Skryté poklady jen pár kilometrů od hranic. Tipy na výlety autem

Skryté poklady jen pár kilometrů od hranic. Tipy na výlety autem

Přemýšlíte, kam na výlet o víkendu? Na dohled od českých hranic najdete neokoukaná místa jako stvořená pro výlet autem. Přinášíme pár méně známých doporučení pro milovníky malebných městeček, přírodních krás i kulturních památek. Tak kam si o víkendu autem vyjedete vy? 

 

Lázeňské městečko Bad Schandau v Saském Švýcarsku 

Jen 15 minut od hraničního přechodu Hřensko se nachází německé městečko Bad Schandau. Jedná se o nejstarší lázeňské město v Sasku a je ideálním adeptem na jednodenní výlet hned z několika důvodů - na své si přijdou milovníci přírody i malebné architektury, a případný pobyt přes noc opravdu nepatří mezi levné. Samotná cesta podél toku Labe je malebná, jak na české, tak německé straně a už z okénka vozu vám výlet nabídne pastvu pro oči. 

Ve městě najdete hned vedle termálních lázní velké placené parkoviště, na 2 hodiny je možné zde zaparkovat zdarma, pokud máte parkovací hodiny. Pak už všude dojdete pěšky. Dopřejte si procházku kolem Labe a historických lázeňských hotelů a penzionů z dob německého císařství a nenechte si ujít výhled z výtahu na Ostrau. Padesát metrů vysoká secesní konstrukce se skleněným výtahem nabízí výhled na celé údolí městečka i okolní kopce Saského Švýcarska. Ve městě jezdí také dobové tramvaje a najdete tu i několik muzeí a architektonických zajímavostí. 

Pokud hledáte výlet autem ze severních Čech, je to ideální destinace. Taky je to skvělý odpolední výlet, pokud trávíte víkend v Českém Švýcarsku a okolí.

 

 

Vodopád ve Vlčím dole v Dolnoslezském vojvodství

30 minut od hraničního přechodu Bartošovice v Orlických horách se na Polské straně nachází uprostřed lesnatého údolí vesnička Międzygórze. Vesnice má jen několik set obyvatel a česky se jí říká Vlčí důl. Jedná se o historické území Kladska a dnešní Dolnoslezské vojvodství. Nenápadná vesnička, jejíž dominantou je dřevěný kostel svatého Josefa Ženicha s břidlicovou střechou, toho krom pohnuté historie nabízí nečekaně mnoho. 

Krom unikátního kostela zde najdete ještě kostelík v neorománském slohu, několik dřevěných domů v norském a švýcarském stylu a na západním okraji obce se skrývá přes 20 metrů vysoký vodopád na řece Wilczce. Z obce sem lze pohodlně dojít i s dětmi. Pro zdatnější chodce je tu ještě možnost vyrazit k poutnímu baroknímu kostelu Panny Marie Sněžné na kopci Góra Igliczna. Tento cíl je po turistické trase vzdálen asi hodinu cesty. O něco bližším cílem je Skalna Brama, kde se vám po troše stoupání otevře krásný výhled hodný fotky na každý Instagram. 

Při příjezdu do obce ze západu potkáte bezplatné parkoviště. Je možné pokračovat i dále do obce, kde se nachází ještě jedno placené parkoviště. Ve vesničce jsou také dvě kavárny a u vodopádu dobře hodnocená restaurace. Strádat nebudete. 

 

 

Trenčiansky hrad jako goticko-renesanční dominanta Pováží

Jste milovníky hradů a zámků a v Čechách a na Moravě jste už všechny viděli? Vyjeďte na Slovensko, jen 20 minut za hranicemi můžete navštívit jeden z největších hradních komplexů na Slovensku i v Evropě. Trenčiansky hrad je výborně dostupný ze samotného centra města, které vám samo o sobě nabídne množství dalších možností, jak strávit čas. Na hradě jsou umístěny expozice Trenčianského muzea. Můžete se dozvědět o historii hradu a celého Pováží, zvolit expozici arecheologickou, nebo si prohlédnout historický nábytek a zajímavosti ze života šlechty za feudalismu. 

Další oblíbenou trenčianskou zastávkou je fontána s vodníkem na Štúrově náměstí, Farské schody, Městská brána, nebo rozsáhlá synagoga s orientálními prvky. Trenčín má přes 50 tisíc obyvatel, není to tedy úplně malé město a najdete tu dobré restaurace i kavárny. Zaparkovat zde, ačkoli veskrze na placených parkovištích, není problém. 

 

 

Nejmenší město Rakouska v srdci národního parku

Hardegg (česky prostě Hardek) je tak blízko českých hranic, že na něj lze pohlédnout z Hardeggské vyhlídky, která je na české straně hranice. Tohle městečko, jehož dominantou je skalnatý hrad Hardek ze 12. století, máte z vyhlídky jako na dlani. Nejedná se ale o dobře přístupnou oblast. I to je důvodem, proč se městečko postupně vylidňuje a dle katastrálních údajů posledních let už zde nežije ani 80 obyvatel. Starousedlíci často ubytovávají v soukromí a těchto možností využívají zejména ti, kdo si chtějí zarybařit na Dyji, Hardegg je totiž součástí Národního parku Thayatal, neboli Podyjí. 

Jak jsme zmiňovali, přijet do Hardeggu obnáší jistou objížďku. Skalnatý terén neumožňuje jet přímo. Autem od hranic vás to tedy povede krásami národního parku mezi 30-50 minutami podle toho, ze které strany budete k Hardeggu přijíždět. Městečko i okolí nabízí rozmanité turistické trasy kolem meandrového toku Dyje. Láká samozřejmě samotný hrad Hardek, ale i kostel se zachovalou kostnicí ve vesnici, nedaleká zříceninu hradu Kaja a další drobné zastávky. 

Pokud rádi vyhledáváte k výletu skryté poklady, Hardek je rozhodně místo pro vás. Navštivte ho, než se vylidní zcela a stane se z něj jen hrad s rekreační oblastí. 

 

 

Co pojištění a jednodenní výlety?

Volíte výlet v tuzemsku i proto, že v případě nějakého problému jste na domácí půdě? Nenechte se omezovat. Náš AutoCare si můžete sjednat na měsíc i na rok, pro domácí či evropské silnice. Hodí se nejen na krátké výlety, ale i na celé dovolené (více o auto asistenci). A co zdravotní pojištění? Sousední země jsou členskými zeměmi EU stejně jako ČR. Jako pro obyvatele EU tam pro vás platí v otázce zdravotní péče stejné podmínky jako pro občany dané země (více o cestovním pojištění).