Autem na Slovensko k vodě. Informace na cesty i tipy na koupání

Autem na Slovensko k vodě. Informace na cesty i tipy na koupání

K přejezdu přes hranici k našim nejbližším sousedům a “bratrům” Slovákům žádné zvláštní doklady nepotřebujete. Všude se domluvíte a i krajina je nám tak nějak blízká. Snadno tak zapomenete, že jste v tu chvíli v zahraničí. Liší se v něčem jízda po slovenských silnicích od těch českých? Na co si dát pozor, co zaplatit a kam si autem zajet? Nabízíme praktické informace na cestu i pár tipů na koupačku. 

 

Základní motoristické informace

K cestování na Slovensko vám stačí občanský průkaz (a řidičák, pokud řídíte), platí se zde Eurem a pro nouzové hovory stačí vytočit 112. Stejně jako u nás zde větší města spojuje poměrně kvalitní infrastruktura dálnic a na venkově je to trochu dobrodružnější. Rychlostní limity jsou zde totožné jako u nás, jen pokuty za jejich překročení jsou údajně o něco vyšší. Za jízdy se nesmí telefonovat, zimní gumy jsou povinné od 15. listopadu do 31. března a povinné ručení je samozřejmostí. I na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu za volantem a děti do 150 cm či 36 kg musí být připoutané v autosedačce. V povinné výbavě nesmí chybět výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a rezervní kolo. 

 

Sjednejte si naše cestovní pojištění TravelCare ještě dnes. 

 

 

Silniční poplatky

Pro jízdu po dálnici či rychlostní silnici musí mít všechny vozy, krom motorek, dálniční známku. Na benzínku ale nespoléhejte. Na Slovensku mají dálniční známky jen elektronickou podobu a od letošního roku dokonce trochu podražily. Zakoupit lze známku na 10 dní za 12 EUR, 30 dní za 17 EUR nebo 365 za 60 EUR. Vyřídit si ji můžete na webu eznamka.sk, nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci, kde si můžete kontrolovat její platnost a libovolně si dokupovat s předvyplněnými údaji o vozidle. Pokud jezdíte na Slovensko pravidelně, je aplikace docela šikovná. Pokud se chystáte na Slovensko déle než na otočku, nezapomeňte se zamyslet nad svým cestovním pojištěním a výškou jeho plnění. Pokud se chystáte autem, ověřte si, zda vaše asistenční služba poskytuje servis i v zahraničí a zvažte na cesty některou doplňkovou službu, kterou jako když najdete obzvlášť, když dojde na repatriaci vozu. 

 

Zabaleno - jedeme k vodě. Na Slovensko!

Slovensko, to nejsou jen Tatry. Krásnou přírodu najdete na Slovensku za každým rohem, stejně jako v Česku. Pokud jde o koupání, je z čeho vybírat a občas nemusíte jet ani daleko za hranice. 

 

Zdroj: Booking.com

Senec a Slunečná jezera

Jen 25 kilometrů od Bratislavy se můžete vykoupat v oblíbené vodní nádrži. Umělé jezero se jako koupaliště začalo používat už v roce 1919, kdy získalo přezdívku Slovenské Tahiti. Je to oblíbený rekreační cíl bratislavčanů a nejen jich. V okolí Slunečních jezer najdete parkoviště, která se v tropických dnech rychle plní i množství příležitostí k ubytování a občerstvení. Na své si přijdou i milovníci vodních sportů nebo kempování. Tohle je prostě slovenský Mácháč. 

 

Zdroj: Booking.com

Vodní nádrž Palcmanská Maša

Přece jen toužíte po koupání mezi vysokými kopci a troše “alpské” atmosféry? Pokud jste na Slovensko přijeli pro vysokohorská panoramata, je plavání v Palcmanské Maše to pravé. Největší vodní plocha Slovenského ráje vám poskytne prostor pro odpočinek i rybolov a v okolí dostatek kopců ke zdolání. Na hřebeny vám pomůže i sedačková lanovka. Lenošit tady prostě můžete s výhledem. 

 

Zdroj: www.kamnavylet.cz

 

Velké Kolpašské jezero

Pokud se vydáte ke Kolpašskému jezeru, najdete v lokalitě hned několik dalších vodních ploch. Toto jezero patří mezi ty nejteplejší. Slouží k rekreaci i rybolovu. Na plážích najdete i převlékací kabinky a veškerou vybavenost. V oblasti ponitří pak můžete navštívit řadu dalších přírodních krás a ubytovat se třeba v Nitře nebo Banské Bystrici a těžit tak i z výhod větších měst. 

 

Zdroj: www.travelking.cz

 

Sjednejte si naše cestovní pojištění TravelCare ještě dnes.