Tatrách, a nedaleké Pleso nad Skokom. V této oblasti je také každá horská chata malým zážitkem - ať už chcete ochutnat autentickou kuchyni, nebo si jen na baru vypít panáka na posilněnou. Jmenujme třeba oblíbenou Rainerovu chatu, Téryho chatu (neboli Terinku, což je nejvýše položená chata s celoročním provozem) nebo Zamkovského chatu. 

Pokud toužíte po autentické horské atmosféře, zkuste třeba Sliezsky Dom ve Velické dolině. Jedná se o oblíbené místo horolezců a zkušených horalů, kteří se odtud vydávají i na Gerlachovský štít. Najdete tu opravdu vysokohorské výhledy a krásný pohled na Velické pleso. 

 

Hrebienok, zdroj: Travel King

Štrbské pleso a okolí

Štrbské pleso je asi nejtypičtější morénové ledovcové jezero ve Vysokých Tatrách a pohled na něj a šikmou střechu hotelu Patria na jeho břehu je asi nejtradičnějším obrázkem z těchto hor, nemůžeme ho tedy vynechat. Jedná se také o jednu z lokalit vhodnou i pro lehčí turistiku, nebo dovolenou s menšími dětmi. 

Kolem samotného jezera se dá udělat pěkný celodenní výlet. Pozor, v jezeře se nedá koupat, protože je chráněné. Pokud toužíte po osvěžení v horském jezeře mezi horami, vydejte se na Popradské pleso. Mengusovskou dolinou tam vede hned několik tras a koupání je tam povoleno. Zkuste svou otužilost! Voda v jezeře mívá v letních měsících maximálně 15°C. 

Od Štrbského plesa se nicméně po Tatranské magistrále dostanete k řadě dalších cílů a pokud s sebou berete kola, můžete se svéz i po Podtatranské cyklomagistrále, třeba do Tatranské Lomnice. Jak jsme říkali na začátku, ve Vysokých Tatrách je vše blízko, jen to převýšení se pocítí.

 

Štrbské pleso, Vysoké Tatry

Máme pro Vás 20% slevu na cestovko TravelCare s kódem leto2023.