Autem do Chorvatska: Pozor na ostrovy a nemocnice, které chtějí platit hotově

Asistenční služby - Chorvatsko

Letní dovolené jsou často spojené s nenadálými úrazy a onemocněními. Ve většině oblíbených destinacích českých turistů je k dispozici kvalitní zdravotní péče. To ovšem neznamená, že je zcela zdarma. Je potřeba si dát pozor na platbu na místě zejména v soukromých zařízeních, ale ani platby ve veřejných zdravotnických zařízeních nejsou výjimkou. Nikoho jistě nepřekvapí, že Češi na dovolené musí čelit hlavně problémům s trávením. Ale je tu celá řada zdravotních potíží a úrazů, které dokáží potrápit nejednoho dobrodruha i plážového povaleče. Na co si tedy dát pozor a s čím počítat? Ať už letos vyrazíte kamkoliv, neměli byste zapomenout na pořádné cestovní pojištění.

 

S kartou EZP nemusíte uspět

Nejvíc Čechů v létě míří za mořem do Chorvatska. Když už zde k nějaké zdravotní komplikaci dojde, není potřeba panikařit. Tamější zdravotnictví je na dobré úrovni, která není příliš odlišná od podmínek v Česku.

„Síť ambulantních lékařů (ordinacije) je v turistických destinacích poměrně hustá, ordinační hodiny bývají různé, často mají otevřeno do devatenácti hodin. Přestože se pohybujeme v rámci EU a měli bychom být ošetřeni za stejných podmínek jako místní občané a lékaři by měli akceptovat Evropský průkaz zdravotního pojištění, tak se s tím u ambulantních lékařů setkáme spíše zřídka,” potvrzuje praxi u jižních sousedů Jana Ježková, lékařka Europ Assistance. Cestovní pojištění tak i pro tuto destinaci dává jednoznačně smysl.

Další vyšší úrovní lékařského zařízení jsou polikliniky (domovi zdravlja), kde funguje více ambulantních lékařů. Nicméně nebývají v nich často k dispozici potřebné zobrazovací vyšetřovací metody, případně laboratoř. Avšak základní ošetření jednoduchého onemocnění nebo úrazu typu řezná rána či poranění mořským ježkem jsou zde schopni vyřešit.

„Se složitějšími obtížemi nebo v případě nutnosti nějakých vyšetření je třeba vyhledat nemocnice, chorvatsky bolnice, které jsou ve velkých městech jako Pula, Rijeka, Zadar nebo Split,” dodává Jana Ježková.

 

Pozor na ostrovy

Chorvatsko má z pohledu cestování a zdravotní péče jedno specifikum – řada turisticky oblíbených míst se nachází na některém z mnoha chorvatských ostrovů, což v případě zdravotních problémů komplikuje transport k lékaři. Někde například trajekty mezi ostrovem a pevninou jezdí jen několikrát denně. Je vhodné s tím počítat a vycestovat s vybavenou cestovní lékárničkou.

„V případě řešení vážných situací se pacienti na pevninu transportují buď letecky vrtulníkem, nebo záchranářskou lodí. S velmi malými dětmi nebo u starších, případně chronicky nemocných pacientů doporučujeme volit dovolenou na pevnině, kde je péče rychleji dostupná,” doporučuje Eva Kratochvílová, produktová manažerka cestovního pojištění Generali České pojišťovny.

 

Asistenční služby - Chorvatsko

 

Nemocnice vyžadují platbu na místě

Cestovní pojištění by mělo být při cestách do ciziny standardem. A to i do zemí v rámci EU. Například v Chorvatsku je potřeba s úhradou za ošetření počítat vždy. Podle zkušeností Generali České pojišťovny je přístup tamějších lékařů k akceptování úhrady za ošetření prostřednictvím pojišťovny spíše výjimečný.

„V takové chvíli klientům s cestovním pojištěním situaci pomáhají řešit pracovníci asistenční služby, kteří zajišťují garanci toho, že ošetření bude v rámci pojistky zpětně proplaceno,” vysvětluje Eva Kratochvílová z Generali České pojišťovny.

V Chorvatsku je kromě toho navíc potřeba počítat s poplatky, které je nutné uhradit i v případě, že zdravotnické zařízení uzná Evropský průkaz zdravotního pojištění. Obvykle se jedná o spoluúčast lékařům či poplatek za recept nebo zdravotnické pomůcky.

„Většinou jde od desítky chorvatských kun (HRK), ale mohou to být i částky do 2 000 kun (cca 7 000 Kč). V podobných případech mnohdy musíme prostřednictvím našich partnerů uhradit například náklady za ošetření, hotově. Velkou část výdajů by, ale měla po návratu proplatit zdravotní pojišťovna, spoluúčast a jiné poplatky je pak možné žádat z cestovního pojištění,” potvrzuje Jana Ježková z Europ Assistance.

 

Orientační poplatky u lékaře v Chorvatsku:

Ošetření u praktického nebo zubního lékaře a gynekologa – 10 HRK

Ošetření u specialisty – 25 HRK

Den hospitalizace v nemocnici – cca100 HRK, maximální doplatek při hospitalizaci 2000 HRK

Diagnostické vyšetření – 50 HRK

Ortopedické a další pomůcky – 50 HRK

Stomatologické pomůcky – 1 000 HRK

Vystavení lékařského předpisu – 10 HRK

 

Nejčastější diagnózy

Nejčastější diagnózou jsou úrazy. Převážně se jedná o drobná poranění od mořských ježků, pořezání o kameny, odřeniny, pohmožděniny, výrony až po zlomeniny zejména horních končetin. Bohužel se objevují i vážnější dopravní nehody s mnohočetným poraněním a případy tonutí, respektive utonutí.

Druhou nejčastější událostí jsou respirační onemocnění jako jsou anginy, záněty horních i dolních dýchacích cest. Častěji tyto události řešíme u dětí.

Další v pořadí jsou záněty uší, které většinou souvisí s respiračním onemocněním a mnohdy probíhají současně. Zde je věkové zastoupení rozvrstveno více rovnoměrně, nicméně se zde se záněty uší setkáváme méně než v destinacích, kde se klienti častěji, než v moři koupají v hotelových bazénech.

Čtvrtou nejčastější diagnózou jsou kožní obtíže. Jde o různé vyrážky, reakce na bodnutí hmyzem nebo opary. Velmi často zejména na počátku prázdnin řešíme neštovice.

Překvapivě 5. nejčastější diagnózou jsou obtíže vyžadující zubní ošetření. Většinou se jedná o bolesti zubu nebo vypadlé plomby. S touto diagnózou se častěji setkáváme u destinací, kam se jezdí na dlouhodobější pobyty, ale v posledních letech se i v tomto mění chování klientů a chodí na zubní ošetření i při kratších dovolených.

 

Zdroj: Autoweb, AMI Communications