Do Berlína autem? 10 tipů pro pravý berlínský víkend

Tipy v Berlíně

Berlín je progresivní nejen na kávové a techno scéně, ale i ve věci emisí ve městě. To znamená výrazná motoristická omezení. Přesto si do Berlína autem vyrazit můžete, jen vás to bude stát trochu větší informovanost než obvykle a na parking přímo u Braniborské brány zapomeňte. Co všechno je dobré vědět před cestou?

 

Co je potřeba k cestě? 

Na úvod si zopakujme, že do Berlína, tedy do německého hlavního města, nepotřebujete cestovní pas. Postačí vám občanský průkaz, protože se nacházíte v EU. Za cestovní pojištění se ale přimlouváme, koneckonců jedete do zahraničí. Jako občan EU zde budete ošetřeni za stejných podmínek jako německý občan, ne vždy to ale znamená zdarma a rozhodně to nezahrnuje převoz zpět do ČR. I na víkend doporučujeme tuto minimální investici udělat, s naším cestovním pojištěním s plněním až 100 milionů vás opravdu nic nezaskočí. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem jaro30.

 
 

Pojďme si říci, že do Berlína se můžete vydat vlakem i autobusem. Vlastní vůz ale vždy přináší určitý komfort a také možnosti, třeba spojit výlet do Berlína s návštěvou Tropical Islands, což je velmi oblíbená kombinace. A teď pojďme na 10 tipů pro cestu do Berlína! Poradíme vám, kde zaparkovat, jak cestovat po městě i co v Berlíně v posledních letech skutečně trenduje.

 

Ekologická známka

Od roku 2010 mají do Berlína povolen vjezd jen auta se zelenou plaketou. Jedná se o ekologickou známku pro vozy, které se jen minimálně podílí na znečištění. U dieselových vozů se jedná o auta pod emisní stupeň Euro 4, u benzínových pod stupeň Euro 1. Plaketa se lepí do pravého dolního rohu vozidla a má neomezenou platnost. Pokuta za porušení tohoto předpisu je kolem 100 eur. V Německu platí v dalších několika velkých městech, třeba v Mnichově či Hannoveru, v Evropě pak ve většině metropolí, například v Paříži i Madridu. Zelenou plaketu doporučujeme pořídit předem – koneckonců musíte ji fyzicky nalepit na okno. 

 

 

Povinnost zelené plakety se týká pouze vnitřního centra města, které je ale zároveň dobře obslouženo tratí S-Bahn ring. Jak poznat ekologické zóny v Berlíně? Nejen v Berlíně, ale i v řadě jiných evropských měst jsou už desítky let tato omezení aktivní. Úseky jsou značeny dopravními značkami, dobrým pomocníkem je ale celoevropská aplikace, která vás na ekologické zóny upozorní v celé EU. 

 

Cesta do Berlína

Cesta do Berlína je velmi snadná. Dálnice jsou v Německu nadále bezplatné. Z Prahy vyrazíte po D8, pohodlně přejedete hranici, napojíte se na dálnici A17 až k Drážďanům. Krátce pojedete po A4 a napojíte se na A13 až do Berlína. Celou cestou jedete po dálnici a krom ostatních aut vám nestojí nic v cestě. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem jaro30.

 
 

Parkování v Berlíně

Kde zaparkovat? Parkování v Berlíně je podobná výzva, jako parkování v Praze. S ohledem na váš program se nabízí řešení zaparkovat ještě před začátkem ekologické zóny. Nebudete muset řešit zelenou plaketu, pravděpodobně zaparkujete zdarma a po centru se můžete pohybovat díky metru a tramvajím mnohem pohotověji. Možná vás překvapí, že Berlín nabízí na rozdíl od jiných metropolí nečekaně hodně parkování zdarma. Mohou si to dovolit – v centru zase tolik aut není.

