10 tipů, jak zvládnout cestu autem v mrazivém počasí

10 tipů, jak zvládnout cestu autem v mrazivém počasí | Europ Assistance

Vyrážíte v těchto nevyzpytatelných dnech autem na chatu nebo za rodinou? Ač nám počasí přináší takřka „Ladovskou zimu“ a děti si užívají radovánek ve sněhu, vy určitě nepodceňte přípravu. Aby ty Vaše radovánky neskončily tak rychle, jako začaly – třeba v příkopě. Náš tým auto asistence pro Vás připravil desatero, díky kterému Vás ani v mrazivých dnech nic nezaskočí.

1. CESTU ZVAŽTE! 

Vzhledem k epidemickým opatřením, ale i meteorologickým podmínkám nezapomeňte svoji cestu vždy pečlivě promyslet.
 

2. BEZ ZIMNÍCH PNEU A ŘETĚZŮ ANI RÁNU 

Povinnou zimní výbavu vozidla snad nemusíme ani zmiňovat. Pokud však míříte do hor, můžou Vám právě sněhové řetězy ulehčit nejedno martyrium. Sněhovým řetězům se navíc nevyhnete ani v případě, že při cestě narazíte na dopravní značení C 5a („Sněhové řetězy“), které Vám jejich nasazení přímo přikazují a bez nich nemůžete pokračovat v jízdě.
 

3. DOBITÁ AUTOBATERIE 

Relaxem na chatě určitě „dobijete baterky“ sobě. Neznamená to však, že stejně na tom bude i Vaše auto. Nezapomeňte, že pokud Vám bude vozidlo stát celé dny v mrazu, je potřeba ho alespoň jedenkrát za den nastartovat na volnoběh, aby se baterie dobila. Myslete na sebe, ale i na svého „miláčka“.
 

4. KONTROLA KAPALIN 

Ujistěte se, že máte dostatek nemrznoucí chladící kapaliny, zimní směsi do ostřikovačů a zkontrolujte také olej.
 

5. NATANKUJTE KVALITU 

Ne nadarmo se říká: Jste to, co jíte! U auta to platí stejně tak. Především v mrazivých dnech tankujte vysoce oktanové kvalitní palivo. Dieselovým motorům dopřejte také nemrznoucí aditivum. A hlavně – natankujte plnou! Pokud by Vás přeci jen zastihla na cestách patálie, alespoň si v autě zatopíte.
 

6. PARKUJTE NA JISTOTU 

Pokud máte k chatě omezený přístup, nechejte auto bezpečně na zpevněné komunikaci. Tady určitě nezapadnete.
 

7. PRAKTICKÁ VÝBAVA

O řetězech již zmínka byla. Hodit se však může také škrabka, fólie na přední sklo*, lopata na sníh, rozmrazovací spreje nebo dokonce startovací kabely. Skautské heslo: Vždy připraven! je tady opravdu na místě. A pokud nebudou potřeba – tím lépe.

*Pokud přeci jen fólii zapomenete, nevadí. Stačí zvednout stěrače, aby jejich guma nepřimrzla na sklo a neničila se.
 

8. BEZPEČNÁ VZDÁLENOST 

Udržujte bezpečnou vzdálenost! Nejen na veřejnosti jako prevenci proti nákaze koronavirem, ale i na cestách. Právě v zimních měsících toto pravidlo platí doslova dvojnásob.
 

9. BUĎTE VE SPOJENÍ A V TEPLE 

Pro případ nouze je vždy dobré, když se máte kam dovolat. Třeba k nám. My už se o Vás postaráme. Každopádně abyste mohli volat, nezapomeňte si také před cestou nabít mobily. Nenechávejte je však v autě, neboť mráz ničí baterii v telefonu. Navíc čekání na pomoc vždycky uběhne rychleji v teple. V těchto chvílích oceníte, když si přibalíte jednu hřejivou deku navíc.
 

10. BEZ POJIŠTĚNÍ NENÍ ŽÁDNÉ VESELENÍ 

Před cestou vždy pamatujte na kontrolu platných pojištění a zelené karty. Se správnou pojistkou máte totiž vždy jistotu, že se dovoláte k našim specialistům, kteří Vás nikdy nenechají ve štychu.

Tak šťastnou, ač mrazivou cestu!