Provoz na silnicích byl během letní sezóny 2021 silnější než vloni

Provoz na silnicích byl během letní sezóny 2021 silnější než vloni | Europ Assistance

Během prázdnin vyrazilo na dovolenou autem o 16 % více řidičů než vloni, přesto letní sezóna nedosáhla na stav před pandemií koronaviru. Potvrzuje to Česká asociace asistenčních společností (ČAAS), jejíž členové během července a srpna 2021 vyjížděli k více než 60 tisícům nepojízdných vozidel v ČR i v zahraničí. Nejčastějšími příčinami byly závady motoru, defekty pneumatik, převodovky nebo startéru a nehody vozidel na tuzemských silnicích. O třetinu vzrostl počet zásahů speciálních asistenčních posádek v Chorvatsku.

Během letošní letní sezóny poskytli členové asociace ČAAS asistenční pomoc téměř 49 tisícům motoristů na území České republiky. Mezi nejčastější problémy motoristů patří podle statistiky asociace poruchy (motor, baterie, spojkový pedál, startér, chlazení), nehody (střet vozidel, střet se zvěří, čelní sklo), vlastní zavinění (defekt pneu, vybitá baterie, zabouchnutí klíčů, záměna paliva).

Více zásahů evidovala ČAAS také v zahraničí. V bilanci převažují poruchy nad nehodami, objevují se i pro zahraničí charakteristické příčiny, jakými je poškození klíčů, jejich vybití nebo utopení v moři. Motoristé by rovněž měli být obezřetní při jízdě po zahraničních silnicích nižších tříd, kde je vyšší riziko defektu pneumatik. Zcela by se měli vyvarovat jízdě po nezpevněných nevyznačených komunikacích, kde si budou muset případnou asistenční pomoc uhradit z vlastní kapsy. „Asistenční zásahy provádí členové České asociace asistenčních společností stále za přísných hygienických bezpečnostních opatření, která se navíc velmi dynamicky mění v závislosti na situaci v dané zemi. Díky tomu jsou především zahraniční zásahy náročnější a vyžadují více času,“ hodnotí sezónu Aleš Povr, tiskový mluvčí České asociace asistenčních společností.

Zajímavá je bilance zásahů v tradiční dovolenkové destinaci, Chorvatsku. Již několik let zde pomáhají českým řidičům v nouzi speciální asistenční týmy s česky hovořící posádkou, které sem na letní sezónu každoročně vysílají některé asistenční společnosti. Letos tyto asistenční týmy zajistily 633 zásahů, což je o třetinu více než loni.

Česká asociace asistenčních společností (ČAAS) je organizací zastupující nejvýznamnější asistenční společnosti působící v ČR. Mezi členy ČAAS patří Europ Assistance, Global Assistance, Allianz Partners a Euro-Center Prague. Nejčastěji využívanými jsou asistenční služby pro motoristy, asistenční zdravotní služby pro cestovní pojištění, domácí technické asistence pro obytné domy a byty, a právní asistence. Více informací najdete na www.caas.cz.

Zdroj: Tisková zpráva ČAAS - Provoz na silnicích byl během letní sezóny 2021 silnější než vloni