Pokud si chcete usnadnit život, zaparkujte u některé ze stanic S-Bahn, které tvoří okruh kolem ekologické zóny. Pokud nevyžadujete hlídaná nebo krytá parkoviště, zaparkujete zde zdarma. Kapacita parkovišť se u různých stanic může lišit. Například u stanice S Altglienicke, která je příhodně u sjezdu z dálnice, je velké neplacené parkoviště. Podobně příhodně umístěna při příjezdu z ČR je vlaková stanice S Grünau, taktéž s neplaceným parkováním. Jedná se o vcelku bezproblémové čtvrti, kde se nemusíte bát zaparkovat a vlakem jste za půl hodinky v centru. 

Nechcete nechat auto na nehlídaném parkovišti? Využijte například web se seznamem placených parkovišť. Obecně nejlevnější dlouhodobější parkování najdete na letištích, nevýhodou je ale delší dojezdová vzdálenost do centra. Další variantou je samozřejmě parkování u ubytování, například na hotelovém parkovišti, opět ale musíte dbát na ekologickou zónu. 

 

Ubytování v Berlíně

Berlín nabízí opravdu širokou škálu ubytování – od low cost hostelů, přes sdílené byty, pokoje na airbnb, až po hotely mezinárodních sítí jako Ibis, i velmi luxusní hotely. Otázkou je, co preferujete, a jak moc nadivoko cestujete. Většinu ubytovacích kapacit najdete ve třech čtvrtích: Friedrichshain (východoberlínská část), Kreuzberg (hraniční část na jih od centra) a Charlottenburg (západoberlínská část). 

Friedrichshain je oblíbená část všechn mladých nezávislých cestovatelů. Má punkovou alternativní atmosféru a nabízí levné restaurace i butiky nezávislých návrhářů. Zachovalá část berlínské zdi East Side Gallery tu slouží jako galerie street artu zejméně s politickou tematikou. 

Sousední Kreuzberg je rájem studentů i cyklistů. Žije tu také nemálo umělců a je domovem početné turecké berlínské komunity. Pokud se tu ubytujete, budete mít stravování vyřešené. Kolem stanice Kottbusser Tor se to street foodem vyloženě hemží a dáte si tu nejen skvělý kebab. Rozlehlý park Viktoriapark vyzývá k odpočinku a možná potkáte i nějaký venkovní charitativní bazar nebo bleší trh. 

Historizující atmosféru vám přinese západoberlínský Charlottenburg se stejnojmenný zámkem. Zdejší nákupní třída Kurfürstendamm je doslova lemována hotely, najdete mezi nimi i dostupnější 3hvězdičkové varianty. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem jaro30.

 

Doprava po Berlíně

Rozhodli jste se nechat auto v širším centru na některém z nádraží? Dobrá volba. Berlín je ve svém centru přátelský spíše k cyklistům, než motoristům. Kola jsou také jednou z variant pro dopravu městem. Možná máte městskou cyklistiku spojenou spíše s Amsterdamem, Berlín v tomto směru udělal za poslední roky takový progres, že by holandskou metropoli možná i překonal. Na kole tu jezdí v podstatě všichni. Přeplněná stanoviště pro kola zde patří mezi běžný problém. 

U-Bahn neboli berlínské metro, má celkem devět linek a 174 stanic. S-Bahn neboli systém příměstských vlaků se s metrem skvěle doplňuje a občas sdílí i stanici. Jízdenky jsou zde jednotné, jak pro S-Bahn, U-Bahn, tak tramvaje a autobusy. Město má tři zóny, A, B a nejvzdálenější C (zahrnuje například letiště). Pro objevování centra vám budou stačit jízdenky AB – tyto zóny mají společné jízdenky. Stejně jako v Praze stačí, když si jízdenku označíte při vstupu do dopravního prostředku. 

 

 

S dopravou po Berlíně vám pomůže aplikace BVG Jelbi, která zahrnuje všechny druhy přepravy včetně sdílených kol a aut. V této aplikaci si také koupíte jízdenku na MHD. Využít lze samozřejmě i automaty ve všech stanicích. Platit lze vždy mincemi i kartou. V Berlíně funguje také Uber, jako alternativa ke klasickým taxi službám. 

