Češi letos na dovolené šetřit neplánují, ostatní země ano

Češi letos na dovolené šetřit neplánují, ostatní země ano | Europ Assistance

V cestování za „normálních” podmínek už v roce 2022 věří více než třetina Čechů, druhá třetina se upíná k roku 2023. Optimističtí jsou hlavně ti, kteří se chystají nechat očkovat. O letošních prázdninách se chtějí dva ze tří Čechů vyhnout přeplněným místům. Na rozdíl od jiných zemí Češi nehodlají svůj plánovaný rozpočet na dovolenou snižovat. Nejvyužívanějším dopravním prostředkem bude automobil, vyplývá z každoročního průzkumu Holiday Barometer společnosti Europ Assistance. Průzkum byl proveden v květnu tohoto roku ve 14 zemích světa, včetně tisícovky respondentů z České republiky, která byla do průzkumu zahrnuta poprvé.

67 % Čechů věří v cestování bez omezení od roku 2023

Letošní prázdniny budou kvůli pandemii COVID‑19 ještě stále ve znamení omezení. Návrat do normálu očekává 35 % dotázaných už příští rok, dalších 32 % pak cestování bez testování a roušek očekává až v roce 2023. „Detailní data ukazují, že z těch, kteří věří v návrat do normálních podmínek v následujících dvou letech, se 71 % nechá očkovat,“ říká Jurij Kostaš, manažer segmentu retail a marketingu v Europ Assistance. Poslední třetina lidí si myslí, že cestovat bez omezení jako dříve nebudeme nikdy nebo nejdříve za tři roky, ale pouze 29 % z této třetiny se plánuje nechat očkovat. Týdenní testování lidem už moc nevyhovuje. Proto, aby mohli znovu cestovat, je ochotno jej pravidelně podstupovat pouze 42 % respondentů.

 

 

Cestovat se bude autem mimo turisticky exponovaná místa

Přestože se letos určitě nevyhneme přísným nařízením, tak cestovat Češi chtějí, uvádí to dvě třetiny dotázaných (65 %). Téměř přes rok se vyhýbáme místům s vyšší koncentrací lidí a nebude tomu jinak ani při výběru destinace na letní prázdniny. Přeplněným místům se chce vyhnout až 71 % lidí. Přetrvávající opatrnost Čechů potvrzuje také fakt, že 62 % respondentů vyrazí na dovolenou autem. Letadlem se chystá cestovat pouze 21 % dotázaných. „Zejména před delší cestou autem by lidé měli pečlivě zkontrolovat jeho technický stav,” říká Jurij Kostaš s tím, že asistenční týmy Europ Assistance vyrážejí během letních měsíců každý den na pomoc více než 350 českým řidičům.


Češi chtějí, na rozdíl od dalších států, více cestovat na venkov. Rozpočet na dovolenou mají výrazně nižší, než je evropský průměr

Trend dovolené v klidu a soukromí potvrzuje také to, že nejvíce lidí uvedlo jako místo pro svou letní dovolenou venkov (39 %). K moři se chystá, na rozdíl od Poláků (59 %) nebo Němců (55 %) , pouhých 37 % dotázaných Čechů, přičemž nejvíce se na pláže chystají lidé mladší 35 let (46 %). „Češi nechtějí svůj plánovaný rozpočet na dovolenou snižovat, uvedlo to 55 % dotázaných, což je zdaleka nejvíc ze všech zkoumaných zemí,” říká Jurij Kostaš. Naopak Němci jsou ochotni své nároky snížit, a na rozpočet na dovolenou tam nechce sahat pouze 31 % dotázaných. Zde je třeba zdůraznit, že většina Čechů (74 %) je ochotna za dovolenou utratit maximálně 27 tisíc korun, což je o více než třetinu méně než Němci (47 000 Kč) či Rakušané (53 000 Kč). Češi by svůj rozpočet utratili ideálně za dvě osoby, uvedlo to 40 % dotázaných. Nejčastěji se chystají vyrazit s partnerem (64 %). Méně peněz než Češi mají na dovolenou nachystáni pouze Poláci (22 500 Kč), přičemž evropský průměr je 40 tisíc korun. Pokud někdo na dovolenou v létě nepojede, tak nejčastěji proto, že si ji nemůže dovolit (34 %). Dalších 27 % považuje za lepší volbu tyto peníze spíše ušetřit, což platí nejvíce pro věkovou skupinu lidí mezi 25 a 34 lety.

 

 

Strach z protipandemických opatření

Před odjezdem na dovolenou se Češi obávají možných protipandemických opatření, která mohou zkomplikovat jejich pobyt. Potvrzuje to fakt, že 66 % z těch, kteří letos chtějí jet na dovolenou, si ještě v květnu místo cílové destinace nerezervovalo. Polovina   dotázaných (52 %) se bojí zavřených hotelů, restaurací a barů, stejně jako karantény v zahraničí (51 %). Naopak 61 % respondentů důvěřuje kvalitě zdravotnické péče v zahraničí.
Rozsáhlý průzkum Holiday Barometer realizovala společnost Europ Assistance v květnu 2021 na reprezentativním vzorku respondentů 14 zemí světa. Postoje a plány na letní dovolenou zjišťuje celosvětově už dvacátým rokem.