Cestovní horečka znovu propuká! Evropané plánují vyrazit na dovolenou nejvíce od roku 2012

Evropané a letní dovolená

Užít si léto naplno a vyrazit na dovolenou má tento rok v plánu 75 % Evropanů. To je nejvíce za posledních 12 let. Evropský průměrný rozpočet se ve srovnání s minulým rokem zvýšil z 44 500 Kč na 45 470 Kč. To odráží skutečnost, že ačkoliv je současná inflace v eurozóně nepříznivá, lidé si přesto chtějí léto užít. Nejatraktivnějšími destinacemi roku 2023 jsou Itálie, Francie a Španělsko. Polovina Evropanů plánuje jet na dovolenou autem a na oblibě si získává městská turistika. Boom zažívá také tzv. workation, kdy lidé během dovolené současně i pracují.

 

Zvýšený rozpočet na dovolenou

Ačkoliv se v Evropě řeší špatná ekonomická situace, lidé chtějí cestovat více než před covidem. Na letní dovolenou se letos chystá 75 % Evropanů. Evropský průměrný rozpočet na dovolenou se ve srovnání s minulým rokem zvýšil z 44 500 Kč na 45 470 Kč. Češi mají v porovnání s Evropou v plánu za dovolenou utratit průměrně 30 548 Kč. Pro srovnání Němci 55 831 Kč a Poláci 27 242 Kč. Plány Evropanů podle průzkumu nejvíce ovlivňuje rostoucí inflace, naopak covid je až na úplném dně žebříčku. Inflace má nejsilnější dopad na jižanské země Portugalsko, Francii, Španělsko, Itálii, a také na Polsko. A právě ekonomické problémy uvádí jako hlavní důvod k necestování 47 % Evropanů. I ti, kteří na dovolenou vyrazí, ale mají obavy. Až 48 % z nich se obává, že jim na dovolené dojdou peníze. Možná i proto někteří cestovatelé volí levnější možnost ubytování (34 %) či last minute zájezdy (32 %).

 

Sjednejte si naše cestovní pojištění TravelCare ještě dnes. 

 

 

Autem a hlavně pohodlně. Na vzestupu je městská turistika

I na letošní prázdniny pojede více než polovina Evropanů na dovolenou do zahraničí (52 %). Nejatraktivnějšími destinacemi budou Itálie, Francie a Španělsko. Stejně jako v předchozích letech je velký zájem především o přímořské destinace (60 %). Evropané mají také v plánu více než minulý rok vyrážet na venkov (25 %) a na hory (23 %). Zajímavým trendem je také městská turistika. Město jako cílovou destinaci si plánuje zvolit 30 % Evropanů, přičemž v roce 2021 to bylo jen 21 %. Respondenti průzkumu uvádí, že během cesty na dovolenou je pro ně nejdůležitější pohodlí (64 %). To se odráží i na způsobu dopravy, který mají v plánu zvolit. Polovina Evropanů na dovolenou pojede autem (50 %). V porovnání s našimi sousedy Německem (47 %) a Polskem (51 %) vede v autocestování Česko. „Na dovolenou autem se chystá vyrazit 53 % Čechů. Myslet by proto měli na správné pojištění. Odtah vozu ze zahraničí totiž může vyjít na statisíce a povinné ručení jako ochrana zdaleka nestačí. Sjednaná asistenční služba navíc může zajistit náhradní vůz a dovolená tím nemusí nutně končit,“ radí Lukáš Soural, Obchodní a marketingový ředitel. Více než třetina Evropanů poletí letadlem (37 %). Oproti roku 2021, kdy leteckou dopravu mělo v plánu využít pouze 22 % lidí, jde o významný nárůst.

 

 

Workation jako nový standard? Tři z deseti Evropanů mají v plánu na dovolené pracovat.

Evropané čím dál více propojují svůj volný čas s prací, a snaží se tak vybalancovat výkon a zážitky. Workation, tedy zkombinovat dovolenou s prací, má letos v plánu 28 % Evropanů, přičemž v roce 2021 šlo pouze o 17 % lidí. Nejvíce si tento trend oblíbili Italové (38 %) a nejméně mají v plánu pracovat Francouzi (20 %). Češi (25 %) pracují z dovolené v porovnání se svými německými sousedy (24 %) dokonce více.  Pro práci z dovolené je důležitá nejen morálka, ale zejména internetové připojení. A právě pro 24 % Evropanů je kvalitní internet opravdu důležitý. Z průzkumu vyplývá, že 43 % dotázaných, kteří chtějí během své dovolené i pracovat, zůstane ve své zemi. Zatímco 28 % lidí má v plánu strávit svou workation v zahraničí a 24 % cestovatelů se rozhodlo pro kombinaci obojího.

Rozsáhlý průzkum Holiday Barometer byl realizovaný naší společností Europ Assistance od března do dubna roku 2023. 

 

Sjednejte si naše cestovní pojištění TravelCare ještě dnes.