Asistenční společnosti varují: až 20 % řidičů každoročně na začátku sezóny podcení nutnost používat zimní pneumatiky

Asistenční společnosti varují: až 20 % řidičů každoročně na začátku sezóny podcení nutnost používat zimní pneumatiky | Europ Assistance

Podle zákona mají řidiči povinnost od 1. listopadu používat zimní pneumatiky, pokud může být na silnici sníh, námraza či led. Přesto řada řidičů nutnost přezutí na svém autě podceňuje. Potvrzují to zkušenosti členů České asociace asistenčních společností, podle kterých jezdí na začátku zimní sezóny zhruba 15-20 % řidičů na nevhodných či zcela špatných pneumatikách. Nevhodné, sjeté, staré či nedostatečně nafouklé pneumatiky způsobují nejen v zimě řadu problémů na silnicích.

Asistenční společnosti jsou hlavně zkraje zimní sezóny často přivolávány k případům, kdy je nutné vyproštění vozidla z míst mimo silnici. Za řadu těchto situací může kromě nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky nevhodné obutí vozidla, tedy používání letních, či nadměrně sjetých pneumatik v zimě. Ročně jsou problémy s pneumatikami příčinou okolo 20 tisíc asistenčních výjezdů, z toho polovinu tvoří drobné defekty pneumatik, které zvládnou technici vyřešit na místě, složitější defekty vyžadují odtah a opravu v autoservisu. Defekty pneumatik v zimě způsobují také posypové materiály, kterými se ošetřují vozovky.

Nehazardovat, raději si přivolat pomoc odborníků

Co dělat v případě, že dojde k defektu pneumatiky v zimě? Odborníci z ČAAS radí, aby řidič myslel především na vlastní bezpečnost a zabránil vzniku sekundárních dopravních nehod, například při snaze vyměnit si píchlé kolo ve vozovce svépomocí. „Důrazně řidičům doporučujeme vozidlo s defektem pneumatiky odstavit na bezpečném místě, označit stojící vozidlo a požádat o pomoc asistenční společnost své pojišťovny,“ radí Aleš Povr, tiskový mluvčí České asociace asistenčních společností.

Pomoc své asistenční společnosti si motorista v nouzi snadno přivolá prostřednictvím Linky pomoci řidičům 1224. Na Lince pomoci řidičům 1224 motoristu operátor přepojí na asistenční společnost jejich pojišťovny. Motoristé si tak mohou snadno přivolat buď pomoc technika, který jim vůz zprovozní, nebo odtahové vozidlo. Asistenční společnosti přijaly zvýšená bezpečnostní opatření, za kterých provádí zásahy, odtahová vozidla jsou po každém výjezdu pravidelně dezinfikována a řidiči dodržují pravidla omezeného kontaktu a používají roušky a ochranné prostředky.

 

 

Kdy je třeba přezout na zimní pneumatiky

Podle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo na vozovce vzhledem k počasí být může. Zimní obutí musí motoristé použít v tomto období vždy na úseku označeném dopravní značkou „zimní výbava“. Přesto řada řidičů na toto zákonné nařízení včas nezareaguje a v zimním období vyráží na silnice s nevhodnými pneumatikami Při jízdě na nevhodných pneumatikách hrozí řidiči pokuta při silniční kontrole Policie ČR, dále si motorista může přidělat starosti při technické kontrole vozidla. Pokud díky špatným pneumatikám dojde k nehodě, tak může mít motorista problémy při likvidaci pojistné události. Pojišťovna má právo krátit pojistné plnění, jestliže se prokáže příčinná souvislost nehody se špatným stavem vozidla či např. špatným obutím vozidla.

 

Česká asociace asistenčních společností (ČAAS) je organizací zastupující nejvýznamnější asistenční společnosti působící v ČR. Mezi členy ČAAS patří Europ Assistance, Global Assistance, Allianz Partners a Euro-Center. Nejčastěji využívanými jsou asistenční služby pro motoristy, asistenční zdravotní služby pro cestovní pojištění, domácí technické asistence pro obytné domy a byty, a právní asistence. Více informací najdete na www.caas.cz.

Zdroj: Tisková zpráva ČAAS - Asistenční společnosti varují: až 20 % řidičů každoročně na začátku sezóny podcení nutnost používat zimní pneumatiky