 

Projeďte Berlín na kole

Láká vás příležitost projet město na kole, aniž byste museli plánovat trasu? Využijte služeb místních cyklistických turistických průvodců. Během tří hodin vás ve skupince provedou bezpečně po největších pamětihodnostech a půjčí vám kola. Tento typ prohlídky Berlína patří mezi nejlépe hodnocené zážitky ve městě a rozhodně způsobí, že se nebude bát půjčit si zde sdílené kolo znovu a kamkoli vyrazit. 

Ve městě si můžete zaplatit různé druhy “tours”. Od streetfoodových a pivních, přes procházky po stopách druhé světové války, nebo podél berlínské zdi. Pokud se sem chystáte jen na víkend, organizovaná tour na jedno dopoledne je rozhodně způsob, jak posbírat hodně položek z “must see” seznamu. 

 

Objevujte knihkupectví

Trend posledních let? Milovníci literatury a knižní kultury obecně vyráží do Berlína na vlastní tour pouze po knihkupectvích. V Berlíně je řada skutečně skvělých knižních obchodů, kde nakoupíte tituly, na jejichž překlad už se vám nechce čekat, nebo kusy, které u nás dost možná ani nevyjdou. Berlínská knihkupectví mají specifickou atmosféru a skvělé kavárny bývají nedaleko, nebo přímo uvnitř. Jen namátkou byste neměli minout knihkupectví ocelot, doyou readme?, Dussmann a Hundt Hammer Stein všechny ve čtvrti Mitte. Dále Schleichers oblíbené mezi studenty, nebo kouzelně zašitý obchůdek KOHLHAAS & COMPANY v Literaturhaus, Marga Schöller v Charlottenburg. Tematická knihkupectví nejsou výjimkou, zatímco Hammett se zaměřuje na detektivky a napětí, knihkupectví a kavárna She said se zaměřuje na feministickou a queer literaturu. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem jaro30.

 
 

 

Navštěvujte kavárny

Patříte mezi ty, kdo preferují “slow” cestování? Možná se nechcete honit za turisticky oblíbenými místy, ale chcete jen tak splynout s Berlíňany v místních podnicích. Zdejší kavárny jsou stejně pestré jako místní obyvatelstvo. Není divu, že Berlín je považován za kolébku současné kávové kultury. Mezi průkopníky patří pražírna The Barn, která má v Berlíně hned několik svých podniků, které patří mezi kávovou špičku. 

 

 

Vydejte se na Muzejní ostrov Museumsinsel

Berlín disponuje jedněmi z nejhodnotnějších muzejních sbírek na světě. Ve čtvrti Mitte, v samém centru Berlína, najdete hned pět muzeí pěkně pohromadě. Najdete tu Starou národní galerii (a všechny ty Monety a Degase), Nové muzeum (s rozsáhlými sbírkami starověkého Egypta), Staré muzeum (se sbírkou starých Etrusků i antického Říma), Bode Museum (které vás provede Byzancií, středověkem i renesancí) a Pergamonské muzeum, nejnavštěvovanější muzeum ze všech. Pergamon je na seznamu UNESCO a jeho Pergamonský oltář a další repliky vám doslova vyrazí dech. Pokud plánujete navštívit jen jedno muzeum, pravděpodobně to bude tohle. 

 

 

Spandau

Berlín je skutečně moderní město, a to i ve smyslu architektury. Jedna z mála věcí, která totiž v Berlíně tak trochu chybí, je skutečně historické centrum. Téměř celé totiž smetla rozsáhlá bombardování Berlína na konci druhé světové války. Jistým ostrůvkem, který se podařilo zachovat, je čtvrť Spandau, neboli Špandava. Malé, ale skutečně pěkné staré centrum se zástavbou, která upomíná k předválečnému Berlínu, je velmi klidnou částí půlhodinku od centra. Dominantou je gotický kostel a typická je maloměstská atmosféra. Pokud chcete nasát atmosféru, kterou měl Berlín před válkou, vydejte se sem. 

 

*

Něco vám tu chybí? Braniborská brána, Říšský sněm, Alexanderplatz, nebo Berlínská televizní věž? Židovský památník, Židovské muzeum a Muzeum DDR? Berlín toho nabízí opravdu hodně a je jen čtyři hodinky od Prahy. Dopřejte si pomalejší tempo a nechte si něco i na další návštěvu. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem jaro30.