60. výročí Europ Assistance

60. výročí Europ Assistance

Věděli jste, že Europ Assistance je nejstarší asistenční službou na světě? Již v roce 1963 Pierre Desnos vymyslel koncept asistenčních služeb a založil společnost Europ Assistance. O čtrnáct let později dosáhl počet jejích klientů desetimilionové hranice. V roce 2001 rozšířila Europ Assistance svoje působení i v České republice. V současnosti je skupina Europ Assistance jednou z největších asistenčních služeb na světě a slaví 60. výročí od svého založení.

 

Co stálo za vznikem EA?

Vznik Europ Assistance je opředen dramatickou událostí, která se stala samotnému zakladateli, Pierru Desnosovi. Psal se rok 1962, kdy Pierre musel řešit tragickou autonehodu svých přátel a rodiny ve Španělsku. Na místě nehody tak musel zajistit veškerou pomoc v cizím jazyce, který perfektně neovládal a narazil na spoustu nepříjemností v rámci poskytnutí lékařské péče. Pierre dokázal přetavit tuto událost v revoluční nápad. Rozhodl se založit asistenční službu na pomoc každému, kdo se ocitne v nesnázích mimo svůj domov a poskytnout mu lékařskou péči.

Vize se velmi rychle proměnila v realitu a 2. května s pomocí Concorde, což byla francouzská společnost skupiny Generali, Pierre založil Europ Assistance. Vznikla tak první asistenční služba na světě. Hlavním akcionářem od samotného začátku byla Generali, která rozpoznala obrovský potenciál nabízených služeb. V následujícím roce Europ Assistance otevřela dceřinou společnost v Belgii a v roce 1968 následovala italská pobočka.

Rozsáhlá expanze

V 70. letech EA rozšířila své služby i do vzdálenějších zemí jako je Keňa a Brazílie. Ve stejném roce vznikla další dceřiná pobočka ve Španělsku. O rok později si EA poprvé pronajala „sněžné letadlo“ k repatriaci belgických státních příslušníků, kteří utrpěli zranění během lyžařské dovolené ve francouzských Alpách. Další dekáda byla ve znamení rozmachu, kdy Europ Assistance rozšířila své pobočky do Německa, Spojených státu, Jižní Afriky a začala operovat na asijském trhu. V devadesátých letech tento rozmach pokračoval. Europ Assistance se rozšířila do dalších zemích v Evropě a Jižní Americe. V roce 1998 Europ Assistance poskytla své služby celkově 115 milionů klientům.

Nové milénium

Se začátkem nového milénia Europ Assistance vydala svůj historicky první Holiday Barometr, který mapuje cestovatelské plány turistů. V roce 2004, kdy ničivé tsunami zasáhlo jihovýchodní Asii, Europ Assistance Group nepřetržitě mobilizovala 150 zaměstnanců, kteří přispěchali na pomoc všem, kteří potřebovali zajistit pomoc. Kromě toho bylo spuštěno první online pojištění „Plug & Sell“. Tato globální platforma elektronického obchodování byla speciálně navržena pro cestovní kanceláře a letecké společnosti. O rok později skupina pokračovala ve své geografické expanzi akvizicí dvou společností v USA, konkrétně na Floridě a v San Diegu.

V roce 2010 Europ Assistance vytvořila globální slogan „You live we care“, který přesně odráží hodnoty firmy. V následujícím období EA pokračovala ve své expanzi a pobočky otevřela v Turecku a Kamerunu. O rok později přišla na řadu Afrika a pobočky byly otevřeny v Keni a Nigérii. V roce 2014 byl Antoine Parisi jmenován generálním ředitelem Europ Assistance Group a tuto pozici zaujímá do dnešního dne.

 

 

Neviditelný strážce

V současnosti Europ Assistance působí ve více než 200 zemích světa. Zajistí ročně více než 10 milionů asistenčních intervencí a odpoví na více než 37 milionů příchozích telefonátů. Je také součástí skupiny Generali. Působí v mnoha klíčových oblastech asistenčních služeb, jako je například cestování, zdraví, automobily a domácnost. Za posledních šedesát let je tedy Europ Assistance neviditelným strážcem pro všechny, kteří potřebují pomoc nejen na cestách.